睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
枯榮有冇五絕級?天龍寺一戰唔失禮
六脈神劍係臨急抱佛腳練
如果用枯榮功+一陽指應該更強
但保定帝比鳩摩智秒擒
雖然偷襲但有明顯實力差距
我嘅諗法係四絕等於五絕
即係鳩同蕭峰級數先等於5絕
如果五絕用六脈都出到四脈或以上

枯榮用到兩隻手指嘅六脈神劍
比本字輩實力強
輩分同實力都同玄慈方丈相等
當部少林寺同天龍寺嘅第一名
但係未到五絕級大概係五絕嘅一半實力
係我個排名表度就係何足道級數

依本字輩同延興太子同級,三渡左右
帶頭大哥係邊個
蕭峰結拜兄弟個老豆
小無相功可以摧動天下任何招式
咁係咪可以無視資質條件
用到獨孤九劍,葵花寶典,北冥,六脈神劍等等?
係葵花唔得,其他照計可以,睇樓主點答
北冥本身有內力運用,李秋水都有雙修
六脈就修練門檻高,但唔同內功都發動到,段譽本身唔係用段氏內力
獨孤九劍外功為主,令狐沖用華山內功、吸星後內功照樣用到
葵花寶典就難啲,本身有內功心法再加丹藥,唔自宮會出火入魔
1.那老僧續道:「小無相功精微淵深,可據以運使各家各派武功,以此為根基,本寺的七十二絕技,倒也皆可運使,只不過細微曲折之處,不免有點似是而非罷了。」
何況「小無相功」以「無相」兩字為要旨,不著形相,無跡可尋
2.原來虛竹背誦歌訣之時,在許多難關上都迅速通過,倒背時尤其流暢,童姥猛地裏想起,那定是修習了「小無相功」之故。
蕭峰拿過打狗棒來,將棒法要訣說了給他聽。虛竹記性甚好,人又靈悟,且有小無相功根基,『打狗棒法』雖難,卻也難不過天山折梅手、天山六陽掌等高深武功。虛竹於不懂之處詳細請問,再拿起竹棒試演,蕭峰直教了一個多時辰,虛竹也就會了。
小無相功嘅功能係
1.即使冇嗰招嘅運勁手法,都可以透過小無相功模仿招式
達到極相似嘅效果
例如模仿72絕技 唔會俾人睇穿

2.幫助使用者加快學習其他武功
虛竹學識天山童姥教佢嘅武功,降龍18掌同打狗棒法都係有無相嘅幫助

但係只限普通冇特殊效果而需要靠內力嘅招式
例如打狗棒法降龍18掌

你所提嘅幾項武功有兩項係內功(葵花北冥)冇辦法模仿
有一項係要靠深厚內力達成(六脈神劍)內力要到達非常高門檻先可以使出
有一項係要靠睇穿敵人破綻(獨孤九劍)呢個本身唔需要用內力

但係只要有需要用基礎內力門檻嘅武功都可以使出
咁辟邪劍法呢 會唔會有原本威力
同埋乾坤大挪移係咪鬥轉星移+小無相功+九劍合體
根據wiki
乾坤大挪移
波斯明教總教的鎮教之寶,此心法共分七層境界,是運勁用力的一項極巧妙法門,可以激發常人體內潛藏的力量,任何一掌一式由乾坤大挪移使出來都威力奇大,於張無忌而言主攻。學成者任何武學一學即通;要旨是武學中的「借力打力」、「四兩撥千斤」,但其中變化神奇,卻是匪夷所思;能製造對手破綻,尋瑕抵隙,對方百計防護,尚且不穩;能積蓄勁力,將對手的力量漸漸積蓄,突然間反震出去,便如一座大湖在山洪爆發時儲滿了洪水,猛地里湖堤崩決,洪水急沖而出,將對手送來的力量盡數倒回;掌力遊走不定,虛虛實實,能將對手的力量同時粘住了;能牽引挪移敵勁;顛倒一剛一柔、一陰一陽的乾坤二氣,能轉換於不知不覺之間,外形上便半點也看不出來了等。
咁乾坤大挪移反唔反彈到北冥/吸星呢類 反吸對方
根據樓主說法小無相功係模仿
但葵花寶典第一句係唔自宮練先會走火入魔
咁我模仿 應該唔算練咁會唔會走火入魔呢
玄慈
辟邪劍法同葵花一樣有內力同招式
內力:中間卻藏有許多旁人猜測不透的奧妙,突然之間會變得迅速無比 ,如鬼似魅,令人難防。

招式:林家辟邪劍法雖然號稱七十二招,但每一招各有數十著變化,一經推衍,變化繁複之極

加速內力就唔可以模仿,因為呢個係內力嘅特性唔關招式事
而招式可以模仿但係就唔會有咁快

實際出招就係以小無相功使出高超嘅辟邪劍法但係速度冇咁快

而乾坤嘅極限就係三渡,因為張無忌對住三渡級別甚至二老就要出盡全力,仲容易走火入魔
使出乾坤大挪移心法,將鶴筆翁拍來的一掌轉移了方向。這一牽一引中灌注了九陽神功,使的是乾坤大挪移第七層最高深的功夫。這層功夫最耗心血內力,絲毫疏忽不得,稍有運用不善,自己便會走火入魔,

所以乾坤嘅上限唔算高
模仿嘅招式都有極限
無相
唔可以用來模仿內功
只可以用來模仿招式
只可以模仿葵花招式例如針法劍法
但係模仿唔到高速度

內力特性唔可以模仿
咁模仿陽內屬性武功會變無屬性?
例如模仿火陷刀 會變左無火出?
同埋好似無解答到 乾坤大挪移/鬥轉星移 可唔可以反吸北冥/吸星?
因為火焰刀係招式屬性唔係內力屬性
72絕技有一招燃木刀法
同火焰刀特性相似係將內力化為炎熱招式然後使出,無相都可以模仿
如果本身內力就已經係火屬性咁就唔可以模仿
但係除咗寒冰真氣之外金庸好少有特定屬性嘅內力

乾坤同埋斗轉有部份相同嘅特性就係可以借力打力
但係吸功都唔係向外輸出,反而係向內吸收
既然無力可借,又點樣打力呢

兩招吸功嘅內力既缺點都係一樣,遇到強大內力會谷爆反噬
仲有火焰刀其實唔係真係有火焰:
火焰刀’能以內力凝聚於手掌掌緣,運氣送出,威力非小。今日與先生言語投機,非敢炫示己能,僅為剖析武技,請先生莫怪。
枯榮、本因、保定帝等六人同時感到各有兩股內勁分從不同方向襲來。
冇講屬性
金鏞武俠世界,最好打係黃衫少女,楊過小龍女掌上明珠,識玉女心經,西毒: 逆轉經脈;全真心法,東邪彈指神通,九陰真經,獨孤九劍,
最緊要仲係大波

睇得電視劇版多 以為真係有火
小龍女啲武功邊個教㗎?
古墓派武功:
天羅地網勢丶玉女劍法丶美女拳法丶玉蜂金針等等
小龍女師傅(林朝英丫鬟)
玉女心經
自修(加上楊過)

全真劍法
王重陽石室留下武功

九陰真經節錄
王重陽古墓棺木留下

左右互搏
老頑童周伯通

玉女素心劍法(玉女+全真+左右)
自修
如果正路無奇遇嘅話係咪得入少林先上到五絕級?藏經閣齊易筋同72技嘅五絕級招數
少林寺係高手最多嘅門派
天龍同倚天屠龍記都證明

但要到少林寺方丈嘅等級先可以練齊易筋經
方證係笑傲江湖得佢一個大成
其他人都冇得練

72絕技就有一定年資武僧都有得練

如果要學絕學嘅話武當派會比較好
因為七俠人人都有得學太極
喬峰係咪五絕?
喬峰父子丶鳩摩智丶慕容博都係
可以再加上逍遙三老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞