睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
張衛健套劇集又係 選角屈機 但改太多 好可惜
一定唔係啦 王重陽本身文人一個 30歲先習武擺明蠃天才
多謝呢位兄台支持
想問問左右互搏可以同一時間出兩招,而一劍化三清可以同一時間出三招,係唔係一劍化三清勁d?
正常嘅招式係內力同時運行雙手之後再出招
而左右互搏係將內力以極短嘅時間差交替喺左右手再出兩招 以周伯通嘅實力呢個時間差已經接近零

而化三清其實嚴格來講都係一招,因為佢用嘅內力都係一氣化三清嘅內力,而係一招可以發出三次攻擊嘅招式
點解左右互搏會話咩武功高一倍 但之後睇唔覺
樓主覺得獨孤求敗去到咩級數
掃地僧?王重陽?
你覺得最勁係邊個?係咪阿青之後係邊個
咁其實鮮于通的鷹蛇生死搏算唔算係左右互搏的一種?
鷹蛇生死搏係一招
而呢一招有左右嘅攻勢
其實有冇用左右互搏係睇吓係咪用緊同一招
左右淨係提升招式嘅靈活度
由於力量冇提升,所以最多實力會勁少少
例如九陰內力周伯通等於黃藥師
再加上左右,周會勝一籌但係唔會太多

獨孤求敗最多稍勝五絕

因為笑傲原文指出任我行(準五絕)可以令獨孤九劍發揮得淋漓盡致
「獨孤九劍」是敵強愈強,敵人如果武功不高,「獨孤九劍」的精要處也就用不上。此時令狐沖所遇的,乃是當今武林中一位驚天動地的人物,武功之強,已到了常人所不可思議的境界,一經他的激發,「獨孤九劍」中種種奧妙精微之處,這才發揮得淋漓盡致。獨孤求敗如若復生,又或風清揚親臨,能遇到這樣的對手,也當歡喜不盡。使這「獨孤九劍」,除了精熟劍訣劍術之外,有極大一部分依賴使劍者的靈悟,一到自由揮灑、更無規範的境界,使劍者聰明智慧越高,劍法也就越高,每一場比劍,便如是大詩人靈感到來,作出了一首好詩一般。

加上楊過練習完玄鐵劍法已經可以彷彿天下無敵嘅獨孤求敗
可是楊過這路劍法實是獨孤求敗的絕技,雖然年代相隔久遠,不能親得這位前輩的傳授,但洪水練劍,蛇膽增力,仗著神鵰之助,楊過所習劍法已仿彿於當年天下無敵的劍魔。
所以獨孤求敗只勝五絕少少
我會擺喺同王重陽同級
內力王重陽勝,招式獨孤求敗勝

如果係超五絕高手嘅排名我會排:
阿青=掃地僧=石破天=達摩>東方不敗>王重陽=獨孤求敗=張三丰=黃裳>=林朝英
巴打堅勁 但你分析全部係基於明河版定點
同埋超5絕點解石破天睇咁高 佢咩朝代估唔估到
達摩九陽會勁黃裳九陰咁多?
張三豐咁勁係因為太極?但睇表現好廢咁 明明一招擊退玄冥二老又保唔住張翠山 成世人活係元朝乜都做唔到咁
通常拗武功排行就會有筆戰, 當年荼館月經

大致上同意你個表

張無忌太飄忽唔想理, 神鵰五絕楊周郭應該差唔多, 張三丰係神鵰五絕級甚至再高少少應該都啱, 黃裳王重陽林朝英冇出過場好難估, 但三個人基本上都冇超越九陰真經, 周伯通郭靖又練咗幾十年, 我又唔覺得哩3個人會勁過神鵰五絕.

16年前--------------------------------------------
- 全真教一戰證實(單打獨鬥): 重劍楊過 / 左右互搏小龍女 > 金輪 > 蒙古三人組;
- 小龍女 <= 金輪 + 蒙古三人組;
- 一燈 > 慈恩 ~ 重劍楊過 >= 小龍女 > 金輪;
- 郭靖前一晚「大耗功力」幫楊過療傷, 再喺蒙古軍中獨戰金輪 + 蒙古三人組, 一招秒低尹克西, 再有瀟湘子放毒, 最尾仲可以來去自如. 所以正常情況雙方戰鬥力比較大約係5:5

16年後--------------------------------------------
- 金輪功力暴漲一倍;
- 一燈 仲可以同突飛猛進嘅 金輪 過招;
- 楊過再遇老黃, 兩招打到「功力大進」嘅瀟湘子三人企都企唔穩, 當波咁玩;
- 老黃 都可以同突飛猛進嘅 楊過 過招;
- 老黃話郭靖掌力足以同楊過比;
- 楊過 周伯通 平手;
- 周伯通識嘅野郭靖都識, 仲要後生D;
- 金輪同慈恩打左1日1夜先贏;
- 一燈16年前只贏慈恩一招半式, 呢個級數嘅高手如果冇龍象功我當進步程度都差唔多, 所以16年後一燈都係會贏慈恩一招半式;
- 所以老牌五絕級其實係有繼續進步, 只係冇金輪楊過咁多;

------------------------------------------------------

所以總排位:
(16年後) 楊過 ~ 周伯通 ~ 郭靖 >= 金輪 >= 老黃 一燈 慈恩 > (16年前) 周伯通 郭靖 >= 老黃 一燈 慈恩 >= 重劍楊過 >= 小龍女 > 金輪 > 蒙古三子

睇完晒兩個時間點嘅戰果, 根本16年後嘅楊過 周伯通 郭靖三個是但一個返去16年前打金輪 + 蒙古三人組都係輕鬆穩贏.

加埋笑傲入去:

射鵰王處一喺金國京城硬地踩一尺, 向問天喺普通青磚得兩寸, 證明向問天點勁都唔會勁過全真七子好多, 即係 向問天/五岳掌門級(包埋隱藏手段e.g.辟邪岳不群) 大概喺 李莫愁/黃蓉/公孫止/蒙古三人組 之間浮動

金庸一百問講咗韋一笑輕功第一, 張無忌點評周芷若似乎不下韋一笑, 咁小龍女有古墓+九陰(至少有練輕功身法部分)照計唔會低過周芷若, 即接近韋一笑, 東方不敗最多都只會係呢個層次

咁東方不敗自問打任我行4人已經「盡力而為」, 下限係左右互搏小龍女, 表現出嚟嘅實力就係16年前郭靖左右.
二版(明河)為主三版(新修)為輔
俠客行喺武當派創立數百年 同時第一代都係張三丰
史婆婆道:「少林、武當兩大門派,武功各有千秋,不能說武當便勝過了少林,但張三丰祖師是數百年來武林中震爍古今的大宗師,又是我中華上國之人,那是絕無疑義之事。」
比之少林、武當、峨嵋、昆侖諸派,雖說各有所長,畢竟雪山一派創派的年月尚短,可能還不足以與已有數百年積累的諸大派相較

所以俠客行會喺明朝中後期

因為石破天可以飛行幾十丈,仲可以幾乎擲死當世高手
連吸收左200年功力嘅虛竹都做唔到(極限三四丈)

石破天遙見躍海之人正是史婆婆和阿繡,這一下驚喜交集,實是非同小可。其時千鈞一發,哪裡還顧到去想何以她二人居然未死?隨手提起一塊船板,用力向二人落海之處擲將過去,跟著雙膝一彎,全身力道都聚到了足底,拚命撐出,身子便如箭離弦,激射而出。

他在俠客島上所學到的高深內功,登時在這一撐一躍中使了出來。眼見船板落海著水,自己落足處和船板還差著幾尺,左足凌空向前跨了一大步,已踏上了船板。當真是說時遲,那時快,他左足踏上船板,阿繡的身子便從他身旁急墮。

石破天左臂伸出,將她攔腰抱住。兩人的身重再加上這一墮之勢,石破天雙腿向海中直沉下去,眼見史婆婆又在左側跌落,當下右掌急探,在她背上一托一帶,借力轉力,使出石壁上“銀鞍照白馬”中的功夫,史婆婆的身子便穩穩向海船中飛去。

便在此時,白自在已將史婆婆接住,沒想到這一飛之勢中,包含著石破天雄渾之極的內力,白自在站立不定,退了一步,喀喇一聲,雙足將甲板踏破了一個大洞,跟著坐倒,卻仍將史婆婆抱在懷中,牢牢不放。
達摩原版易筋經令游坦之功力同段譽(兩個五絕)同級
佢自己練嘅會更厲害,黃裳(同王重陽同等)功力冇段譽咁勁

張三丰當世無敵冇比較對象
但係可以睇吓佢嘅配置
內力:太極功/純陽無極功(等同九陽大成)
招式:太極拳劍(等同獨孤九劍)
所以佢都會超五絕一籌,同王重陽同級

人心永遠比武功厲害
呢個係金庸喺作品中後期想表達既野
可能有,但係喺作品見唔到上限
至少段譽收左兩個五絕以上功力
都未死
但係我認為佢係因為有段家內功幫佢收納真氣,同埋莽蛄朱蛤幫佢排除異種真氣毒性佢先可以無限吸
否則就會同任我行一樣互相衝突而死
因為逍遙派冇一個人真係用北冥神功吸功
可見吸功係有副作用

北冥本身可以有北冥真氣
那女童道: 「你初練北冥真氣,不能使用太過,若要保住性命,可以收腳了。」虛竹道: 「是!」又向上沖了數丈,這才緩住勢頭,躍下樹來。烏老大又是驚奇,又是佩服,又有幾分艷羨,向那女童道:「這……這北冥真氣,是你今天才教他的,居然已如此厲害。縹緲峰靈鷲宮的武功,當真深如大海。你小小一個孩童,已……已經……咳咳……這麼了不起。」

不老長春功只係人老年嘅時候可以有後生既狀態,但係到咗壽命盡頭都會死
巴打分析勁
咁你覺得金庸係咪想講越舊武功越勁 同埋人越老越勁
石破天明朝都好後期 但學左太玄經就變屈機
同埋點解金庸唔寫唐朝武俠故
金庸小說其實冇越古越強因為
係明朝嘅武功表現都好神奇
最先接到銅牌請柬的,是川西青城派掌門人旭山道長。他長笑之下,將兩塊銅牌抓在手中,運用內力,將兩塊銅牌熔成了兩團廢銅。這原是震爍當時的獨步內功,

原盼這兩個狂妄少年知難而退。豈知他剛捏毀銅牌,這兩個少年突然四掌齊出,擊在他前胸,登時將這位川西武林的領袖生生擊死!」

用火屬性內功熔牌,呢個表現喺其他部都神乎其技
但係一下俾人打死,其實武林每一世代水平都差唔多

至於年紀同實力係冇正比關係,反而有機會令實力差咗
前面有留言講過年記會令體力削弱可以追故睇睇前面

金庸訪問話宋朝容易考證,而唐朝嘅比較難
所以寫宋朝以後
唔知點解覺得先天功同葵花寶典或辟邪劍法類似,所以王重陽先唔傳先天功比其他人。

先天功係解有物混成,先天地生,但王重陽我就諗起佢會唔會係先天不足。
樓主覺得最強男主角同女主角係邊個?
一燈生完仔都可以練先天功
佢仲諗住傳俾洪七公添
所以先天功唔係童子功
但係練嘅時候要禁慾
因為黃蓉都話要練先天功唔可以同瑛姑上床

所以先天功係一門強勁嘅內功但係冇講入邊嘅內容
男主角石破天
原因識飛+掌風震破石壁
女主角阿青
原因劍氣繳械近千名士兵
你認唔認同所有內功 不論九陽易筋 神照九陰,還是其他平民內功,楊過蛇膽海潮法。只要練到登鋒造極 漸入化境,所以內功均無分高低,不相伯仲。因為絕頂高手分高下再唔會停留係內功層面,而係招式上。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞