睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
睇天龍 段正淳條線好撚好睇 負咗咁多個女人但佢哋都段郎段郎咁叫
陳少霞
有咩角色係姓羅
第一個諗到嘅係羅立如
青城羅人傑(笑傲)
鐵臂羅漢羅信(書劍)
獨臂刀羅立如(碧血)
倚 羅文素 明教義軍首領,真實人物。
笑 羅人傑【青城四秀】之四。
笑 羅長老 日月教長老,朱雀堂堂主。
碧 羅大千 袁崇煥帳下砲手,後加入金蛇營。
碧 羅立如 金龍幫焦公禮弟子,後為焦公禮之婿。
碧 羅汝才 農民起義軍,綽號【曹操】,真實人物。
書 羅信 【鐵臂羅漢】,陜西巡撫府中高手。大胖子。擅五行拳,使用七節鋼鞭。
[互動]漫步武俠(金庸/黃易/喬靖夫/古龍….)(金庸無雙2)
https://lih.kg/2696345
呢版既神鵰斬晒頭尾
一開始就係郭靖送楊過上重陽宮,冇晒楊過流浪街頭同喺桃花島既事
仲有結尾上華山又係冇左
係中間拍得好過2014年版本
2014年版本整體幾好睇,我最近先睇完,係衰在小籠包
2014啲景好假
全部用特技景
天龍21其實啲畫質同景唔錯
起碼多實景
可惜啲人物同編劇拍得唔好
寧願真係正正經經跟書拍好過
原本有56集
cut到得番50集
其實19倚天都係咁
開頭幾好
臨尾又係趕收工咁
不過唔知呢套有冇cut過
假到完全唔似係呢個年代既特效
同埋d衣著勁浮誇不倫不類到
阿青同石破天打點睇
19倚天都改得幾勁
成昆同謝遜大戰無晒味道
石破天表現:打碎石壁/兩大高手油盡燈枯而死/飛越地平線
單是龍木二島主的掌力,便能銷毀石壁,何況石破天內力本來極強,再加上新得的功力,三人的掌力都是武學中的顛峰功夫,鋒芒不顯,是以石壁雖毀,卻並非立時破碎,而是慢慢的酥解跌落

二來更因石室中一番試掌,石破天內力源源不絕,龍木二島主竭力抵禦,終於到了油盡燈枯之境。他若知二位島主之死與自己實有莫大幹系,更要深自咎責、傷心無已了。

座船越駛越近,石破天極目望去,依稀見到岸上情景,宛然便和自己離開時一般無異,海灘上是一排排棕櫚,右首懸崖凸出海中,

隨手提起一塊船板,用力向二人落海之處擲將過去,跟著雙膝一彎,全身力道都聚到了足底,拚命撐出,身子便如箭離弦,激射而出。
他在俠客島上所學到的高深內功,登時在這一撐一躍中使了出來。眼見船板落海著水,自己落足處和船板還差著幾尺,左足凌空向前跨了一大步,已踏上了船板

在她背上一托一帶,借力轉力,使出石壁上『銀鞍照白馬』中的功夫,史婆婆的身子便穩穩向海船中飛去。

便在此時,白自在已將史婆婆接住,沒想到這一飛之勢中,包含著石破天雄渾之極的內力,白自在站立不定,退了一步,喀喇一聲,雙足將甲板踏破了一個大洞,跟著坐倒,卻仍將史婆婆抱在懷中,牢牢不放。

阿青表現:天下無敵劍法卸甲二千人游刃有餘/劍氣造成西施內傷
  驀地里宮門外響起了一陣吆喝聲,跟著嗆啷郎、嗆啷朗響聲不絕,那是兵刃落地之聲。這聲音從宮門外直響進來,便如一條極長的長蛇,飛快的游來,長廊上也響起了兵刃落地的聲音。一千名甲士和一千名劍士阻擋不了阿青。

西施眼中閃出無比快樂的光芒,忽然之間,微微蹙起了眉頭,伸手捧著心口。阿青這一棒雖然沒戳中她,但棒端發出的勁氣已刺傷了她心口。

阿青原本就係古文入面嘅仙女(33劍客圖:趙處女)
設定上就已經係神仙級別
如果你覺得石破天嘅表現有神仙級別佢就係同級
認唔認同獨孤求敗都係 呢個梯隊嘅人?
可是楊過這路劍法實是獨孤求敗的絕技,雖然年代相隔久遠,不能親得這位前輩的傳授,但洪水練劍,蛇膽增力,仗著神鵰之助,楊過所習劍法已仿彿於當年天下無敵的劍魔。
楊過=<獨孤求敗
此時令狐沖所遇的,乃是當今武林中一位驚天動地的人物,武功之強,已到了常人所不可思議的境界,一經他的激發,「獨孤九劍」中種種奧妙精微之處,這才發揮得淋漓盡致。獨孤求敗如若復生,又或風清揚親臨,能遇到這樣的對手,也當歡喜不盡。
任我行=<獨孤求敗

設定上楊過實力已經接近獨孤求敗實力,任我行都可以令獨孤九劍發揮淋漓盡致,所以佢至多比五絕級強一籌

我會擺喺同張三丰王重陽林朝英同黃裳同級
即係強五絕一籌但係唔會強太多
97天龍睇過未
張紀中天龍唔係03咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞