睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
楊過冇斷手
練既將會係靈活武功
例如打狗棒法玉女劍法
但係係冇奇遇之下
最多只會同黃蓉同等級
即係三傑級嘅弱化黃藥師
張無忌實戰係笑話
如果係天下第一就唔會打個周芷若 風雲三使都搞咁耐
武功配置佢係第一,但實戰打起上黎,我唔覺得佢會贏到虛竹 令狐沖 東方不敗 楊過呢類招式习鑽既人,反而打喬峰 郭靖呢堆穩紮穩打既人又會有優勢既。
其實金老講既說話真係唔可以作準,十五部天書係文學作品,金庸設定既人物、武功目的只係為左彰顯自己想表達既信息,應該唔會好似我地讀者咁,走去花時間唸邊種武功功啲,自己都未必會比較分析邊個人物最好打。
張無忌實戰係笑話
如果係天下第一就唔會打個周芷若 風雲三使都搞咁耐

認同
武功配置佢係第一,但實戰打起上黎,
呢句唔認同,因為佢所學武功唔一定係主角第一,
虛竹逍遙派同石破天太玄經配置會更強

我唔覺得佢會贏到虛竹 令狐沖 東方不敗 楊過呢類招式习鑽既人,反而打喬峰 郭靖呢堆穩紮穩打既人又會有優勢既。
反而我認為喬峰郭靖實戰經驗豐富可以贏幾乎無經驗既張無忌

其實金老講既說話真係唔可以作準,十五部天書係文學作品,金庸設定既人物、武功目的只係為左彰顯自己想表達既信息,應該唔會好似我地讀者咁,走去花時間唸邊種武功功啲,自己都未必會比較分析邊個人物最好打。

認同
個人理解 in general 由天龍到碧鹿 所謂最強定義都係不斷下降
無論內力定外功 都係愈強既愈失傳 包括各門派既看家本領
14本小說,有邊個係五絕級或以上?

飛:陳家洛
雪:胡一刀
連:丁典
天:掃地僧,虛竹,段譽,無崖子,天山童姥,李秋水,蕭峰,蕭遠山,慕容博,鳩摩智
射:王重陽,黃藥師,歐陽峰,一燈,洪七公,周伯通,裘千仞,郭靖
白:N/A
鹿:N/A
笑:獨孤求敗,風清揚,東方不敗,任我行,方證
書:袁士宵,阿凡堤
神:林朝英,楊過,金輪
俠:石破天,龍島主,木島主
倚:覺遠,張三丰,空見,張無忌
碧:穆人清
鴛:N/A

特登放多幾個明末清初嘅討論下
五絕:三老四絕新舊五絕金輪風清揚方證龍木島主張無忌穆人清
袁承志(鹿鼎記)

超五絕:掃地僧,虛竹,段譽,王重陽,黃裳,獨孤求敗,東方不敗,林朝英,石破天,張三丰
陳家洛已經唔係五絕級

丁典神照經起死回生雖然厲害,但實際丁典胡一刀描寫出黎既表現唔多,實戰無咩亮眼表現,能力存疑。

裘千仞準五絕級,未到五絕。

龍兒我覺得後期學識左右互搏再加上素心劍法已經可以達到五絕級。

令狐沖學埋易筋經,加上九劍遇強愈強既特積口,對上上述五絕級都有一戰能力,所以絕對有五絕級。

值得一提是逆練真經既歐陽鋒有超五絕級,壓制洪七加東邪。
最記得講到沙漠比狼群圍住
果晚通宵追到尾
雙兒太從順無乜火花, 似妹仔多過似老婆
我會投 陸無雙 / 建寧 / 趙敏
但華山歐陽峰同洪七公同歸於盡
強度冇特別勁
所以我覺得佢係靠奇招
再戰就冇優勢
好似周芷若咁
可以
謝謝,裘千仞、覺遠未到五絕級?
見你pin上面有
謝謝回覆
明末清初果幾個係拋磚引玉,等大家討論下

裘千仞射鵰未到五絕,神鵰尾應該有
可以同金輪打足一日一夜
我覺得金輪係因為劇情需要,實戰表現最飄忽

龍兒十六年後冇乜點出手,準五絕冇問題,五絕級難講

令狐沖學易筋經但未精通,故事尾應該未到五絕,但練上去絕到可以

歐陽瘋二論又真係超五絕,但有部分係因為奇招取勝
係有得拗,但絕對冇王重陽咁壓倒性
你係M底
建寧都啱ching 識食
Sorry 漏咗
裘千仞有
但係覺遠招式係零
平均冇五絕
唔使課金啦,版權係查老嘅
不過唔知幾時動筆
一來文筆係零
二來好多細節未諗通
三來新修版、初版未睇

而家睇緊天龍新修版
睇得出補充咗唔少細節
但有部分做多咗
風清揚有冇5絕級
樓主答咗
笑傲有風清揚同方證係五絕級
東方不敗同獨孤求不敗超五絕

反而任我行冇五絕級數?
作為江湖大魔王,又有吸星大法,prime任我行 應該有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞