睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
三版(新修版)
倚天
樓主覺唔覺越後期既小說,主角既武功成長曲線越唔合理。
前期射雕神雕,郭靖同楊過武功都係慢慢提升至五絕級。
去到倚天、天龍、笑傲,主角都係突然間學識絕世武功
其實金庸第一個係前期已經武功大成嘅主角係碧血劍嘅袁承志
佢一落華山就已經係江湖頂尖
金庸寫完射雕神雕之後
基本上主角練一次武功就已經係頂尖江湖水準
可能係因為練武功唔係作者想帶出嘅中心思想
相反點樣用武力同俠義表達作品嘅中心思想先係重點
所以會少咗練武功成長嘅環節
例如天龍八部:
三個主角喺小說描述升級嘅情節都唔會佔大篇幅
係因為天龍嘅重點係講佛家嘅貪嗔痴而唔係升級
又例如俠客行:
雖然石破天喺書中不斷升級,讀者會覺得佢好好運而見唔到佢苦練,係因為俠客行強調嘅係「無求」嘅得着
想得到玄鐵令嘅人最後得唔到,想練成太玄經既人最後練唔到
相反石破天從來冇慾望,淨係希望同阿媽同隻狗生活一齊,結果就得到絕世武功成為天下第一
求direct link
三版新增內容:
這日午後,將四卷經書從頭至尾翻閱一遍,揭過最後一頁,見到真經作者自述寫真經的經過。他不說自己姓名出身,只說一生為儒為道為僧,無所適從,某日在嵩山鬥酒
勝了全真教創派祖師王重陽,得以借觀《九陰真經》
,雖深佩真經中所載武功精微妙,但一味崇揚「老子之學」,只重以柔克剛、以陰勝陽,尚不及陰陽互濟之妙,於是在四卷梵文《楞伽經》的行縫之中,以中文寫下了自己所創的「九陽真經」,自覺比之一味純陰的《九陰真經》,更有陰陽調和、剛柔互濟的中和之道。張無忌掩卷思索,對這位高人不偏不倚的武學至理佩服得五體投地,心想:「這應稱為《陰陽並濟經》,單稱《九陽真經》以糾其枉,還是偏了。」
內功係會精深
但係加上年紀嘅衰退所以一加一減會到達高原期
即係到咗五絕級就係佢哋嘅頂峰,之後就會持平
洪七公體力不夠當年
射鵰英雄傳 第四十回 華山論劍
此時洪七公若猛下重手,郭靖兵刃功夫未至登峰造極,原難抵擋,但洪七公要在二百
招後再行取勝,卻是想錯了一著。郭靖正當年富力壯,練了「易筋鍛骨章」後內力更
加渾厚,洪七公年歲卻不輕了,中了歐陽鋒的蛇咬掌擊,功力雖復,究亦大見摧傷,
降龍十八掌招招須用真力,到九變時已是一百六十二掌,勢道雖仍剛猛狠辣,後勁卻
已漸見衰減。
神鵰俠侶 第十一回 風塵困頓
二人此時年歲增長,精力雖已衰退,武學上的修為卻俱臻爐火純青之境,招數精奧,
深得醇厚穩實妙詣,只拆得十餘招,兩人不由得都心下欽佩。
堪堪拆到千餘招,二人武功未盡,但年歲大了,都感氣喘心跳,手腳不免遲緩
其他五絕:
神鵰俠侶 第二回 故人之子(西毒)
他與郭靖所受之傷情形相若,只郭靖方當年富力強,復元甚速,他卻年紀稍老,精力
已頗不如前。

神鵰俠侶 第十五回 東邪門人(東邪)
黃藥師早知她作惡多端,今日正要藉此機緣將她除去。他昔年曾以一枝玉簫與歐陽鋒
的鐵箏、洪七公的嘯聲相抗,鬥成平手,這時他年事已高,力氣已因年紀增長而衰減
,內功卻越練越深,李莫愁如何抵禦得住?片刻間便感心旌搖動,莫可抑制。
神鵰俠侶 第三十回 離合無常(鐵掌)
慈恩二十年來從未與人如此酣戰,打得興發,大吼聲中鐵掌翻飛,堪堪拆到百餘招外
,但覺對方劍上勁力不住加重,他年紀衰邁,漸漸招架不住。
神鵰俠侶 第三十四回 排難解紛(一燈)
一燈聽了嘯聲,不禁佩服,雖覺他嘯聲過於霸道,不屬純陽正氣,但自己盛年之時,
卻也無這等充沛的內力,此時年老力衰,自更不如

神鵰俠侶 第三十四回 排難解紛(頑童)
兩人又鬥半個時辰,周伯通畢竟年老,氣血已衰,漸漸內力不如初鬥之時
希望以原文來反駁
因為我都俾咗唔少原文話衰老會降低精力
會一加一減
高原期呢一個說法用原文說服力大啲
如果唔係咁就流於無證據佐證嘅推論
80歲至一百歲已經係年紀衰老既階段,兩者都太老。
我會話射雕近六十歲既黃藥師會贏神鵰末近百既黃藥師
而打贏既關鍵係百歲黃會因體力不支而敗
七蟲七花有搞錯過咩?
唔係淨係話太多組合唔敢亂試咋咩
以為七蟲膏係黑玉膏
毒到殷六俠有幻覺
正呀!無忌,比多啲我。
黃藥師射鵰出場到神鵰尾都冇乜大進步
其他人都有九陰真經,佢自尊心重唔去練
同醫仙果D級數無得比啦, 但都已經係好高明.
本身黑玉係金剛門既秘藥 , 唔好話用過 , 連見過既人都唔多. 識調配既人更係極少. 趙敏仲要用真既黑玉混落去七蟲度遮浸味 , 好難中伏

蛛兒果度就真係bug 黎, 但如果金老真係寫到芷若殺左蛛兒, 芷若同張教主既關係就永遠返唔到轉頭
要談論係唔係瀟灑, 先要理解 瀟灑既定義.
可能經過太多電影/電視劇薰陶, 對瀟灑既定義有所偏差?

好多人認為既瀟灑係 : 不顧一切做自己 / 對愛拎得起 放得低 / 想走就走, 想做就做 唔理世人目光 . - 其實難聽D 講 , 咁樣既所謂瀟灑 只係自私自利 同不負責任既 美化詞.

而令狐沖既瀟灑係 :
- 你比師傅趕出門, 你無因為要重返師門 而做出背叛朋友既事
- 你愛既人唔愛你 , 你無因愛成恨搞佢地
- 你得返2個月命 , 你無自怨自捱怨天尤人
- 最後同你一齊果個 , 未必係你既最愛. 但你仍甘於受制.

心境上做到捨得, 豁達 , 隨遇而安
同時又做到 作為唔同身份時所要背付既責任. 咁樣先係正真既瀟灑.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞