睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
開到2
點解練葵花寶典同辟邪劍法一定要切?

咁直接搵女人點解唔得?

同埋林平之殺左青城派掌門個仔之後點解福威標局啲人要暗中殺,唔係光明正大直接殺林平之?
係咪搵瓊瑤代筆
閹人不等於女人
余滄海係要辟邪劍譜,殺林平之報仇係其次
唔切jj就練會扯爆𣄃 走火入魔而死
練這辟邪劍法,自練內功入手再要加煉內丹,服食燥藥。若不自宮,練功服藥之後,便即欲火如焚不免走火入魔,僵癱而死。」岳靈珊道:"原來如此。"語音如蚊,幾不可聞。
練辟邪劍法要練內功同食藥,呢兩種步驟都會令人慾火焚身
男性可以透過自宮減低慾火,女性就冇方法
亦都唔可以透過發生關係來減低,因為慾火極大 難以消除

因為青城派當時喺名門正派唔可以直接出面,只可以將當時嘅證人逐一殺死。再奪取辟邪劍譜
最唔忍心翻睇嘅情節係邊幕?
同意 呢段搞到好似令狐沖嫌棄盈盈阻住佢咁 簡直侮辱咗盈盈救贖令狐沖嘅事實
加咗紅字反而破壞美感,俗咗
金盆洗手。劉正風一家死晒
唔得因為慾火係內功加丹藥嘅結果
會不停湧現。所以瘋狂出火最後反而一係精盡人亡一係浴火焚身而死
其實應該兩樣都有
無形氣劍成日都用唔駛多講
而劍氣係天龍寺果陣
其中個老野都打到幾尺
所以我覺得六脈應該係兩樣都有
新修版 天龍八部 四十一 燕雲十八飛騎 奔騰如虎風煙舉
武術中所謂「隔山打牛」,原是形容高手的劈空掌、無形神拳能以虛勁傷人,但也決不能將內力運之於二丈之外,「火焰刀」與「六脈神劍」之類以空勁內力傷人,已是武林中罕見的神功。
二丈=6.66米
就係噴射內力極限
所以咪唔算淨近攻 但又唔係無限遠
喬峰
撇除唔講降龍十八掌既神功威能
冇講佢練過咩勁既內功
天生武學奇材
一學就識 一識就精
玩太祖長拳都打贏玄字輩鳩僧
失傳既擒龍功又唔個邊度學返黎
金書最敬佩既男人
喬峰練係少林內功 佢細個時候少林和尚教佢72絕技所以佢年紀係72絕技等級嘅內功
少林72絕技已經算係江湖上一流
我覺得又冇得咁估佢學左咩
始終書中冇寫
如果唔係變哂FF就冇得討論
72絕技我印象中佢好似淨係學左套掌法
七十二絕技都有相應的內功:

天龍八部 三十九 解不了 名韁系嗔貪
實則七十二門絕技中,般若掌有般若掌的內功,摩訶指有摩訶指的內功,大金剛拳有
大金剛拳的內功,涇渭分明,截不相混

天龍八部 四十三 王霸雄圖 血海深仇 盡歸塵土
那老僧又道:「本寺七十二絕技,均分『體』、『用』兩道,『體』為內力本體,『
用』為運用法門。

三版 天龍八部 三十九 解不了 名韁系嗔貪
玄慈道:「這中間的分別,本來是有記載的。降魔掌和摩訶指,在敝寺均列於七十二絕技
,一者輕柔,一者剛猛,極難並學齊練。玄生師弟,請你去藏經閣,將這兩門的法功
心要取來,請神山上人和諸位大師指點。」

喬峰曾由玄苦師弟授以『降魔掌』
所以喬峰識得72絕技嘅降魔掌。72絕技每一項都有內功同招式所以喬峰係識降魔掌嘅內功同招式
所以喬峰係72絕技等級既內功
但72絕技真係有咁高評價咩
可以令到喬峰企係中原武林之巔?
當然內功最後都係殊途同歸
佢由72絕技既相應內功演化到邊一步冇人知
但我都係覺得同佢既刻苦加天份有關多D
如果我哋唔睇喬峰,睇其他人:
慕容博在少林寺三次和蕭遠山交手

第一次:被蕭遠山近身毫無察覺,對過一掌之後不敢再打

第二次:拆了百餘招,主動認輸

第三次:拆了三百餘招,又主動認輸,蕭遠山稱兩人不相伯仲

和蕭遠山在少室山現身,旁白基本把這兩人列為同級
佢係現身嘅時候最終五絕級
慕容博提升功力嘅方法就係練習72絕技
所以72絕技可以提升功力到五絶
蕭居士、慕容居士,大輪明王、天竺波羅星師兄本身早具上乘內功,來本寺所習的,只不過七十二絕技的運用法門,誰有損害,卻一時不顯。

佢地學既係72絕技既技能(用)
但心法(體)掃地僧都話左佢地冇學到
同埋蕭遠山一開波雁門關已經屌打一堆中原一流高手
所以用佢做例子 唔太恰當

不過都多謝你咁有心機覆我
茶館收皮後都好小咁仔細討論金庸
所以我唔係用蕭遠山做例子而係慕容博
佢由遠遜蕭直升到平手四絕級
佢未入藏經閣前未學嘅就係72絕技
入咗藏經閣學習72絕技就升級
但掃地僧都係有包含埋慕容居士喎
樓主睇過咩版既電視劇?
最中意邊版?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞