睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
部分認同
如果金庸小說角式參加奧運劍擊,拎唔拎到牌?
郭靖
黃蓉
楊過
小龍女
張無忌
獨孤求敗
東方不敗
令狐沖
草木枯枝皆可為劍 無理由輸 最多犯規
東方不敗張三豐王重陽點排?
正路應該張三豐包尾?
楊過要去玩殘奧
日月神教 同明教有冇關
直接關係就一定冇
但有D人又會無限延伸到佢地係
初版叫朝陽神教 唔會比人誤會
偏偏金老又改做日月神教
但又冇講佢地有關係
令到讀者硬係覺得佢地有D關聯
劍擊係講快同準
獨孤求敗夠準東方不敗夠快
東方不敗張三豐王重陽點排?
正路應該張三豐包尾?

東方不敗>=三個次五絕~兩個五絕
張三丰同王重陽應該做唔到一次同兩個五絕打
張三丰同王重陽同級
東方不敗繡花針可以中穴道,準繩唔係問題
但要佢用劍會影響速度
東方不敗果種眼都追唔到既速度 好難輸
岩岩睇完新修版
任大小姐好少出場 成個角色好唔立體
最有印象係林平之盲左之後,係咁被令狐冲叫佢去救小師妹
令狐冲破箭式可以擋核彈
東方不敗 >>> 3個令狐冲(向問天+屌俠當1個)
in 東方不敗 we trust
何足道咁勁嘅咩
火工頭佗得2100
郭襄認為何足道有五絕一半功力
阿二內功青出於藍勁過火工頭陀
想問下樓主先天功係小說入面描述多唔多?
google有既link得描述好勁好勁但又冇引原文
話哂都昆侖三聖
打到少林差D冇人出
奧運劍擊又唔係江湖切磋 一條直路
快同準做到極致就立於不敗之地
見樓主未得閒覆你 略略咁講下
其實先天功既直接描述著墨唔係好多
主要都係靠其他人去形容王重陽點勁
同埋先天功+一陽指可以破蛤蟆功

你師父洪七公的功夫是外家中的頂兒尖兒,我雖懂得一些全真派的內家功夫訣竅,想來還不是他的敵手。只是外家功夫練到像他那樣,只怕已到了盡處,而全真派的武功卻是沒有止境,像做哥哥的那樣,只可說是初窺門徑而已。當年我師哥贏得‘武功天下第一’的尊號,決不是碰運气碰上的,若他今日尚在,加上這十多年的進境,再与東邪西毒他們比武,決不須再比七日七夜,我瞧半日之間,就能將他們折服了。

那時我師哥身隨掌起,飛出棺來,迎面一招‘一陽指’向那西毒點去。歐陽鋒明明在窗外見我師哥逝世,一切看得清清楚楚,這時忽見他從棺中飛躍而出,只嚇得魂不附体。他本就對我師哥十分忌憚,這時大惊之下不及運功抵御,我師哥一擊而中,‘一陽指’正點中他的眉心,破了他多年苦練的‘蛤蟆功’。歐陽鋒逃赴西域,聽說從此不履中土。我師哥一聲長笑,盤膝坐在供桌之上。
笑傲江湖入面最勁武功係葵花寶典?

獨孤九劍 同辟邪劍法打邊個會贏?
1.笑傲入面最強武功
多數都係3個選擇
葵花寶典、易筋經同獨孤九劍
至於最勁就各花入各眼啦

2.辟邪劍法兩次輸比九劍
林平之同岳不群
華山劍宗有無其他人識獨孤九劍?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞