睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
下限小龍女
上限裘千仞
主角實力排名
超五絕級1:石破天>阿青
超五絕級2:虛竹
超五絕級3:段譽
五絕級:郭靖=蕭峰>楊過>袁承志(鹿鼎記)>張無忌
次五絕:令狐沖>狄雲
三傑級:陳家洛>胡斐>袁冠南
七子級:李文秀
普通人:韋小寶
袁冠南、李文秀未免太高
韋小寶比普通人好少少🤏
卓天雄蕭半和江湖一代聞名高手(三傑)
袁冠南學夫妻刀法後應有三傑後段
華輝一指震江南=七子頂(丘處機)
李文秀可能有孫不二(七子末)
袁承志應該冇五絕級吧
碧血劍唯一五絕穆人清
袁係鹿鼎記可能到達
你計埋佢去到鹿鼎記時期, 咁都可能有嘅

我冇翻睇過碧血劍, 可摸耳講下穆人清
冇出手機會,拳劍無雙,廿年無敵手
學佢兩三成已經難逢敵手
神劍仙猿穆人清武功之高,當世實已可算得第一人,在江湖上行俠仗義,近二十年來從未遇過對手,只因所作所為大半在暗中行事,不留姓名,別人往往不知是受了他的好處,是以名氣卻不甚響亮。
劍法拳術,你老穆天下無雙,我老道甘拜下風,這孩子只消能學到你功夫的兩三成,江湖上已難覓敵手。但說到輕功、暗器,只怕我老道也還有兩下子!
袁承志兼修兩派上乘武功,已是武林中罕有的人物。
當年穆人清初授袁承志劍術時,曾飛劍擲出,沒入樹榦,木桑道人譽為天下無雙之劍法
楊過有冇學到獨孤九劍

重劍同獨孤九劍都係求敗絕學,點解神鵰一書提都冇提
講開又講,鹿鼎記嘅實力排名都係好迷(自己睇果陣)

- 吳六奇應該好勁,但又唔夠 龜母子打
- 歸辛樹神拳無敵,但犧牲幾十個御前侍衛(但又即係莯王府茄喱啡 / 青木堂普通門人級數)就可以屈死
- 少林果班年九難衫尾都掹唔到....

楊過自認為木劍嘅用法有兩種:
于是折攀樹枝,削成一柄木劍,尋思:“玄鐵劍重近七十斤,這柄輕飄飄的木劍要能以輕制重,只有兩途:一是劍法精奧,以快打慢﹔一是內力充沛,恃強克弱
明顯獨孤求敗行嘅係第一種(獨孤九劍)
楊過行嘅係第二種(重劍劍法)
楊過嘅重劍都做唔到天下無敵

獨孤求敗嘅木劍係獨孤九劍(精妙劍招)
楊過以為嘅木劍係玄鐵重劍(一力降10會)
所以楊過同獨孤求敗最終路線分開咗

楊過到達唔到獨孤求敗嘅木劍境界
因為佢嘅重劍劍法仍然需要用玄鐵劍先可以同金輪硬拼
否則會有斷劍嘅風險
所以仍有所不足

至於第二個問題
最基本原因就係笑傲係喺神雕之後寫成
金庸未設定好獨孤求敗

但係我哋可以推論有咗重劍內力之後,先另辟蹊徑創出獨孤九劍

至於邊一個先係獨孤晚年嘅劍法,可以睇睇我上面嘅推論
鹿鼎記簡單排名:
五絕:袁
次五絕:歸=洪>九難
三渡:何=晦
三傑:胡=馮>=陳=澄>歸二>=吳六奇>=歸三
七子:胖瘦頭陀>=旗使
你點睇鬥酒僧?佢係咪五絕之上?
佢能夠看過九陰真經之後,創出九陽神功,證明武功不差
而且,佢係同五絕同時代,但同時代高手冇人討論佢
段思平同埋慕容龍城你點排?
鹿鼎記有講袁成志㗎咩邊part ?
東方不敗同獨孤求不敗邊個堅揪啲
想當年林朝英女俠武功卓絕,玉女劍法出神入化,縱然是重陽真人,也不免忌憚三分。當時林女俠若來參與華山絕頂論劍之會,別說五絕之名定當改上一改,便重陽真人那『武功天下第一』的尊號,也未必便能到手
其實林朝英與王重陽都是當時天下一等一的高手,單只一人,已無旁人能與之對敵
也是郭靖一時疏忽,未跟他詳細說明全真派武功乃武學正宗,當年王重陽武功天下第一,各家各派的高手無一能敵,他自己所以能勝諸道,實因眾道士未練到絕頂,卻非全真派武功不濟。
王重陽乃武學大師,當時天下無敵,華山論劍居五絕之魁
武功當時已是天下第一,九陰真經中所載的諸般秘奧精義,一經過目,思索上十餘日,即已全盤豁然領悟,
王裳=王重陽>=林朝英>所有武林人士(四絕丶鬥酒僧丶裘)

九陽大成=九陰大成=五絕級內力
生平所遇人物,只有本師覺遠大師、大俠郭靖等寥寥數人,似乎才有這等修為,
內力充沛之極,雖不威猛高昂,但功力之淳,竟似不弱於楊過的長嘯
(覺遠)內力之深厚,竟可和一燈大師、郭伯伯相匹敵。

但我認為九陰>九陽
因為九陽冇招式,會似張無忌比滅絕打到就死

這日午後,將四卷經書從頭至尾翻閱一遍,揭過最後一頁,見到真經作者自述寫真經的經過。他不說自己姓名出身,只說一生為儒為道為僧,無所適從,某日在嵩山鬥酒勝了全真教創派祖師王重陽,得以借觀《九陰真經》,雖深佩真經中所載武功精微奧妙,但一味崇揚「老子之學」,只重以柔克剛、以陰勝陽,尚不及陰陽互濟之妙,於是在四卷梵文《楞伽經》的行縫之中,以中文寫下了自己所創的「九陽真經」,自覺比之一味純陰的《九陰真經》,更有陰陽調和、剛柔互濟的中和之道。
上段係三版先有,明顯冇鋪墊
他沖了一碗新茶,捧到九難面前,問道:「師父,師祖木桑道長既已逝世,當今天下,自以你老人家武功第一了?」
九難搖頭道:「不是。『天下武功第一』六字,何敢妄稱?」
眼望窗外,幽幽的道:「 有一個人,稱得上『天下武功第一』。
韋小寶忙問:「那是誰?弟子定要拜見拜見。」 九難道:「他……他……」突然間眼圈一紅,默然不語。韋小寶道:「這位前輩是誰?弟子日後倘若有緣見到,好恭恭敬敬的向他磕幾個頭。」
…..
九難揮揮手,叫他出去。韋小寶甚是奇怪,慢慢踱了出去,心想:「師父的神色好生古怪,難道這個天下武功第一之人,是她的老姘頭麼?
九難這時心中所想的,正是那個遠在萬里海外的袁承志
東方勁啲
至少可以打兩五絕
獨孤唔一定
可以爬文睇其他人意見
樓主覺得佢地排位係點?五絕?
獨孤求敗係當世無敵,應該係天龍之前
天龍到射鵰有一百年左右,前有段譽,後有黃裳、王重陽、林朝英等人
甚至搞咗場華山論劍,冇理由唔搵佢地挑機

坊間有人話咁隻神鵰咪好大年紀?
係呀,唔係點叫神鵰
黃裳創九陰真經隱居60年
獨孤求敗可以喺呢個時候天下無敵
其實點解四大護法壓到咁低
呢兩隻怪物應該大過五絕級啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞