睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
如果蕭峰守襄陽守唔守到
水笙係當時已經俾人唱到變左無人要既臭雞
最後都係隱居睇下搵唔搵到狄雲埋單
狄雲如果隔幾年先返去
佢可能自殺死左
守唔到
蕭峰領導能力麻麻
郭靖有領袖氣質同埋岳飛遺書都守唔到
但係蕭峰單一匹馬阻止左遼國入侵
究竟有冇睇過

係佢衝過去大遼皇帝側邊同佢同歸於盡先
楊過殺咗蒙哥
幾十年後咪又再攻過

加上仲有大批武林人士(大理/大宋/靈鷲宮旗下)
抵擋進攻,都守唔到半日
郭靖守幾十年
大軍圍住你幾十年
一定會俾人攻破

只有軍隊對軍隊先會贏
金庸小說冇人可以一個對大軍
武林高手嘅限制都一定會比軍隊殺死
周伯通會中箭
好耐無睇
淨係記得佢一條友衝左入去
然後stop左一次入侵
係耶律洪基守信
換轉係塔利班
咁多本入面邊個用毒最勁?
毒手藥王?
以出場人物既話係
程靈素
點解張無忌會低五絕少少?學左太極拳劍之後應該無左招式上嘅缺點

太極拳劍講到係絕世武功,加上大成九陽,乾坤大挪移之後少勝五絕應該得?

另外想問純陽無極功又咩level?
配置上係,但張生發揮出嚟就…
人地打出120%,佢永遠得果80%以下
用家問題
點解王重陽林朝英排咁高
黃裳同獨孤求敗係最頂都正常
王重陽第一次贏係射雕幾十年前
四絕呢幾十年練到既修為一定高左好多
再隔多幾十年第三次華山論劍
周伯通左右互搏又練埋九陰真經
點睇王重陽都唔係佢個皮
張三丰又係無講明佢追得上新五絕
又無啦啦上左top
最多咪俾佢同郭襄同level
然後又無西毒北丐 玄冥二老
識武功唔代表用得好
實戰表現比五絕差,反應慢,唔識喺適當時候用武功
例如:
1場場苦戰(三渡丶二老丶周芷若丶風雲三使)
2用非五絕級武學(乾坤)走火入魔(對二老)
3用聖火令武功陷入心魔

加上九陽神功內力其實同五絕級匹敵並冇超越五絕
同時五絕級嘅內力同招式其實都匹配,所以張無忌招式上同內力上並無特別優勢

配合佢嘅性格同實戰經驗同埋表現
結論就係:佢遇上所有五絕都一定會輸
梁家仁七公
徐錦江西毒

個個都笑林依晨生鬚
我覺得佢做黃蓉都好精靈
他武功當時已是天下第一,九陰真經中所載的諸般秘奧精義,一經過目,思索上十餘日,即已全盤豁然領悟
王重陽=黃裳

某日在嵩山鬥酒勝了全真教創派祖師王重陽,得以借觀《九陰真經》,…以中文寫下了自己所創的「九陽真經」,自覺比之一味純陰的《九陰真經》,更有陰陽調和、剛柔互濟的中和之道。
當年王重陽武功天下第一,各家各派的高手無一能敵,他自己所以能勝諸道
王重陽乃武學大師,當時天下無敵,華山論劍居五絕之魁
王重陽天下第一,即使當時有鬥酒僧佢都係天下無敵
王重陽=黃裳>鬥酒僧

覺遠不會武功,瀟湘子雙掌打到他身上,他既不能擋,又不會避,只有挨打,他修習《九陽神功》已有大成,體內真氣流轉,敵弱便弱,敵強愈強。
忽聽得山腰裏一人喝道:「借書不還的兩位朋友,請現身相見!」這兩句喝聲只震得滿山皆響,顯然內力充沛之極,雖不威猛高昂,但功力之淳,竟似不弱於楊過的長嘯。
楊過見了那僧人的身形步法,暗暗稱奇:「這人的輕功未必在龍兒和我之上,但手上拉了一少年,在這陡山峭壁之間居然健步如飛,內力之深厚,竟可和一燈大師、郭伯伯相匹敵。
九陽神功大成就有三論內力=五絕
王重陽=黃裳>鬥酒僧=三論五絕

知道精通《九陰真經》要旨後,破解《玉女心經》武功 ,全不為難。
見玉女心經中所述武功精微奧妙,每一招的確盡是全真武功的剋星,不由得臉如死灰,當即退出。
想當年林朝英女俠武功卓絕,玉女劍法出神入化,縱然是重陽真人,也不免忌憚三分。當時林女俠若來參與華山絕頂論劍之會,別說五絕之名定當改上一改,便重陽真人那『武功天下第一』的尊號,也未必便能到手。
王重陽=黃裳>=林朝英>鬥酒僧=三論五絕

說到武力之強,黃藥師、一燈大師等都自知尚遜周伯通三分
王重陽=黃裳>=林朝英>周伯通>=鬥酒僧=三論五絕
創太極拳劍之前張三丰用嘅內功就係純陽無極功,所以至少係五絕級內功
創太極拳劍之後張三丰就用太極功就有超五絕級
張三丰太極拳劍有達到無招,係超五絕嘅門檻
你認同獨孤求敗有超五絕,就應該認同張三丰係同等級

至於郭襄明顯冇張三丰描述咁勁,表現未到五絕級

二老同成昆同等級,其他五絕正常就黃藥師嗰級
王重陽練九陰真經
創九陽已經唔想睇落去
咁呢個post唔適合你討論
歡迎自己開一個完全唔跟文本嘅個人主觀post
屌你啦
你個本龍虎門黎
某日在嵩山鬥酒勝了全真教創派祖師王重陽,得以借觀《九陰真經》,…以中文寫下了自己所創的「九陽真經」,自覺比之一味純陰的《九陰真經》,更有陰陽調和、剛柔互濟的中和之道。

文盲?
我睇既版本係達摩創九陽
你呢段寫得唔清唔楚先睇錯
就算係咁都無講王重陽練左九陰真經
抄九陽條友都無練過九陽
未練廢過王重陽都合理
黃裳都係練左幾十年先有咁既修為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞