睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
達摩創九陽
即係初版
初版好多bug無法討論
例如九陰都係達摩創

上文已經講咗王重陽融會貫通九陰真經,佢係學識九陰真經

自創九陽嘅人會唔會冇練過?佢將自己嘅武功心得寫成一本九陽真經
唔通未創武功就等於咩武功都唔識?

王重陽自己創先天功幾十年加上九陰可以有黃裳級數有咩問題
我唔知你睇咩版
我記得既係王重陽自己決定唔練九陰
不過我當王重陽真係練左九陰
林朝英最多係贏練九陰前既王重陽
點都未到top啦掛
仲有九陰係內外雙修最好係咁快練到
周芷若速成咪搞到走火入魔

龍象般若功十三層夠無人練到
唔通又寫唔到出黎咩
而且張無忌練左幾耐先練成
你唔好唔記得王重陽係短命種
有無命等佢練成九陽
個主角好撚垃圾,睇到燥底
初版
王重陽的武功當時已是天下第一,九陰真經中所載的各種秘奧精義,他一經過目,思索十餘日,即已全盤豁然貫通,當下仰天長笑,回到活死人墓,在全墓最隱秘的石室頂上,刻下了九陰真經的要旨,並一一指出破除玉女心經之法。

二版
他武功當時已是天下第一,九陰真經中所載的諸般秘奧精義,一經過目,思索上十余日,即已全盤豁然領悟,當下仰天長笑,回到活死人墓,在全墓最隱秘的地下石室頂上刻下九陰真經的要旨,并一一指出破除玉女心經之法。

新修版(三版)
王重陽的武功當時已是天下第一,九陰真經中所載的各種秘奧精義,他一經過目,思索十餘日,即已全盤豁然貫通,當下仰天長笑,回到活死人墓,在全墓最隱秘的石室頂上,刻下了九陰真經的要旨,並一一指出破除玉女心經之法。

三個版本都有融會貫通九陰真經

所以你係記錯,佢真係識九陰真經
可以再重溫一次小說歡迎繼續討論
呢套我都好鐘意
反而麻麻地老牛周迅
華山論劍嘅時候其他四絕大約40歲(四十頭)
王重陽大佢哋20歲(六十頭)
然後有呢句:
我從此也就不敢再提了。武林之中倒也真的安靜了一陣子。後來師哥去世,他臨死之時卻又起了一場風波
所以王重陽係60幾歲死

雖然稱唔想長壽
我就唔覺得60幾歲好短命
而且王重陽創全真教10年左右就死左(創教1159 死於1170)
九陰真經係創全真教後先面世
即係佢四十幾歲打四絕
第二次華山論劍最少係王重陽死後十幾年(鐵木真掌權1182)
第三次係大概三十年後(楊過年齡+16年之約)
即係黃藥師 一燈最後既修為
同第一次打王重陽
係相差四十幾年

仲有一段係王重陽夾埋一燈詐死都殺唔死歐陽峰
如果王重陽真係咁勁
就等於桃花島郭靖一個打歐陽峰+歐陽克都唔洗死
王重陽係實史人物57歲就死左
創教到死得十年
同埋我講佢短命種係論劍到死既時間好短
當時林女俠若來參與華山絕頂論劍之會,別說五絕之名定當改上一改,便重陽真人那『武功天下第一』的尊號,也未必便能到手。

當時係天下第一,係同緊當日嘅自己對比,唔係同今日嘅自己比

他武功當時已是天下第一
呢句野睇返前文後理係講緊佢贏咗華山論劍,所以係天下第一,用嚟判斷一個根本無參加華山論劍嘅角色嘅實力好唔妥,而且佢鬥飲酒明確輸咗比鬥酒僧,內力已經<九陽大成level
你用史實來推論年齡係完全錯誤
金庸將王重陽活躍嘅年份推遲,同史實唔同
王重陽早年抗金
【將士傷亡殆盡,這才憤而出家】
【接連幾年】住在本山的一個古墓之中,不肯出墓門一步
【直到八年】之後,林朝英逼王重陽出門
林朝英移居古墓,期間破解全真武功、直到逝去
王重陽【三年】足不出山,精研玉女心經的破法
十餘年】後華山論劍,奪得武學奇書《九陰真經》
王重陽創立全真教到華山論劍係小說至少20幾年

你應該咁樣諗:
王重陽死嘅時候係舊患復發都可以重傷歐陽峰真係勁
而唔係:
王重陽死嘅時候舊患復發都打唔死歐陽峰真係廢

同時金庸小說冇無限練功,功力去到一個境界就因為衰老而無法提升
其實一流高手攞奧運金牌應該易過借火,身體質素差太遠
就當金庸筆下同實史有出入
神鵰個三十年點都走唔甩
係差射鵰幾多年啫
就算唔計舊患
佢天下無敵既話
要殺歐陽峰踩上西域殺都得

仲有點會無無限練功
如果唔係無崖子點傳七十年功力俾虛竹
掃地僧點練到神化
旁白講明天下無敵
有一個人勁過佢就已經唔係天下無敵
王重陽只承認一個人勁過佢,就係林朝英
佢死咗自然王重陽就係第一
所以先會講重陽一生,不弱於人
佢哋兩個就係當時武林中嘅頭兩名
如果有人勁過佢,佢就自然唔會寫低

所以佢係當時實力第一嘅人
勁過鬥酒僧
即使其他人冇參加華山論劍
王重陽都係天下無敵
唔通天下係限定華山?
咁梗係當時嘅武林

呢個係旁白嘅講明
如果你唔信就違背咗書入面王重陽天下無敵嘅講法

同時鬥酒唔代表內力
丘處機都可以排酒
用嚟判斷一個冇參加華山論劍嘅角色好唔妥
捉字蝨
王重陽去左打波斯明教未
你想講王重陽排酒都輸?
佢本身都冇諗住殺歐陽峰
淨係廢咗佢嘅蛤蟆功
如果佢真係要殺
直接搵埋南帝一齊去殺咪得
佢教先天功係比一燈可以克制歐陽峰嘅手段
而唔係殺咗佢

你講虛竹就已經係一個錯誤例子
唔通虛竹嘅功力係自己練?
段譽嘅功力都係吸

掃地僧呢個角色post頭已經解釋咗佢係作者嘅機器,用嚟處理天龍八部嘅命運主題
咁無崖子個七十年唔係練返黎?
我想講王重陽在生嗰時,段譽係未死,照佢講法,王重陽內力>消遙三老加埋
天下無敵唔需要打遍全天下
旁白講明佢係天下無敵,佢就係第一
唔通佢天下無敵,但係佢遇到一個勁過佢嘅人?
係佢當時期,係冇人勁過佢

上將潘鳳一定好撚勁
唔好偷換概念
而家講緊功力係唔係可以無限練而不斷提升實力
無崖子既小無相功同北冥真氣係唔係無限?
佢嘅功力都係三老級,而唔係無限

逍遙三老我會擺喺五絕級,唔超過呢個層次
旁白同角色自己嘅評價嚟比較
你真係好撚勁
一個完美無敵既戰神原來唔係旁白黎
好明顯呢個情景嘅講法係佢自認為完美無敵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞