睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
天龍三老同四絕有冇高低之分?
她殺人向來一招便即取人性命,哪有在對手身上連下兩招之理?」
天山童佬對住稍遜慕容復既洞主級用一招

蕭峰更不打話,呼的一掌,一招降龍廿八掌中的「見龍在田」,向慕容復猛擊過去。他見藏經閣中地勢狹隘,高手群集,不便鬥,是以使上了十成力,要在數掌之間便取敵人性命。
喬峰奮起神威,右手陡然探出,已抓住玄寂胸口的「膻中穴」將他高高舉起。眾人發一聲喊,不由自主地退開幾步。
玄寂要穴遭抓,饒是有一身高強武功,登時全身酸麻,半點動彈不得
蕭峰對慕容復等級只用一至數招

保定帝和本相雙指齊出,將他這四招「火焰刀」接下了,只是在鳩摩智極強內勁的陡然沖擊之下,身形都是一晃。本相更「哇」的一聲,吐出了一口鮮血。
二僧左手同時緩緩伸起,向著對方彈了三彈。
只聽得波波波三響,指力相撞。玄渡大師身子一晃,突然間胸口射出三支血箭,激噴數尺,兩股指力較量之下,玄渡不敵,給鳩摩智三股指力都中在胸口,便如是利刃所傷。
鳩摩智對慕容復等級只用一至數招

不料灰衣僧指風點處,兩人胸口一麻,便即向後摔出,跟著那判官筆從段譽肩頭反躍而出,啪的一聲,插入地下。段正淳和巴天石摔倒後,立即翻身躍起,不禁駭然。這灰衣僧顯是手下留情,否則這兩下虛點便已取了二人性命。
慕容博對慕容復等級只用一至數招

那遼人雙臂斜兜,不知用什麼擒拿手法,便奪到了我們兩位兄弟的兵刃,跟著一刺一劈,當場殺了二人。他有時從馬背上飛縱而下,有時又躍回馬背,兔起鶻落,行如鬼魅。不錯,他真如是個魔鬼化身,東邊一衝,殺了一人;西面這麼一轉又殺了一人。只片刻之間,我們二十一人之中,已有九人死在他手下。
蕭遠山對慕容復等級只用一至數招

結論:
三老對慕容復以下等級只用一招
四絕對慕容復等級只用一至數招
兩者表現其實好相近
所以其實實力相若

如果格硬要比嘅話,三老同周伯通定位相似,會略強,但係唔超出五絕級
四絕就等於五絕
可唔可以講下點解丁春秋只能化功而不能吸?照計佢已睇哂逍遙派武功,再加上佢的天賦,應該不難練成吸功,縱然無北冥咁勁都起碼有吸星的級數。

另外吸星又講到七成承傳自化功三成承傅自北冥,咁係唔係即係站係對手的角度,佢損失的100%內力,有70%係憑空消失,只有30%可以被吸星吸收?
化功原理:
這正是他成名數十年的「化功大法」,中掌者或沾劇毒,或內力於頃刻間化盡,或當場立斃,或哀號數月方死,全由施法隨心所欲。
利用毒化去對手內力
所以其實係北冥嘅劣化版,只可以用毒化功,無辦法用毒吸功

丁春秋其實冇學過逍遙派嘅高深武功,只係聽過冇學過
所以佢淨係模仿北冥嘅部份特性(化功)
佢嘅實力同慕容復差唔多

但那『化功大法』卻不同了 。創始者本出於逍遙派,但因他不得師門真傳,不明散功吸功的道理,便將他常使的下毒法門用之於這神功,敵人中毒之後,經脈受損,內力散失,似乎為對方所吸去。我這『吸星大法』源於『北冥神功』正宗,並非下毒

吸星係北冥遺篇,無關化功(三版修改)
二版就:
後來從大理段氏及星宿派分別傳落,合而為一,稱為『吸星大法』,那主要還是繼承了『化功大法』一路。只是學者不得其法,其中頗有缺陷。
冇講七成/三成
但係本身化功係用毒,明顯令狐沖冇用過毒
所以二版係bug,三版修改先合理
我這『吸星大法』源於『北冥神功』正宗,並非下毒 -> 咁咪即係三版吸星 = 北冥?
這門『吸星大法』,原是繼承了北宋年間的『北冥神功』。只是學者不得其法,其中頗有缺陷。
Push
小投票:
丐幫兩大絕學,邊個更強勁
降龍18掌
打狗棒法
每套睇左6次以上留名
打狗棒法無乜表演機會,神鵰黃蓉又成日唔夠打,搞到 downgrade 咗。

降龍十八掌差唔多係金庸小說最出名武功
蕭峰
內功:少林七十二絕技內功(五絕內力)
拳掌:龍爪手
降魔掌(少林七十二絕技)
排雲雙掌
太祖長拳
降龍廿八掌
擒龍功
兵器:打狗棒法
戰績:打平游坦之慕容復,打平四絕級別,打斷掃地僧數根肋骨,以數招擊敗玄字輩

段譽
內功:北冥神功拇指(稍勝兩個五絕)
段氏內功
劍法:六脈神劍(手指使出的無形劍招)
輕功:凌波微步
戰績:打贏慕容復,大軍之中擒拿遼國大王

虛竹
內功:北冥真氣(不能主動吸人內力)
不老長春功內力
小無相功內力(靈鷲宮石壁學習到修練方法)
拳掌:羅漢拳
韋陀掌
天山折梅手
天山六陽掌
降龍十八掌
兵器:打狗棒法
暗器:彈指神通(童姥)
生死符
特殊:靈鷲宮石壁逍遙派精深武功
戰績:打贏丁春秋鳩摩智,大軍之中擒拿遼國大王
史火龍去到後期得番十掌癈咗好多? 去到笑 係咪失傳咗?
喬峰打贏游坦之慕容復?
屠龍刀入面仲有降龍18掌譜
所以丐幫都可以有得到降龍嘅渠道

楊過識打狗棒法
佢嘅後人都有機會識
所以有機會冇失傳
我指18掌去到 笑係咪失傳咗
降龍十八掌同打狗棒法真係深入民心
所以睇港漫《第八銅人》果陣見到丐幫都好絕望
這時游坦之體內的冰蠶寒毒得到《易筋經》內功的培養,正邪為輔,火水相濟,已成為天下一等一的厲害內功,再加上慕容復「斗轉星移」之技奧妙莫測,蕭峰此刻力戰兩大高手,比之當日在聚賢庄與數百名武林好漢雙壘,兇險之勢,實不遑多讓。

但蕭峰如此發掌,內力消耗著實不少,到後來掌力勢非減弱不可。

游坦之看不透其中的訣竅,慕容復卻心下雪亮,知道如此斗將下去,只須自己和這庄幫主能支持得半個時辰,此後便能穩佔上風。

轉瞬之間,三人翻翻滾滾的已拆了百餘招。蕭峰連使巧勁,誘使游坦之上當。游坦之經驗極淺,幾次險些著了道兒,全仗慕容復從旁照料,及時化解,而對蕭峰開擊出剛猛無儔的掌力,游坦之卻以深存內功奮力承受。
丐幫幫主喺笑傲江湖冇表現淨係喺木柱上面刻字
冇用出任何招式
所以答案係冇寫明
咁都係二打一又係平手喎
呢本我好多年前都睇過
大個再睇返覺得其實都幾戇鳩下
有冇辦法可以確認自己睇嘅係金庸嘅邊個版本
我記得我大概2010年至14年左右睇曬
但係之前上網搵嗰啲版本就發現好多都有少少分別
有啲劇情我肯定冇睇過 有幾本嘅劇情係我覺得兩個版本都好似有睇過咁
蝦寫早期啲書都係輕鬆搞笑,睇完覺得爽就好
起碼有一定邏輯性,唔會主角獨大
最唔鐘意啲主角穿越完用上帝視角拎秘笈
練幾下就天下無敵,其他原著角色無得發揮
金庸小說大致有三個版本,估計你係睇二版或三版
舊版,50年代係報紙連載版本,人名老土例如王語嫣叫王玉燕
二版,80年代完成嘅修訂版本,最為人所知嘅版本,王玉燕改名叫王語嫣
三版,05年左右完成嘅新修版,新增修補唔少情節,王語嫣最後跟返表哥
其他二三版嘅分別
飛:胡斐初戀係馬春花
雪:加入胡斐回想程靈素同袁紫衣
連:寶藏同吳六奇有關
天:游坦之練嘅係神足經
射:黃藥師同梅超風師生戀
白:改動不大
鹿:海桂楝改為史桂楝
笑:改動不大
書:結尾加咗一篇《魂歸何處》
神:龍騎士改咗做甄志丙
俠:侍劍無死
倚:加咗個鬥酒僧創九陽
碧:袁承志綽號金蛇王
鴛:改動不大
多謝巴打咁用心解答
我講返啲我有印象嘅先
天: 我記得遊坦之係練梵文同有人樣嘅易筋經之後好似加埋寒毒 啲內力先至咁勁 冇睇過改咗神足經
射: 我記得梅超風同陳玄風偷咗九陰真經走路私奔 冇睇過原來改咗黃藥師同佢有戀情
神: 我睇書嗰陣睇佢個名仲係尹志平 玩金庸群俠傳3嗰陣就見到佢個名改咗做甄志丙
其他冇咩記憶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞