睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
首先張三丰認為張無忌嘅內力就係五絕層次
生平所遇人物,只本師覺遠大師、大俠郭靖 、神雕俠楊過等寥寥數人,才有這等修為,至於當世高人,除自己之外,實想不起再有第二人能達此境界。
覺遠不會武功,瀟湘子雙掌打到他身上,他既不能擋,又不會避,只有挨打,他修習 《九陽真經》已有大成,體內真氣流轉,敵弱便弱,敵強愈強。

楊過見了那僧人的身形步法,暗暗稱奇:「這人的輕功未必在龍兒和我之上,但手 拉了一少年,在這陡山峭壁之間居然健步如飛,內力之深厚,竟可和一燈大師、郭伯伯相匹敵。
所以張無忌內力並冇突破五絕

其次,九陽神功所講嘅天下係指武當派創立之後時期因為九陽神功同九陰真經一個係先發制人一個係後發制人原理完全唔同
撰寫《九陽真經》的這位高僧在皈依佛法之前乃是道士,精通道藏,所撰武經剛柔並重,陰陽互濟,隨機而施,後發制人,與少林派傳統武學的著重陽剛頗不相同,與純粹道家的《九陰真經》之著重陰柔亦復有異
所以嗰段嘢係指元末時期嘅天下內功

再者,三版改咗二版的「集一切武功之大成」,三版:「運使諸般武功精義之所聚」。唔再係「一切武功」,只係「諸般武功」。
要知天下諸般內功,皆不逾九陽神功之藩籬,而乾坤大挪移運勁使力的法門,又是運使諸般武功精義之所聚,一法通,萬法通,任何武功在他面前都已無秘奧之可言
可見書中設定乾坤唔可以睇穿所有武功

最後,乾坤創始人內力未到五絕,而且旁白都話乾坤不及中土最精深武功,張無忌都會走火入魔,所以乾坤強極有限,唔係五絕級武功
當年創制乾坤大挪移心法的那位高人,內力雖強,卻也未到相當於九陽神功的地步,只能練到第六層而止。他所寫的第七層心法,自己已無法修煉,只不過憑著聰明智慧,縱其想象,力求變化而已。
原來西域最精深的武功,遇上了中土最精奧的學問,相形之下,還是中土功夫的義理更深。
這一牽一引中灌注了九陽神功,使的是乾坤大挪移第七層最高深的功夫。這層功夫最耗心血內力,絲毫疏忽不得,稍有運用不善,自己便會走火入魔,
正常五絕級武功又點會走火入魔,可見乾坤未到五絕

總括來講九陽=五絕,乾坤<五絕
加上張無忌喺書中嘅表現遇上奇怪武功完全不敵,相信唔會有人真係覺得佢係主角第一
邊條女最正
完全同意
問題係你有冇睇過我貼嘅原文
除咗九陽神功同太極功係五絕級
張無忌其他武功都唔係五絕
佢配置絕對唔係最強
相反虛竹200年內力加逍遙派招式
石破天羅康伏魔神功加太玄經
配置絕對勁過張無忌

呢個係原文嘅事實唔希望用印象或者係個人主觀
仲有:
蕭峰「他生平罕逢敵手,許多強敵內力比他深厚,招數比他巧妙,但一到交手,總是在最要緊的關頭,以一招半式之差而敗了下來,而且輸得心服口服,自知終究無可匹敵」
自行走江湖以來,從來沒遇到過如此厲害的對手,不由得一驚,一轉身,便如淵停嶽峙般站在當地,氣度沉雄,渾不以身受強敵圍攻為意。

呢個人係玄慈方丈
所以蕭峰所謂嘅強敵其實都比玄慈弱
佢打同級對手嘅表現就係少室山之戰
而並冇超出四絕嘅範圍,所以蕭峰嘅強大其實係印象,原文並冇支持

唔同意金庸小說嘅高手咁容易比心態影響(除咗張無忌)
因為張無忌係唯一寫成功夫唔可以出盡全力
但係冇其他人係咁寫,除非你有佐證
否則應該當成所有人都出盡全力
由頭到尾都好sad
睇得好辛苦
唔好意思我態度有啲差
我唔係好鍾意以心態決定勝敗
因為八得張無忌係唯一會比心態影響
所以我覺得心態可以擺喺其他人身上
唔好意思我態度有啲差
我唔係好鍾意以心態決定勝敗
因為淨得張無忌係唯一會比心態影響
所以我覺得心態可以擺喺其他人身上
咁段譽都會呀, 楊過勉強都會受心情影響戰力啦

套返現實例子, 伍家朗咪係咁. 除非有特別講明嘅武功之類設定, 金庸世界應該同現實世界有一樣嘅物理法則
我嘅睇法係咁
金庸小說正常一個人嘅狀態就係佢發揮嘅全部
除非一啲特殊武功
例如段譽嘅六脈楊過嘅暗然銷魂掌
否則幾乎大多數全部人都唔會比心態影響發揮
例如段譽危急嘅時候六脈就正常
楊過都可以用玄鐵劍法
至少喺原文冇其他人因為心態而影響發揮

或者咁講所有小說得一個人唔可以發揮全部實力
佢就係張無忌

張無忌係一個特別嘅例子
佢天生就唔可以發揮全部實力
即使喺危急嘅時候佢都唔可以發揮全部
咁所以佢書中發揮到嘅實力就係佢嘅全部實力
所以我認為張無忌其實係五絕級實戰偏弱
所以我而家嘅論點係
張無忌書中發揮出來實戰偏弱嘅實力
就係佢全部嘅實力
我哋唔可以話佢配套最強所以佢就最強
因為佢真係冇發揮過強勁實力

同樣道理我哋應該以書中嘅表現來評論一個人嘅強同弱
例如喬峰就係四絕級 冇特別跳出來
但你會唔會計埋經驗,戰鬥意識之類?

所以段譽爭議大過張無忌好多,段譽其實根本唔識打交,佢就算真氣靈嗰陣都係耍套路咁出劍、淩波微步睇運多、北冥吸功又唔係佢主動發動

如果睇配置佢應該係綜合武力天龍第一,但應該冇人會當佢係天龍第一高手
天龍第一係掃地僧因為佢可以一掌打死兩個四絕

跟住係虛竹 虛竹有三個逍遙三老嘅功力

然後先係段譽
但係段譽我會擺喺只強四絕級一籌,同虛竹有一段距離,因為佢戰鬥表現淨係贏慕容復,而冇贏四絕嘅戰績

相反鳩完全打唔贏虛竹兩個嘅表現相差太大
然後先係四絕級
同時段譽雖然內力強橫
但係六脈神劍都係唔純熟,所以我唔會放太高
講緊配置,段譽內力同虛竹差不多,六脈神劍+無副作用吸功+凌波微步 係贏晒虛竹

掃地僧哩個就係問題,佢戰力表現爆錶,但唔知佢練乜;段譽可以100%發揮配置嘅話可能都得,新修版有冇改我唔知啦,但二版有原文話佢震古礫今,又可以一路跑一路升一路吸

所以金庸話「可能」係張無忌最強,同實際狀況冇衝突喎,一來佢冇講實,二來張無忌嘅配置可能就喺金庸眼中最強嗰列
好難得有正常啲嘅金庸討論
論武係完全唔會睇配置,你係咪好少同人討論強弱……
只會睇戰鬥表現,否則我都可以話點解無崖子唔養成一批北冥大軍
可以吸成一萬年功力

而家我討論嘅係作中嘅戰績表現

而唔係邊個配置最多

否則學得越多武功就越勁嘅話,黃藥師都有幾百項武功

如果你話段譽係唔係配置最好我都唔係好認同
因為虛竹喺靈鷲宮石壁學咗唔少逍遙派武功同輕功
咁本身討論個核心係實際戰力會唔會受因素影響發揮, 所以先要拆到配置問題同心態問題

其實你自己講段譽已經答咗個問題, 就係會 咁上面話張無忌發揮差、金庸話張無忌可能最強、張無忌配置最強, 三件事一D衝突都冇
張無忌發揮差。 認同
書中表現證實
張無忌可能最強。唔認同
明顯有其他主角比佢厲害
張無忌配置最強。唔認同
佢配置比虛竹同石破天差

張無忌發揮嘅實力就係佢嘅實力
唔會因為有強嘅武功就話佢厲害咗
因為佢嘅表現就係咁
實際戰力會唔會受因素影響發揮
唔會

所有出現過嘅人物剩係得張無忌係咁
我冇話段譽會被心態影響

因為佢到最後都一定用到六脈神劍
哩個就睇你點睇作者身份嘅評論囉, 金庸都係話可能, 冇話一定, 所以你可能啱. 我都只係嘗試解釋佢個可能性嘅來源.

不過扯到哩個話題嘅原因係你唔認同佢肯定地講韋一笑輕功第一, 咁我就好難企你嗰邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞