睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
tvb有播過

完全記錯晒
法王正欲回掌相擊,突听嗤嗤輕響,一股柔和的气流涌向面門,正是一燈大師使出“一陽指”功夫,正面攔截。法王一直沒將這白眉老僧放在眼內,那料到他這一指之功,竟是如此深厚。
  此時一燈大師的“一陽指”功夫實已到了登峰造极、爐火純青的地步,指上發出的那股罡气似是溫淳平和,但沛然渾厚,無可与抗。法王一惊之下,側身避開,這才還了一掌。一燈大師見他掌力剛猛之极,也是不敢相接,平地輕飄飄的倒退數步。一個是南詔高僧,一個是西域异士,兩人交換了一招,誰也不敢對眼前強敵稍存輕視。周伯通顧全身份,不肯上前夾擊,站在一旁監視。
  一燈与法王本來相距不過數尺,但你一掌來,我一指去,竟越來越遠,漸漸相距丈余之遙,各以平生功力遙遙相擊。
五絕係可以遠程攻擊
所以唔好用既定印象話唔可以
殘體sorry
黃藥師的「落英神劍掌法」已相形見絀,
他眼見尹克西如箭般衝到,自忖掌力不足以與之相抗,伸指一彈,嗤的一聲輕響,
一股細細的勁力激射出去,

黃藥師都可以發出遠攻
出自感恩既情 同埋楊過本身性格倔強
楊過點解會愛小龍女?
自楊過出世 到 十幾歲 呢段時間, 除左老母之外, 無人對佢好過.
義父瘋瘋癲癲 說唔上係真正關愛佢.
直至到遇到孫婆婆 , 先真正感受到比人關懷.
如果女主角由小龍女換做孫婆婆, 孫婆婆做楊過師父, 大個仔之後孫婆婆叫楊過娶佢做老婆, 我諗楊過都無間題.
因為本身小龍女叫楊過娶佢 , 楊過本身都唔肯的, 佢開只係唔想逆鍚佢既人既意思 , 所以無所謂啦就答應左.
到後來武林大會 , 佢係當眾話要娶師傳做老婆 , 更多既唔係出於對姑姑既愛 , 而係出於佢自身對社會禮法既反抗.
小龍姑對師徒戀既睇法 : 我鐘意過兒 , 過兒都鐘意我 , 我地一齊又唔影響到人 , 點解唔得?
楊過對師徒戀既睇法 : 你地唔比我師徒戀 , 我就偏要做

到楊龍係山上小屋居住果段時間 , 龍兒問楊過外面花花世界有咩有趣好玩事. 楊過所講既有趣事都係佢同郭芙係桃花島所做過既野.

劇情推進到 16年後, 神雕大俠已經受到江湖世人敬重, 但楊過係郭芙面前既表現係點? 一代大俠竟表只係卑微到 "只求義妹唔再恨我" .

做野先 , 未完待補充
但果陣都有人討論過
射鵰 一燈難以係木板刻字
天龍 段正淳咁既資質都刻到木板
但指力發出體外距離又遠過天龍果班一陽指

同埋天龍係寫係射鵰之後
有筆誤都唔出奇
所以宜家都冇再執著一燈係咪一品
總之唔會差過枯榮3品
梅超風的爪力插入柱同頭骨
一燈唔會唔得掛
加上討論嗰兩個人係丘處機同郭靖
一燈冇話過自己唔得
可能啦 等有興趣平反既人回應
我都係食下花生
其實講刻字係不凖的
因為張三丰都唔可以刻金成印
但係阿三可以
因為阿三練既係外門硬功
老張練柔功 的確冇可以性
覺得基本都好利害
金庸女角你個人最鍾意邊個?
邊個女角係最靚?

唔知點解由細到大都好憎岳靈珊
醜樣仲有狄雲
任盈盈
任盈盈傲嬌又肯等令狐沖
西施=香香=陳圓圓
sodiasm
樓主可唔可以排個實力強度表出黎
我淨係記得佢好黑
但虛竹係寫明佢醜陋 好撚慘
我講緊倚天個結局鳩
張無忌醫術精湛話到明殷離已死又無啦啦翻生,翻生完傾幾句仲要原諒埋周芷若
要排冇問題但係會引起爭議
我都想排一個
張無忌不嬲醫術都未練好
成日出錯連七蟲七老都搞錯
周芷若就係因為金庸鍾意
排個自high冇意思
要排個公認既又冇可能
何必呢
咁唔知啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞