睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
佢生左黃蓉後
背經寫返比黃藥師
因此虛弱而死
所以黃藥師覺得九陰真經害死自己老婆
補充多少少
瀟灑係 當你遇到 挫折 / 環境變差 時既捨態
無人想做一個瀟灑既人 , 因為需要作出瀟灑 係代表 你既處境變差 要放手接受
令狐沖出場時係名門大師兄 , 佢預見既係掌門之位同預定既師妹老婆.
但當壞轉變係佢身上發生 , 佢瀟灑地安然接受
令狐同林平之係一面境 , 同樣係壞轉變 , 心態既不同決定左佢地既結果.
鑑於王重陽俾其他四絕大十五至二十年
你覺得王重陽喺一論贏嘅原因主要係因為依幾年嘅功力差距定先天功?
如果等四絕補返依幾年嘅差距咁王重陽仲會唔會係第一?
我認為王重陽成為天下第一唔係靠嗰20年功力
而係靠超五絕級嘅先天功

首先其他五絕都冇表示過王重陽因為年紀較大成為致勝原因。如果王重陽因為年紀大就贏,佢哋就唔會咁佩服王重陽。即使係20年後二論,佢哋都認為王重陽天下第一,可見年紀功力唔係致勝嘅關鍵。
黃藥師哈哈大笑,一手挽了女兒,一手挽著郭靖,向洪七公道:“七兄,武學之道無窮無盡,今日見識到老毒物的武功,實令人又驚又愧。自重陽真人逝世,從此更無武功天下第一之人了。”

其次金庸比較內力唔係靠練成幾多年(量),而係直接比較強度(質)
否則金庸小說嘅老人家咪贏晒啲後生?30幾歲嘅霍都比70幾歲嘅孫不二勁,可見年紀唔係強度嘅唯一標準。

再者其他五絕都好推崇全真武學,認為全真武學博大精深令人佩服,而唔係因為年紀關係。
要講武功,終究全真教是正宗,這個我老叫化是心服口服的。

最後王重陽唔係淨係喺實力上勝出,仲係武學知識上,可見佢除咗功力,武學知識都係第一
二十餘年之前,先師與九指神丐、黃藥師等五高人在華山絕頂論劍。洪老前輩武功卓絕,卻是極貪口腹之慾,華山絕頂沒甚麼美食,他甚是無聊,便道談劍作酒,說拳當菜
東邪、西毒、南帝、北丐四個人終於拜服我師哥王重陽的武功是天下第一。
老實講,我覺得狄雲一定係慘的 No.1, 林平之衰極都有父母,以及同岳靈珊兩情相悅結婚。狄雲無父母,師父由頭到尾都係呃佢,師妹臨死都係寧願救萬圭而死都唔肯同佢一齊走,仲要留低個空心菜俾佢執手尾,水笙實際上又係走投無路先返雪谷等佢....

作為一個正常男人,兩個我寧願揀做林平之,但會同岳靈珊上床生仔為林家留後先再圖後計,切 J 練辟邪又得,忍到岳不群死做華山派掌門成最後贏家又得,何必急於一時?
佢認為岳靈珊對佢嘅愛都係假
係岳不群陰謀嘅一部分,佢係好憎岳不群
父母慘死、師父別有用心,師母大細超
條女又自己信唔過
其他師兄弟因為令狐沖唔妥佢
洛陽外公唔幫佢報仇
全天下門派又冇人幫佢仗義執言
冇架啦,佢唔靠自己可以靠邊個
其實佢每一集係咪用同一個世界觀
還是各自獨立?
原本除咗射雕三部曲,碧血鹿鼎,書劍飛狐外傳其他係獨立
但係金庸喺修訂版有意將所有小說連成一個世界:
鹿鼎記提及歐陽峰 笑傲江湖提及北冥 連城訣提及吳六奇 射雕提及喬峰 雪山飛狐提及程靈素 射雕提及越女
所以整合嘅時間線就會變成:
越女劍(吳越春秋)
天龍八部(北宋)
射雕英雄傳(南宋)
神鵰俠侶(南宋末)
倚天屠龍記(元末)
笑傲江湖(明中)
俠客行(明中後)
碧血劍(明末)
鹿鼎記(清康熙)
連城訣(清康熙) <-鴛鴦刀/白馬嘯西風(清未知)
書劍恩仇錄(清乾隆)
飛狐外傳(乾隆)
雪山飛狐(乾隆)

問:《笑傲江湖》的時代背景是否明朝正德至崇禎年間?

答:大致是明朝吧,沒有具體時代背景。因為我想這種權力鬥爭、奸詐狡猾,互相爭奪權位的事情,在每個朝代都會發生。如果有特定的時代背景,反而沒有普遍性了。這位同學估計是在明朝正德至崇禎年間,我想他很有歷史知識,大致差不多。
金庸小說可以睇成同一世界觀
但作品年代唔同
除越女劍係春秋時代外
由北宋1091年天龍八部
去到清初1780年雪山飛狐
橫跨約800年歷史
大部分作品有前後關連

天龍去射雕有降龍十八掌
射鵰三部曲唔使講
笑傲、俠客、白馬年代唔明顯
碧血、鹿鼎、連城相連
鴛鴦刀係清初
之後就書劍三部曲
洪安通 歸辛樹 馮錫范 陳近南 鰲拜 五個武功相差幾遠
洪安通=歸辛樹>>馮錫范=陳近南>>鰲拜
頭兩個係鹿鼎記最頂尖高手
中間兩個馮錫笵認為難分勝負
鰲拜普通大隻佬一個
有無睇後記架

知唔知佢批評過自己寫謝遜痛失張翠山寫得唔好

知唔知點解
計哂射鵰三部曲歷年咁多套影視作品 邊幾個選角你係真係覺得好似書入面走出黎咁神似? btw點睇陳美濤
我諗你係想講張三丰失去張翠山嘅感情
金庸係三版後記認為自己當時寫呢種感情唔夠真實佢當時未感受到

後記寫呢段嘅原因係因為佢金庸的大兒子查傳俠自殺,佢經歷咗悲痛之後先感受到呢種心情
搭嗲幫推

計哂金庸電視劇,96笑傲無得輸
呂頌賢,王偉,魯振順,何寶生
尤其魯振順嘅東方不敗
暫時仲係後無來者
1 梁家仁郭靖 劉亦菲小龍女 黃曉明16年後楊過
2 唔識
謝遜係義父

總算無讀死書

記住人係生 故事係死
不能同意更多,何美鈿做儀琳
題外話,我認為電影內馮錫範的六合童子功真係好勁,明顯高過陳近南
電影:
韋小寶>馮錫范>龍兒>鰲拜>陳近南>海大富
唔鐘意啲改篇改到韋小寶係武林高手
周星馳都係咁話
你做乜撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞