睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
笑傲第10回:「我們打賭贏了小尼姑,小尼姑就叫我們來抓令狐沖,可沒叫我去惹什麽嵩山、泰山派的好手。贏一場,只做一件事,做得多了,太不上算。這就走吧。
令狐沖心下寬慰:“原來他們是儀琳小師妹差來的?那麽倒不是我對頭。看來他們是打賭輸了,不得不來抓我,卻要強好勝,自稱贏了一場。”」

都幾迷,小尼姑係儀琳?似乎不戒父女都唔識六仙。
本來金庸係想寫死小龍女
寫到16年後,楊過跳崖前,唔知金庸想比小龍女翻生未
寫到黯然銷魂掌時,我估金庸仲未想比小龍女翻生,咁樣楊過就一直都用到呢招

我估金庸本來諗法係咁
楊過跳落去,郭襄跟住跳
郭襄用金針叫楊過唔可以自殺
楊過應承左,即使搵唔返小龍女,都會繼續生存
咁樣就算娶左郭襄,佢仍然記掛住小龍女,黯然就一直都用到

但因為讀者要求下,小龍女翻生
黯然就變成bug,因為楊過唔再識用
但要佢打贏金輪
咁就唯有寫佢就黎比金輪打死時,要同小龍女永別之際,再用一次黯然
好可惜你講嘅嘢係錯嘅

金庸寫死小龍女只係謠言
自己否認左呢個消息:

請問您,《神鵰俠侶》「十六年後,在此相聚」的伏筆是早已擬定,還是應讀者要求?

金庸:
我寫小說,不受讀者反應的影響。我要楊過、小龍女團聚,不是由於朋友或讀者的意見,而是自己同情他二人的愛情,不捨得這樣可愛的一對情侶到死不能相會。

小龍女復活,破壞神鵰特質,有沒有後悔把她寫活過?
金庸:
小龍女如果沒有活著,我第一個會先哭。

你咁講係冇錯
但呢個訪問係結局後做既,即係金庸已經比小龍女重新出現
至於楊過遇到郭襄時,金庸想唔想佬小龍女重新出現,呢樣冇人知
亦有好多問題,推測,係唔係真,亦冇人知
例如:
1. 陽頂天(舊名楊破天)係唔係楊過個仔?
2. 小龍女係邊個既仔女?有個講法係丘處機同林朝英丫鬟所生,係唔係真?冇人知
金庸已經死左,呢類問題永遠冇答案
作者講都唔信
你係佢嘅編輯?
呢啲我會信,反而佢話作品冇影射
有,初版喺冒險者天堂
睇到話去少林阻止喬峰就冇咗更新
之後桃默山房再版更新到光明頂
佢講嘅嘢同作品有衝突

加上今次佢係講佢創作理念

所以係唔同情況
有啲唔同
因為本身葵花寶典已經有針法

我哋話一個人不滯於物
應該係就算係其他物品都可以使出相應嘅功夫
例如令狐沖可以用不同物件使出劍法

但係冇證據顯示東方不敗可以用其他物品施展劍法
除非葵花寶典冇針法
但係東方不敗用針佢就係不滯於物
問題係葵花定係辟邪都有針法

所以嚴格上佢未到呢個境界

係喎,不過完全無講佢地嘅相遇過程
冇實戰,任佢吹
原文:
這七套武功分別行使,固是各有精妙之處,但若二人合力,則師兄弟相輔相成,攻守
兼備,威力便即大增。若是三人同使,則比兩人同使的威力又強一倍。四人相當於八
位高手,五人相當於十六位高手,六人相當於三十二位,到得七人齊施,猶如六十四
位當世一流高手同時出手。當世之間,算得上第一流高手的也不過寥寥二三十人,哪
有這等機緣,將這許多高手聚合一起?便是集在一起,這些高手有正有邪,或善或惡
,又怎能齊心合力?

理論強度有六十四個法王級

但係當然原文係冇出現過實際使用
第三十六回 傷逝
那日在黑木崖上與東方不敗相鬥,東方不敗只握一枚繡花針,可是身如電閃,快得無與倫比,雖然身法與招數之中仍有破綻,但這破綻瞬息即逝,待得見到破綻,破綻已然不知去向,決計無法攻敵之弱。是以合令狐沖、任我行、向問天、盈盈四大高手之力,無法勝得了一枚繡花針。
石破天:他隨手揮舞,已是不按次序,但覺不論是“將炙啖朱亥”也好,是“脫劍膝前橫”也好,皆能隨心所欲,
既不必存想內息,亦不須記憶招數,石壁上的千百種招式 ,自然而然地從心中傳向手足。

虛竹:這時虛竹既得天山童姥的真傳,又練了靈鷲宮石壁上武學的秘奧,武功之高,實已到了隨心所欲、無往而不不利的地步
郭靖:此時郭靖的武功真所謂隨心所欲,不論舉手抬足無不恰到好處
張三豐:張三豐武功之深,雖已到了從心所欲、無不如意的最高境界

隨心所欲係五絕級或以上都有嘅評價,所以唔可以當做強弱嘅最高境界

太極係無招但係要用強大內力支撐
要知張三豐傳給他的乃是“劍意”,而非“劍招”,要他將所見到的劍招忘得半點不剩,才能得其神髓,臨敵時以意馭劍,千變萬化,無窮無盡。

而無招係五絕等級都達到嘅境界,所以唔代表到咗無招一定係第一:
原來靈智上人所練武功,頸後是破綻所在,他身形一動,歐陽鋒、周伯通、黃藥師
等大高手立時瞧出,是以三人一出手便都攻擊他這弱點,
都是一抓即中。
五絕都會直接攻敵人破綻,所以佢哋有呢個境界,但係冇系統性整理出嚟
如果楊過冇斷手 咩實力?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞