睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
翻譯本易筋經大成方證(五絕)略勝任我行(次五絕)
東方略勝任+向+冲(三個次五絕)
東方至少打平兩五絕
所有見過王重陽嘅五絕都自認為到唔到佢嘅級數
以佢哋嘅見識如果都認為自己差過王重陽
應該可信
呢個係書中寫明嘅事實(五絕自認不如)
冇其他證據證明五絕到達佢級數甚至超越
師兄點睇《玉女心經》和《葵花寶典》?
小龍女學識雙手互搏之後,一人使出「玉女素心劍法」,描述都係以速度取勝。 係速度上,《玉女心經》會唔會快過《葵花寶典》?
打三個啦分分鐘繡花針可以打走令狐冲把劍 痴撚線

東方不敗出手之快,委實難以想像,在這電光石火的一剎那間,他已用針在令狐衝臉上刺了一下,跟著縮回手臂,用針擋開了令狐衝這一劍。幸虧令狐衝這一劍刺得也是極快,又是攻敵之所不得不救,而東方不敗大怒之下攻敵,不免略有心浮氣粗,這一針才刺得偏了,沒刺中他人中要穴。東方不敗手中這枚繡花針長不逾寸,幾乎是風吹得起,落水不沉,竟能撥得令狐衝的長劍直蕩開去,武功之高,當真不可思議。
風清揚招式超五絕
但係劍宗內力一定冇五絕
加上佢冇教令狐沖內力練法
所以佢冇頂尖內力
拉返勻大約係五絕層次
加上令狐沖打任我行嘅時候都話任我行可以令獨孤九劍發揮淋漓盡致
所以風清揚就係略勝任我行(次五絕)
唔係略勝啦 直頭屌打一打四完全無傷過,連衫都high唔中,任我行佢地就係咁中針

忽聽得向問天“啊”的一聲叫,跟著令狐衝也“嘿”的一聲,二人身上先後中針。任我行所練的“吸星大法”功力雖深,但東方不敗身法快極,難與相觸,再者所使兵刃是一根繡花針,沒法從針上吸他內力。又鬥片刻,任我行也“啊”的一聲叫,胸口、喉頭都受到針刺,幸好其時令狐衝攻得正急,東方不敗急謀自救,以致一針刺偏了準頭,另一針刺得雖準,卻只深入數分,未能傷敵。
四人圍攻東方不敗,未能碰到他一點衣衫,而四人都受了他的針刺。
小龍女嘅快係要加上玉女心經同埋左右互搏
而佢嘅快係喺出招速度唔係身法
如果冇左右互搏佢嘅攻擊速度會減弱

相反東方不敗嘅身法同攻速都令當事人完全睇唔到
可見葵花寶典除咗提升攻速,輕功都係同等頂尖
表現葵花寶典更快
令狐衝凝目看他出手,這繡花針四下撥擋,周身竟沒半分破綻,當此危在瞬息之際,決不容他出手回刺,大喝一聲,長劍當頭直砍。東方不敗右手大拇指和食指拈住繡花針,向上橫舉,擋住來劍,長劍便砍不下去。

其實咁樣睇內力都好高
令狐冲果陣已經有幾大高手既真氣可以運用
當頭直劈被繡花針擋住
同埋佢可以擋令狐冲當頭直劈
係硬碰硬,唔係太極劍果種避劍刃以柔克剛
其實真係好癲
雖然玉女心經都係走輕靈迅捷路線
但蒙古三絕都仲可以擋到
同埋形容詞都冇東方不敗果種眼都追上咁誇張
咁如果王重陽冇死 新五絕多十幾年
王重陽都係既姐你話用新五絕去計中神通時期既王重陽
咁新五絕贏都唔出奇
其實第一次華山論劍 王重陽係贏
但未到秒殺果種贏 如果唔係都唔駛打7日7夜
咁當然5個人輪流打都要時間
D人覺得王重陽係超五絕級
除左佢係中神通 其實仲有計埋當佢未死既後續

這降龍十八掌乃洪七公生平絕學,一半得自師授,一半是自行參悟出來,雖然招數有限,但每一招均具絕大威力。當年在華山絕頂與王重陽、黃藥師等人論劍之時,這套掌法尚末完全練成,但王重陽等言下對這掌法已極為稱道。後來他常常歎息,只要早幾年致力於此,那麼“武功天下第一”的名號,或許不屬於全真教主王重陽而屬於他了。
三版冇咗呢句
三版洪七公已經完全練成
後經蕭峰及他義弟虛竹子刪繁就簡,取精用宏,改為降龍十八掌,掌力更厚。這掌法傳到洪七公手上,在華山絕頂與王重陽、黃藥師等人論劍時施展出來,王重陽等盡皆稱道。

首先黃藥師都認為王重陽林朝英值得天下第一
神鵰俠侶 第四十回 華山之巔
黃藥師道:「東邪、西狂、南僧、北俠四個人都有了,中央那一位,該當由誰居之
?」說著向周伯通望了一眼,續道:「楊夫人小龍女是古墓派唯一傳人。想當年林
朝英女俠武功卓絕,玉女劍法出神入化,縱然是重陽真人,也不免忌憚三分。當時
林女俠若來參與華山絕頂論劍之會,別說五絕之名定當改上一改,便重陽真人那『
武功天下第一』的尊號,也未必便能到
手。

其次王重陽有超出三輪五絕嘅內力等級(九陽大成)
他武功當時已是天下第一,《九陰真經》中所載的諸般秘奧精義,一經過目,思索上十餘日,即已全盤豁然領悟,知道精通《九陰真經》要旨後,破解《玉女心經》武功,全不為難。
某日在嵩山鬥酒勝了全真教創派祖師王重陽,

於是在四卷梵文《楞伽經》的行縫之中,以中文寫下了自己所創的「九陽真經」,自覺比之一味純陰的《九陰真經》,更有陰陽調和、剛柔互濟的中和之道。
即使鬥酒僧存在王重陽都係旁白天下第一,可見王重陽比三論五絕內力強

再者華山論劍唔係以一敵五而係每人互相對戰
老叫化心想:他當日以一陽指和我的降龍十八掌、老毒物的蛤蟆功、黃老邪的劈空掌與彈指神通打成平手

加上華山論劍仲有談論武學
洪老前輩武功卓絕,卻是極貪口腹之欲,華山絕頂沒甚麼美食,他甚為無聊,便道談劍作酒,說拳當菜,和先師及黃藥師前輩講論了一番劍道拳理

所以結論係華山論劍打咗七日七夜原因係五絕互相循環對戰,然後當中夾雜談論武學。所以用咗七日七夜最後其他四絕承認自己不如王重陽
東邪、西毒、南帝、北丐四個人終於拜服我師哥王重陽的武功是天下第一

而即使過咗幾十年,其他人都認為自己不如王重陽,連旁白認為王重陽都係天下第一
甚至九陽神功創作者實力都不如王重陽
講入口 我覺得射雕三部曲
笑傲江湖個種境界完全唔同
認同
射雕三部曲可以見到金庸一開始由漢族本位轉變成為民族融合嘅睇法
但係帶出黎嘅含意比較淺層
相反笑傲江湖嘅政治含義比較深
喺後少少睇會比較容易入口
[quote]

首先黃藥師都認為王重陽林朝英值得天下第一
神鵰俠侶 第四十回 華山之巔
黃藥師道:「東邪、西狂、南僧、北俠四個人都有了,中央那一位,該當由誰居之
?」說著向周伯通望了一眼,續道:「楊夫人小龍女是古墓派唯一傳人。想當年林
朝英女俠武功卓絕,玉女劍法出神入化,縱然是重陽真人,也不免忌憚三分。當時
林女俠若來參與華山絕頂論劍之會,別說五絕之名定當改上一改,便重陽真人那『
武功天下第一』的尊號,也未必便能到
手。

其次王重陽有超出三輪五絕嘅內力等級(九陽大成)
他武功當時已是天下第一,《九陰真經》中所載的諸般秘奧精義,一經過目,思索上十餘日,即已全盤豁然領悟,知道精通《九陰真經》要旨後,破解《玉女心經》武功,全不為難。
某日在嵩山鬥酒勝了全真教創派祖師王重陽,

於是在四卷梵文《楞伽經》的行縫之中,以中文寫下了自己所創的「九陽真經」,自覺比之一味純陰的《九陰真經》,更有陰陽調和、剛柔互濟的中和之道。
即使鬥酒僧存在王重陽都係旁白天下第一,可見王重陽比三論五絕內力強

再者華山論劍唔係以一敵五而係每人互相對戰
老叫化心想:他當日以一陽指和我的降龍十八掌、老毒物的蛤蟆功、黃老邪的劈空掌與彈指神通打成平手

加上華山論劍仲有談論武學
洪老前輩武功卓絕,卻是極貪口腹之欲,華山絕頂沒甚麼美食,他甚為無聊,便道談劍作酒,說拳當菜,和先師及黃藥師前輩講論了一番劍道拳理

所以結論係華山論劍打咗七日七夜原因係五絕互相循環對戰,然後當中夾雜談論武學。所以用咗七日七夜最後其他四絕承認自己不如王重陽
東邪、西毒、南帝、北丐四個人終於拜服我師哥王重陽的武功是天下第一

而即使過咗幾十年,其他人都認為自己不如王重陽,連旁白認為王重陽都係天下第一
甚至九陽神功創作者實力都不如王重陽

雖唔認同 但唔反駁
討論就係互相交流意見
想知道你嘅睇法
舉重應該好屈機
用九陰真經舉
如果講純力量
龍象般若功或者海潮內力都係剛猛屬性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞