睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
有啲唔同
因為射雕三部曲嘅五絕級招式都係重內力嘅運用
使出招式嘅時候會運用內力

「降龍十八掌」的精要之處,全在運勁發力,至於掌法變化卻極簡明,否則以梁子翁、梅超風、歐陽克三人武功之強,何以讓郭靖將一招掌法連使許多遍,卻仍無法破解?
這鐵掌功在武學諸派掌法之中向稱剛猛第一
黃藥師的「落英神劍掌法」已相形見絀,他眼見尹克西如箭般衝到,自忖掌力不足以與之相抗,伸指一彈,嗤的一聲輕響,一股細細的勁力激射出去,
此時一燈大師的「一陽指」功夫實已到了登峰造極、爐火純青的地步,指上發出的那股罡氣似是溫淳平和,但沛然渾厚,無可與抗。一燈與法王本來相距不過數尺,但你一掌來,我一指去,竟越來越遠,漸漸相距丈餘之遙,各以平生功力遙遙相擊。
原來歐陽鋒這蛤蟆功純系以靜制動,他全身涵勁蓄勢,蘊力不吐,只要敵人一施攻擊,立時便有猛烈無比的勁道反擊出來,他正以全力與洪七公周旋,猶如一張弓拉得滿滿地,張機待發,黃蓉貿然碰了上去,直是自行尋死。

所以可以訓練內力

相反獨孤九劍可以完全唔用內力
又或者亦都可以加上內力
所以冇運用內力嘅方法
令狐沖打任我行嘅時候都係冇用內力克服
晚輩受傷在先,內力全失,以致大莊主的『七弦無形劍』對晚輩全然不生效用。

但不論敵手的內力如何深厚,到了「獨孤九劍」精微的劍法之下,盡數落空。只是那人內力之強,劍術之精,兩者混而為一,實已無可分割。

所以獨孤九劍係極少數以招式克服內力嘅武功
所以係冇附帶內力練習方法

至於獨孤求敗就係透過練重劍嘅時候練習內力
既然有重劍內力,咁創九劍就唔需要加上練習內力嘅方法
係本身既情節加左段唔合理既劇情
破壞埋王重陽個人設添啦
即係考試唔夠人叻然後出貓話自己第一名

成件事拗係你話王重陽無講過佢唔練九陰
叫我重睇搵到有講過又話唔係呢本
屌你咁我係記得有丫嘛
又唔係我話睇哂14+1
覺得有問題又唔撚屌得
黃蓉射鵰神鵰都係咁嘅臭格
射鵰用主角視角寫睇落咪爽
神鵰用過仔角度寫咪閪格
由此至終佢都係偏心靖哥哥同老豆
唔會咁易信外人㗎啦
過仔老豆害死老公嘅師父s
又屈自己老豆搞到同靖哥哥決裂
過仔自己又同西毒一齊撈
對佢有戒心係理所當然
我相信王重陽唔識哈虎文缽英
冇錯,王重陽睇唔明梵文總綱
佢淨係知道九陰真經上下卷
就唔知道總綱
中華人士如能通識梵文 ,武學又高,此人就不至為奸惡小人。他如此安排,差不多等於不欲後人明他經義。因此這篇梵文總旨,連重陽真人也不解其義。
本身九陰真經都係陰陽並濟
「技」嘅範圍好廣範
招式有技,輕功有技,用力方法都有技巧
如果去俠客島果個係郭靖唔係石破天,佢成就會唔會大啲
武林當然係以少林為首,武當次之。但係想問問二三線門派應該點排名?如果係小蝦米,應該去邊個門派拜師學藝為佳?

我講的二三線門派包括但不限於五嶽劍派、全真、青城、峨媚、崑崙、崆洞、雪山、點蒼等會廣收徒弟的門派,不計不廣收徒弟的門派,如古墓、桃花島、白駝山等。
講笑咁講,我知邊個先係金庸小說的天下第一了,肯定係「打遍天下無敵手」的金面佛苗人鳳了,因為得佢一個係打遍天下
全真教點會係二三線門派
出咗個天下第一
兩個五絕(王丶周)
而且係當時武林第一大派
五絕都敬佩全真教
洪七公笑道:「你爹爹自己可挺喜歡呢。他這人古靈精怪,旁門左道,難道不是邪麼?要講武功,終究全真教是正宗,這個我老叫化是心服口服的。
佢都唔會係天下第一
因為嗰陣時仲有紅花會嘅人
所以係完全冇可能打遍全武林
咁唔計全真呢?
周伯通冇九陰嘅話好似都係得一流至超一流水準 之後除咗郭靖自己資質好之外都冇乜邊個打得,少林培養能力出色好多
基本上門派來講
出過天下第一嘅門派有:
少林(掃地僧丶達摩)
全真(王重陽丶周伯通)
華山(穆人清丶袁承志)
古墓(林朝英)
武當(張三丰)
慕容(慕容龍城)
佢實力略遜裘
未到五絕級
但係係當世五絕以下第一人
那你太捧我啦。東邪、西毒、南帝、北丐四個人,武功各有所長,誰也勝不了誰。歐陽鋒既給你師哥破去了「蛤蟆功」,那麼十年之內,他是比兄弟要遜一籌的了。還有個鐵掌水上飄裘千仞,聽說武功也很了得,那次華山論劍他卻沒來,但他功夫再好,也未必真能出神入化。老頑童,你的武功兄弟決計不敢小看了,除了這幾個人,武林中數到你是第一。咱倆聯起手來,並世無人能敵。
哩度係咪佢未畀人困喺桃花島之前?但同期黃藥師輕鬆打跛佢 只能夠話射神鵰完全冇中層高手

丘處機、李莫愁哩一級如果唔係遇到五絕都幾乎打橫行啦
周伯通係未到五絕級數但係都係當世高手
黃藥師要同佢大戰一番
梅超風自認追唔上

就在那時候,師父的大對頭正好找上門來。他二人說的就是《九陰真經》的事,爭吵了一會就動上了手。這人是全真教的,說話傻里傻氣的,可是武功可也真高,高到了我從來想不到的地步。但師父還是比他勝了一籌。這場比武只瞧得我們魂飛魄散。

所以周伯通真係天下第六,喺四絕同裘之下
大家知佢用意就算啦
因為呢句野佢都冚家剷咗
佢本身用嚟引胡一刀
點知就引咗成班武林人士來挑戰
咁韋小寶呢?
陳近南俾佢嘅武功秘笈有圖佢都唔跟住練
韋小寶淨係想學啲逃跑嘅功夫
佢都唔會去學
但神雕尾既周伯通已經係天下第一喎
既然你計埋古墓同慕容

咁段氏計唔計 有六脈神劍; 逍遙子在世應該都無敵; 獨孤雖然唔算門派但都有兩個傳人

少林仲有個十三絕神僧, 方證(&風清揚)都可能有資格同東方不敗並列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞