睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
係三本都係佢作
初版設定九陰淨係招式 九陽淨係內功
但係咁樣未免太奇怪
因為達摩唔會識得道家武功
所以唔會做到九陰
然後有易筋經點解要有九陽呢
所以二版就改咗
九陰(黃裳)九陽(少林高人)
三版
九陽(鬥酒僧)
連城好壓抑,sad 嘅時候睇會覺得自己相較之下都唔係咁慘姐
她與無崖子、李秋水三人雖一師相傳,但三人所學頗不相同
靈鷲宮後殿石窟之中,有數百年前舊主人遺下的石壁圖像,婢子曾聽姥姥言道,這些圖像與生死符有關,主人何不前去一觀?

編號「甲一」的圓圈,虛竹一看之下,便認出圈中所繪,是天山折梅手第一招的起手式,道:「這是『天山折梅手』。」看甲二時,果真是天山折梅手的第二招
但逍遙派最深奧的功夫,你卻摸不到個邊兒,《北冥神功》這部經卷,你要不要看?『凌波微步』的輕功,你要不要學?『天山六陽掌』呢?『天山折梅手』呢?『
天長地久不老長春功』呢?』」

只怕當真並沒不老長春功。即使是不老長春功中的人,也不過壽命較長身體較健朗而已。

逍遙子識晒所有逍遙派招式同內力
但係並唔係可以返老還童身體完全冇受衰老影響
佢都只係壽命較長
書入面冇顯示佢可以瘋狂吸內力
所以我會排≤石破天級
我之後會分析點解書入面得段譽可以瘋狂吸內力
任盈盈吸返佢,所以任大小姐係最大贏家,真正笑傲江湖
問題係令狐沖嘅吸星內力其實唔係好強
唔夠沖虛同左冷禪:
他眼睛一花,當即回劍向對方劍圈斜攻。噹的一響,雙劍再交,令狐沖只感手臂一陣酸麻。
噹的一聲大響,令狐沖只感胸口劇烈一震,氣血翻湧,驚怖之下,一只手臂卻仍完好。
沖>狐
四劍空中相交。令狐沖右臂一酸,長劍險些脫手,知道來襲的便是左冷禪本人。
急忙運力外送,只覺對方一股大力回擊,不由自主地手指一鬆,長劍脫手飛出
左>狐
易筋經嘅功能:
唯有修習敝派內功秘要《易筋經》,方能以本身功力逐步化去
暗運內功心法有效,索性盤膝坐下,目觀鼻,鼻觀心,左手撫胸,右手按腹,依照方證轉授的法門,練了起來。他練這心法只不過數日,雖有方證每日詳加解說,畢竟修為極淺,但這時依法引導之下,十餘股異種真氣竟能漸漸歸聚。他不敢稍有怠忽,凝神致志的引氣盤旋,初時聽得鼓樂絲竹之聲,到後來卻甚麼也聽不到了。 "
中文易筋經可以幫助令狐沖歸納真氣
透過修練易筋經逐步同化同等真氣
減少副作用,但係唔會令令狐沖內力增加

因為令狐沖內力未到頂尖級數所以易筋經有效
我覺得如果吸嘅真氣有易筋經大成(五絕)以上咁就化唔去
所以令狐沖最多內力到五絕,唔係早會有副作用
吸精大法
我明 但點解講個scale會低過射神年代d高手咁多
因為一流高手數量增加
但係絕頂高手剩返兩個

加上倚天屠龍記係一本書
點同兩本小說合埋一齊比
你一本比一本都係差唔多

平均高手實力倚天屠龍記仲勁啲
七子高段級倚天有好多人仲多過其他兩部
樓主點睇游坦之 林平之
明明咁多奇遇 但下場都係咁慘
游對比段都唔差 林同令狐又係
細個睇以為林平之先係主角 苦練報滅門之仇咁
搭下嗲先
游坦之冇得同段譽比
段譽有雙父幹,奇遇超多
游坦之除咗神足經、冰蟲就冇乜
最大分別係游坦之冇主見冇骨氣冇堅持
性格造成佢上唔到大枱

林平之係冇奇遇喎
除咗岳不群拮佢唔死同拎得返劍譜
呢兩個對比令狐沖唔叫奇遇啦
個人認為佢慘過游坦之
連到手嘅愛情都失去埋
原本嗰句已經表達左佢嘅意思,紅字有少少多左
計晒所有出過場未出過場,只要描述過嘅人物,以武功論達摩應該係no 1?
林平之的確係復仇者小說的上佳人選,不過咁寫笑傲江湖就要改書名做林平之復仇記了。只能夠講林平之係一個悲劇人物,相信唔少人如果係佢都會揀呢條路。
直到水笙同汪嘯風離開雪谷的最後一幕,水笙都只表達出到狄雲的感激之情,點都未去到愛。

我明佢想返雪谷避世,又或者想狄雲一齊返去雪谷回歸簡單生活,但情意點都未去到紅字個水平。
達摩內功:原文易筋經
招式:部份72絕技(部份係後世高僧自創)

雖然達摩內力好勁,但係招式上睇唔到有極高深
所以我唔會當佢係所有人物第一
金庸無雙2完結篇MOD 菊花版(11)~天元~ 討論區之頂住啊!香港人!
https://lih.kg/2470219
我鍾意藍鳳凰多啲
水笙 作為女主角,一啲「可愛」elements都無
就算話佢想隱居雪谷,可能都係貪狄雲服務周到之餘唔會掂佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞