睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
我一直都話四絕自認不如王重陽
上面都俾咗唔少證據
連九陽作者都冇王重陽咁勁
原文都有寫
點解係咁重複同一個問題
其實點睇令狐沖
好多人話佢好瀟灑
但每次睇 都覺得佢前期為情所困果度
真係好窩囊 談唔上瀟灑
獨孤求敗都話自己最後求一敗不可得
根據你嘅邏輯我都可以腦補 獨孤求敗講嘅嘢係大話
而家書中嘅情節咁樣講我哋就要去跟返書中嘅情節

當然書中冇寫就可以自己發揮例如獨孤求敗有冇見過黃裳誤傷嘅義士係咪佢
但係而家四絕好佩服王重陽係事實佢哋都認為王重陽天下無敵
我哋就要信佢哋嘅睇法王重陽的確係天下無敵嘅實力
但我麻麻地飛狐
驚碧血仲差過佢
王重陽睇九陰都融會貫通
神鵰俠侶 第七回 重陽遺刻
十餘年後華山論劍,奪得武學奇書《九陰真經》。他決意不練經中功夫,但為好奇心所驅使,禁不住翻閱一遍。
 他武功當時已是天下第一,《九陰真經》中所載的諸般秘奧精義,一經過目,思索上十餘日,即已全盤豁然領悟,知道精通《九陰真經》要旨後,破解《玉女心經》武功,全不為難。
謝遜認為空見比陽頂天厲害

倚天屠龍記 八 窮發十載泛歸航
謝遜又道:「倘若我內力真的渾厚堅實,到了空見大師或武當張真人的地步,再來練這七傷拳,想來自己也可不受損傷,便有小損,亦無大礙。
洪七公內力等同其他五絕:
黃藥師和歐陽鋒同時心頭一震,簫聲和箏聲登時都緩了。那嘯聲卻愈來愈近,想是有人乘船近島。歐陽鋒揮手彈箏,錚錚兩下,聲如裂帛,遠處那嘯聲忽地拔高,與他交上了手。過不多時,黃藥師的洞簫也加入戰團,簫聲有時與長嘯爭持,有時又與箏音纏鬥,三般聲音此起彼伏,斗在一起。郭靖曾與周伯通玩過四人相搏之戲,於這三國交兵的混戰局面並不生疏,心知必是又有一位武功極高的前輩到了。這時發嘯之人已近在身旁樹林之中,嘯聲忽高忽低,時而如龍吟獅吼,時而如狼嗥梟鳴,或若長風振林,或若微雨濕花,極盡千變萬化之致。簫聲清亮,箏聲凄厲,卻也各呈妙音,絲毫不落下風。三般聲音糾纏在一起,斗得難解難分。

而洪七公係冇練過內功,透過練高深嘅外功(降龍18掌)練成五絕內力:
洪七公怒道:“老叫化最愛的就是吃喝,老毒物偏生瞧准了來折磨人。"我一生只練外功,定力可就差了一點。靖兒,咱們下去打他個落花流水再上來,好不好?”

但係獨孤九劍冇附上練內力嘅方法,而且唔需要基礎內力都可以使用
所以風清揚內功高極有限
最多係令田伯光會驚但係田伯光其實都只係二流好手
但係佢冇教點練
因為三次論劍同二次論劍嘅五絕水準近乎一樣:
但老頑童身受重傷,少了西方一人。倘若楊過在此,此人武功不在昔年歐陽鋒之下,

一燈大師既內力不如壯年,但係都同楊過差唔多:
越是內功深湛,傳音越是柔和。楊過只听聽了他這兩句話,心下大為欽服,自歎這位高僧功力渾厚,自己頗有不及

但自己當日盛年之時,卻也無這等充沛的內力,此時年老力衰,自更不如
所以二論同三論五絕嘅實力都係持平
王重陽>二論=三論
九陽作者識王重陽邊度寫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞