遊戲台,不如整返個分享好Game嘅Post

1001 回覆
837 Like 3 Dislike
好耐冇玩喇 之前睇人講話HOT 評價唔好 冇買到 跟住又好似少咗啲野玩咁就冇放棄咗 同埋頂咗LV之後冇咩方向 唔知做咩好 但GW2係少數玩到我真係好興奮嘅MMO 個世界好靚 好有心機整

啱啱出個陣真係麻麻, elite spec又勁又imbalance, hot地圖又farm到嘔
宜家好左好多, spec平衡返d, hot地圖d reward改善左好多

冇方向係正常,因為就係想你自己決定做d咩
PVE都係fractal (5man), raid (10man), 又或者hea下打下world boss/meta event
WVW過半日有patch改善reward
PVP過幾個禮拜都會有automated tournament
不過主要都係farm錢買skin整靚自己隻角色…

可以遲d出新expansion(新elite spec)應該會改善build variety
好耐冇玩喇 之前睇人講話HOT 評價唔好 冇買到 跟住又好似少咗啲野玩咁就冇放棄咗 同埋頂咗LV之後冇咩方向 唔知做咩好 但GW2係少數玩到我真係好興奮嘅MMO 個世界好靚 好有心機整

啱啱出個陣真係麻麻, elite spec又勁又imbalance, hot地圖又farm到嘔
宜家好左好多, spec平衡返d, hot地圖d reward改善左好多

PVE都係fractal (5man), raid (10man), 又或者hea下打下world boss/meta event
PVP過幾個禮拜都會有automated tournament

可以遲d出新expansion(新elite spec)應該會改善build variety

最近幾個story patch (ls3) 都有驚喜, 故事/地圖都比hot quality更高
wvw/pvp就真係要睇今個月d patch先知會唔會改善

最近幾個story patch (ls3) 都有驚喜, 故事/地圖都比hot quality更高
wvw/pvp就真係要睇今個月d patch先知會唔會改善

你搞到我又想回巢喇 等佢patch 返嚟睇睇先
就咁睇隻door kickers好似commandos

多少都有參考吓咁款

重有隻frozen synapse都正

幾好喎都 可惜我好怕呢種顏色 會好容易攰

pvp難玩到仆街
The Talos Principle
(Available in PC, PS4, PS3, Android)

Target:解謎遊戲愛好者
The Talos Principle(TTP) 係一隻融合左好多哲學元素既解謎遊戲。最特別係佢有粵語配音,香港一定要玩玩佢。不過注意下,因為對話內容都比較有哲理同宗教感,係有D難明。而且好易暈…不過好彩可以轉下第三身視點

故事背景
玩家所控制既係一隻機械人,被一個自稱神既製造者要求你去完成各種既測試。完成測試後,將獲得魔符(其實係俄羅斯方塊)。全部完成之後,你就會得到永生。

玩法
遊戲一共有四大關:A,B,C同Tower。每一關裡面都分好幾個細關。遊戲一共有兩類謎題,主要謎題:通過使用一系列的道具,在打開一扇扇的門,最後到達終點找到魔符。而呢D魔符就係開啟新關大門既鑰匙(解鎖新道具等),在新區域既大門上會有一個俄羅斯方塊小謎題,用魔符解開就可以進入。

當中亦都有唔少有趣既道具令到謎題更加多變化,例如Record可以記住自己5分鐘內一切活動去製造一個影子,玩家就可以同自己既Record一齊去解謎。

總結

TTP既故事十分有趣同有深度,探討好多哲學主義同機械人思想,算得上係佳作。美中不足係後期容易悶,因為謎題好有挑戰性,亦都唔難睇得出佢借鑒左唔少遊戲,例如:Portal。

來源
圖片:google
文字:自己+google
The Talos Principle
(Available in PC, PS4, PS3, Android)

Target:解謎遊戲愛好者
The Talos Principle(TTP) 係一隻融合左好多哲學元素既解謎遊戲。最特別係佢有粵語配音,香港一定要玩玩佢。不過注意下,因為對話內容都比較有哲理同宗教感,係有D難明。而且好易暈…不過好彩可以轉下第三身視點

故事背景
玩家所控制既係一隻機械人,被一個自稱神既製造者要求你去完成各種既測試。完成測試後,將獲得魔符(其實係俄羅斯方塊)。全部完成之後,你就會得到永生。

玩法
遊戲一共有四大關:A,B,C同Tower。每一關裡面都分好幾個細關。遊戲一共有兩類謎題,主要謎題:通過使用一系列的道具,在打開一扇扇的門,最後到達終點找到魔符。而呢D魔符就係開啟新關大門既鑰匙(解鎖新道具等),在新區域既大門上會有一個俄羅斯方塊小謎題,用魔符解開就可以進入。

當中亦都有唔少有趣既道具令到謎題更加多變化,例如Record可以記住自己5分鐘內一切活動去製造一個影子,玩家就可以同自己既Record一齊去解謎。

總結

TTP既故事十分有趣同有深度,探討好多哲學主義同機械人思想,算得上係佳作。美中不足係後期容易悶,因為謎題好有挑戰性,亦都唔難睇得出佢借鑒左唔少遊戲,例如:Portal。

來源
圖片:google
文字:自己+google

之前睇台仔玩呢隻聽到廣東話配音笑左出聲

語氣係幾笑

語氣係幾好笑
Talos Principle 一開波好正 玩玩吓我嫌佢節奏太慢冇咩感覺停咗 同埋唔知係用色定光源問題 少數我會覺得有啲攰唔想玩

語氣係幾好笑

呢點就值得讚 雖然好搞鬼
Talos Principle 一開波好正 玩玩吓我嫌佢節奏太慢冇咩感覺停咗 同埋唔知係用色定光源問題 少數我會覺得有啲攰唔想玩

我覺得幾好玩,不過始終唔係個個岩玩
我發覺我冇乜耐性
玩策略game 成日都陷入一個輪迴
開始玩->覺得幾得意->重開想認真玩->輸/劣勢->開cheat->冇心再玩落去
rimworld又好,中世紀全戰,十字軍之王,文明5,cityskyline 呢d都係咁
求輕鬆智力/動作game

輕鬆意思係系統簡統

輕鬆意思係系統簡單

輕鬆意思係系統簡單

darksoul?

輕鬆意思係系統簡單

darksoul?

求其搵幅
Lm

輕鬆意思係系統簡單

Journey / ABZU?
有無人有玩Rimworld
原版都好多野玩 隻game仲要mod friendly

輕鬆意思係系統簡統

Huniepop

輕鬆意思係系統簡單

我上面提及嘅titan souls 兩樣都有 而且絕對夠簡單 個系統

我覺得幾好玩,不過始終唔係個個岩玩

但哲學味我就好鍾意遲啲拎返起手再細味吓
[舊GAME分享]
上古卷軸3 : 晨風

上古卷軸系列一直係歐美RPG龍頭大哥黎, 甚至可以話係歐美最佳嘅RPG, 擁有能同魔獸世界睇齊嘅龐大世界觀, 相對黎講比巫師系列有更大自由度。大家熟悉嘅Skyrim係主線系列第5作, 而晨風係第3代,發生係SKYRIM故事前嘅200幾年前。最近上古卷軸ONLINE亦進行左晨風改版, 開放嘅正正係3代故事嘅舞台,Vvardenfall島

玩法特色我唔多講, 非常非常之傳統嘅OPENWORLD RPG遊戲,你要做嘅野就係從一個被釋放嘅囚犯,依照預言中記載,成為黑精靈/丹莫 傳說中轉世歸來嘅英雄王Nerevarine 拯救呢片土地。

我反而想講下3代相比5代嘅優缺點

優點:
故事劇情更加緊湊同有趣
有更多不同嘅魔法
地形更加多樣
任務列表以日記形式記錄, 更加真實
人物設定更加詳細同完整

缺點:
MOD前畫面好差(始終係2002年嘅遊戲 )
系統比較複雜
命中閃避系統略為災難
上古卷軸系列一如既往嘅地獄級打擊感
冇漢化(同樣緩慢製作中, 利申漢化組副組長之一 )

有一點比較特色想講一講, 3代始終係好早期嘅一款3D OPENWORLD GAME, 好多野都未成熟, 系統同設計冇依家咁USER FRIENDLY/快餐, 佢係冇任務目標提示同快速旅行, 你要搵目標要靠同街上面嘅NPC對話黎搵線索, 同時係遊戲入面亦有一種特色嘅交通工具取代快速旅行往來各大城鎮

呢點可能有人覺得更有真實感但可能有D人會覺得煩, 依樣就見仁見智喇

最後放下圖

輕鬆意思係系統簡單

我上面提及嘅titan souls 兩樣都有 而且絕對夠簡單 個系統

Dead Cell
Momentum valley 出左2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞