睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
原文仲有
,慕容居士卻將本寺七十二絕技,一一囊括以去,直過了三年,這才重履藏經閣。想來這三年之中,居士盡心竭力,意圖融會貫通這七十二絕技
他陽白、廉泉、風府三處穴道,每日清晨、正午、子夜三段時間之中,確如萬針攢刺,痛不可當,這種痛楚近日越來越是厲害,不論服食何種靈丹妙藥,都是沒半點效驗,只要一運內功,那針刺之痛更是深入骨髓
慕容博有練內功所以重傷過蕭遠山
咁呢個就睇你對文字點理解
我既理解:
融會貫通這七十二絕技
當打機去講
佢想出招順 0cd 無縫出招

一運內功,那針刺之痛更是深入骨髓
都可以解做練錯左之後
一用自己本門內功就痛到仆街
我認同你嘅睇法
佢應該係冇練到
大家都係討論下姐
討論就係互相觀摩學習
認同你嘅意見
Push
東方不敗>=任我行+向問天+令狐沖
方證>任我行
方證就應該打唔贏任+向
東方不敗戰績上勁好多
葵花寶典 = 辟邪劍法?
點解華山祖宗房有個空嘅葵花寶典盒?

以你眼中岳靈珊算唔算bitch ?
貪新忘舊鍾意林平之 放棄令狐沖
最後嘅結果都係自己攞嚟
一:現存葵花寶典係當初華山兩宗祖師偷睇莆田少林正本葵花寶典抄錄落嚟嘅兩本秘笈,內容互相不重複後來日月神教進攻華山搶走秘笈
辟邪劍法係林遠圖去華山取回葵花寶典偷背兩本抄錄版再加上自己嘅武功精華寫成,辟邪劍法寫係一件袈裟上面
而林遠圖傳咗再刪減辟邪劍法招式比後代
所以出現次序係:
正本葵花寶典內功+招式(皇宮太監)>偷睇葵花寶典 內功+招式(兩冊)(東方不敗)>辟邪劍法內功+招式(袈裟)(林遠圖/林平之/岳不群)>再刪減辟邪劍法招式(林平之/林振南)
二:佢本身對令狐沖係師兄妹嘅親情大過愛情
鍾意林平之先係佢個人嘅愛情,係正常嘅情愛關係,唔係好算貪新忘舊
但係我認同佢係呢段關係中利用咗令狐沖,呢個行為就難以接受
我覺得佢未到bitch嘅地步
好詳解易明
好奇點解樓主睇完咁多本書
可以記得故事+角色之餘
仲可以正確分埋內容細節

到底要睇幾多次先可以做到?

我自問細個爆機Final Fantasy VII
10次以上都唔太明晒個故事
點評價掃地僧出場
有人話佢機械降神 明明大戰一觸即發 但條友突然出嚟講經
有人話match到天龍嘅佛教思想
BTW如果係樓主 你會點作? 定係覺得掃地僧出場已經係最好嘅安排?
原來練葵花布甸同辟邪劍譜係會令人性上癮
我覺得純粹係啲弟子未見識過勁嘅一陽指
降龍十八掌係天下第一掌法
六脈又唔係掌法
1. 易筋經 六脈神劍 九陰真經 乾坤大挪移 (仲有其他神功,但以謝遜身份應該係知咁多)
2. 淨係知左冷禪+沖虛(半個),岳不群可能算一個
3. 唔知
其實呢個好基本
笑傲江湖就係圍繞呢件事發生
楊逍是咪楊過/黃藥師/程後人?
點解樓主唔答我
等下啦,24小時on call咩
你又講下邊套金庸電視劇令你印象深刻?

我老餅,最記得係97天龍
主題曲《難唸的經》夠經典,難以超越
胡歌版射雕
唔知點解最中意d配樂演員特效都好好
但好似好少人睇過
黃秋生做既東邪
點睇之前有個大陸人分析
話其實係郭靖大女出賣左自己父母屋企?
睇過一次就大約記得內容
翻睇幾次都會熟
跟住就可以喺原文搵返細節
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞