睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
你睇嘅係二版,最出名嘅版本
我都覺得有練內功,如果無練到應該只有出技先痛,唔會早午晚都痛
有冇人睇過最新大陸版天龍八部
我本來冇睇過天龍八部,想借呢套睇成個劇情
但睇左幾集頂唔信冇再睇
畫面好似返左去十幾年前咁,畫質好差

想問段譽係唔係乸形架?呢套既段譽完全係乸形,見到王語嫣跪喺度叫神仙姐姐,書係咪咁寫架
你咁叻而家落去同金老先生講啊嘛,係度串串貢做乜鳩
冷靜啲,個對話好耐之前完咗架啦
唔好意思激動咗
段譽係書呆子,靚仔,有正義感,樂天知命
算唔上乸型,對鐘意事物都痴痴迷迷
痴呢個字係段譽嘅縮影
而神仙玉像同王語嫣係佢痴迷嘅對象
書裡面會知難而退,縮返去大理單思成年
跪喺度舔腳指果個係游坦之
呢排睇返天龍新修版
唔知2021呢套係咪新修版劇情
不過預咗電視劇會魔改
電視版首推97黃日華蕭峰版
聽聞胡軍版都唔錯
如果搞個主角華山論劍(只限主角參加)同boss級反派華山論劍,樓主覺得以上兩項賽事會由邊個勝出?
天龍最尾段譽冇同王語嫣一齊係咪先合理?
另外蕭峰有冇鐘意過阿紫?
呢套既段譽拍出黎係乸形,好想作嘔
真係拍到佢跪喺janice man面前叫神仙姐姐
難怪劣評如潮
我反而覺得ok
有幾幕真係拍到嗰種sad同無奈苦笑
點都好過13年個韓仔
同97陳浩文差唔多
當然03林志穎係最match
主角:石破天
地平線飛行內力/令龍木油盡燈枯
反派:東方不敗
面對任我行+向問天+令狐冲+任盈盈+上官雲都佔上風
一:只可以話冇一齊係可以理解
因為佢嘅解釋都合理
之前嘅版本就係王語嫣嘅心態轉變太快,突然間就接受段譽
二:當佢係妹
我覺得係因爲天龍嘅主題係:得不到
所以無奶由得段譽有完美結局

03版好睇 張紀中以前揀人係有一手,劉奕菲小龍女 etc
胡軍喬峰
或者查老老咗想法唔同,僅僅段譽一人破心魔都係唔錯
但段譽都係求不得,只係突破對神仙姐姐、王語嫣嘅痴
難保之後又對某樣野痴痴迷迷
段譽痴迷過嘅野:茶花、圍棋、易經、神仙玉像、王語嫣
先唔講吹唔吹奏鬼蟈劇集
最近睇返17版射鵰真心幾好睇,忠於原著d武打又唔會太誇張,恰到好處
選角又揀得好,黃蓉念慈好J不突止,三哥黃藥師應該贏晒一路以黎所有版本

14版神鵰同13版笑傲真係不倫不類到
跟返舊版好好多
起碼王語嫣個角色冇崩壞到
我曾經無聊將啲主角代入黃金聖鬥士
白羊=張無忌
金牛=陳家洛
雙子=石破天
巨蟹=狄雲
獅子=蕭峰
處女=段譽
天秤=虛竹
天蠍=袁承志
射手=郭靖
山羊=令狐沖
水瓶=胡斐
雙魚=楊過
真,喬峰拍得麻麻地
慕容復係咁多版最靚仔最型
呢個幾跟番書
17版最尾同三哥打ok
但最後招降龍有啲柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞