睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
唔係無限練點解係七十年
點解唔係四十年就停
點解你覺得五絕唔可以有七十年或者更高
咁王重陽都可以係自認為自己天下無敵
大家都係旁白
你句旁白就勁啲既
因為有呢句:
雖覺他嘯聲過于霸道,使的不是純陽正氣,
但自己當日盛年之時,卻也無這等充沛的內力,此時年老力衰,自更不如

一燈知道自己嘅內力因為年老力衰會衰退
可見內力嘅量會減少但係:

自嘆這位高僧功力渾厚,自己頗有不及

質素會提升,一加一減會互相持平,而唔係無限上升
樓上都有講段譽仲未死
咁王重陽係咪勁過段譽
你講得呢句,就明顯你冇認真睇小說

王重陽嘅武學地位睇射雕同神雕
都係天下第一
無論係旁白定係當世嘅高手喺之後嘅華山論劍都有呢個評價

好明顯潘鳳就淨係自high

可信度完全相反
咁波斯明教起源同王重陽差唔多同期
佢都未打過就話自己天下第一
黃裳都有去挑過明教機啦
段譽係1072年出世
俯身去看段譽的頭頸,見他頸中有條極細的金鏈,拉出金鏈,果見鏈端懸著一塊長方的小金牌,一面刻著「長命百歲」四字,翻將過來,見刻著一行小字:「壬子年十一月廿三日生。

係宋哲宗親政嘅時候即位(1093)
大理皇宮之中,段正明將帝位傳給侄兒段譽,誡以愛民、納諫、節欲三事,叮囑於國事不可妄作更張,不可擅動刀兵。就在這時候,數千里外北方大宋京城汴梁皇宮之中 ,崇慶殿後閣,太皇太后高氏病勢轉劇,正在叮囑孫子趙煦

1120年 黃裳征方臘失敗閉關四十幾年
有一年他治下忽然出現了一個希奇古怪的教門,叫作甚麽『摩尼教』,又叫『明教』,說是西域波斯胡人傳來的 。他們一不拜太上老君,二不拜至聖先師,三不拜如來佛祖,卻拜外國的老魔,可是又不吃肉,只是吃菜。徽宗皇帝只信道教,他知道之後,便下了一道聖旨,要黃裳派兵去剿滅這些邪魔外道

40年之後退位(1133)
其後避位為僧,一共做了四十年皇帝 ,傳位於其子段正興。

116x年 黃裳創九陰
原來他獨自躲在深山之中鑽研武功,日思夜想的就只是武功,別的甚麽也不想,不知不覺竟已過了四十多年

蒙哥死1259年,被楊過用飛石所殺,當時周伯通、一燈等人百歲,60年前華山論劍

所以王重陽係1199年華山論劍
段譽127歲,你覺得死咗未?

我就覺得佢死咗,王重陽年代天下高手就係五絕+林(死)+裘
如果要打過先係天下第一

金庸小說冇人係天下第一

掃地僧冇同虛竹段譽打,所以唔係天下第一

穆人清20幾年冇同人交手,所以唔係天下第一

東方不敗冇同少林寺方丈打,所以唔係天下第一

見唔見到個邏輯有咩問題,如果真係打遍全天下先係天下第一,金庸小說冇一個會做到
上面已經考據左,歡迎重溫有助討論
金輪16年後已經功力倍增,照樣係五絶級,何來二輪=三輪?王重陽打一輪五絶都要七日七夜,頂多強一輪一級,唔係碾壓,而射雕神雕中間,三輪五絶旁白功力大進,功力倍增,非同日而語呢啲旁白都出現咗幾次,跳咗幾級咁都<王重陽,你死人都識練功?

金輪國師的武功與郭靖本在伯仲之間,郭靖雖然屢得奇遇,但國師比他大了二十歲年紀,也即多了二十年的功力,二人若是單打獨鬥,非到千招之外,難分勝敗

當年他敗在楊過和小龍女劍下,引為生平奇恥大辱,此時功力既已倍增,乘著蒙古皇帝御駕親征,便扈駕南來,要雙掌擊敗楊龍夫婦,以雪當年之恥。
都麻麻呢句
想人埋單咁

而家先睇到個po,追下先再問
王重陽打一輪五絕都要七日七夜,好可惜呢句係唔啱
華山論劍嘅流程係互相一對一,然後間中討論武學,打一場然後休息,直到互相循環為止

一論每個人都一對一單挑 就打足15場
歐陽鋒和洪七公兩人神鵰直接打全日 加埋論劍 打七日七夜有咩問題

金輪法王自認為功力倍增,但係就明顯功力冇倍增,佢要打自制武功嘅裘都要一日一夜
劇情表現說明功力冇倍增到,相反可能淨係進步少少
劇情表現完全否定佢嘅自評
一燈內力冇後生嘅時候咁充沛,但係精純度提升,一加一減互相平衡
黃藥師裘千仞冇練九陰真經,佢哋都冇比其他人甩開
有兩個可能性
第一,修練到五絕級之後就功力唔會大幅提升,維持喺呢個水平
所以黃藥師同裘千仞同其他五絕差唔多

第二,佢哋兩個功力大進,等同得到九陰真經嘅其他人
所以佢哋冇比其他人拋離

邊一個可能性更容易接受
好明顯就係第一
金庸小說嘅設定就係你壯年去到一個極限,除非有奇遇(段譽/虛竹/石破天)功力就唔會繼續不斷提升,會受到年齡影響
例如五絕級二論同三論係差唔多
例如七子級都係差唔多
我睇完咁多套,得呢套係完全唔記得講過咩
第一次論劍唔係1201年咩?
陳家洛真係吹大咗
最記得佢個勾盾
講到好勁,轉頭比人削淨個龜殼

對面那人正是紅花會總舵主陳家洛,笑道:“你不用問我姓名,你識得這件兵刃,就知道我是誰了。”

駱冰道:“那傢伙使的是口寶劍,將盾牌上的鉤子削斷了兩根,啊喲,繩索被寶劍割斷了......好......唉,這一盾沒打中。不好,鉤子又斷了,總舵主空手跟他打,這不成!那傢伙凶得很。好,無塵道長上去了。總舵主退了下來。”
係蒙古攻襄陽失敗(1259)既60年前
華山論劍25年一次,然後第二次同第三次相差35年加埋就60年
係1199-1200
段譽超過126歲 都幾肯定死咗
周伯通道:「不錯。他得到經書之後,卻不練其中功夫,把經書放入了一隻石匣,壓在他打坐的蒲團下面的石板之下。我奇怪得很,問是甚麼原因,他微笑不答。

師哥自知壽限已到,那場誰也逃不過的瘟疫終究找上他啦,於是安排了教中大事之後,命我將《九陰真經》取來,生了爐火,要待將經書焚毀,但撫摸良久,長嘆一聲,說道:『前輩畢生心血,豈能毀於我手?水能載舟,亦能覆舟,要看後人如何善用此經了。只是凡我門下,決不可習練經中武功,以免旁人說我奪經是懷有私心。

上網搵返明明就有講過
神雕個段根本係bug
上面嗰段係射雕英雄傳
我嗰段係神鵰俠侶

係咪射雕英雄傳冇林朝英
所以射雕三部曲就冇呢個人啊
都唔啱啦
段王爺1200出家
王重陽死前周伯通先同英姑通姦
我當一年後先生仔
段王爺唔救再即刻出家
王重陽最遲1199都死左
除非你話佢論完劍第二日就死啦
咪話bug囉
射鵰先話唔練
燒左會浪費前輩畢生
又唔俾全真教既人練

屌 轉頭話自己練哂
仲抄左份hard copy係古墓
歷史段智興出家係1200年
一燈大師喺華山論劍幾年之後出家
兩者有衝突
咁金庸點解決

第一種可能性就係將一燈大師出家年份再加幾年

第二種可能性如果華山論劍係1199年,幾個月之後去大理,一年之後周伯通個仔出世
時間軸都冇問題都可以係1200年發生

金庸小說可以採用嘅歷史時間
就係主要角色冇參與嘅事件
例如皇帝即位,節日,非主要角色生卒年
如果你下下都拉埋歷史來講
金庸小說好多都違背歷史時間
你知唔知乜嘢叫bug
Bug嘅定義係同劇情有衝突,解釋唔到嘅嘢
例如初版黃藥師學識九陰真經
九陰真經係達摩出嘅

神鵰俠侶解釋王重陽同林朝英係歡喜冤家
兩個人互相爭鬥
要用九陰真經先可以破解玉女心經
王重陽自認自己武功破解唔到
所以要靠九陰真經
解釋到係冇問題
呢啲唔係叫bug
你嘅論點好主觀,會同小說內容有衝突
如果係適合你嘅論點你就採用

如果我用書本內容否定你嘅論點,你就話係bug
咁相信我哋討論唔到落去
佢咁脆弱,應該幾個月都唔得;不過大部份相關嘅武林人士應該都中毒死晒,佢側側膊出返嚟都唔係唔得嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞