睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
邊版天龍先
武當派的絕學卻不可因此中斷。我坐關十八月,得悟武學精要,一套太極拳和太極劍,此刻便傳了你罷。
但見張三丰雙手圓轉,每一招都含著太極式的陰陽變化,精微奧妙,實是開闢了武學中從所未有的新天地。
太極係武當絕學應該係要有一定輩分同實力先有得學
1.金庸根本冇設定臨時加上去為咗突顯空見神僧嘅強度

2.任我行臨時作出嚟對應自己最佩服嗰三個半

所以係冇答案只係佢一定不佩服左冷禪

3.都係冇設定但係可以推測
佢師傅/武當上一代掌門/第三個冇答案
想問連城訣係咪有個版本係
雪山之後
水笙叫佢表哥食左佢隻豬
佢表哥唔食
跟住先返去搵男主埋單?
而且啲人話第三版毀左水笙人設
想問點毀法?
冇,每一版都係汪唔信狄雲同水笙清清白白
然後水笙發現江湖險惡決定留喺雪谷
三版最後多咗紅字:
我等了你這麼久!我知道你終於會回來的。你10年不來 我等你10年 你100年不來 我在江湖上找你100年"
俾人話破壞咗水笙內斂嘅性格同角色塑造
加得上面個句
然後就破壞左?
二版嘅寫法有留白嘅餘韻
水笙嘅性格本身係內斂
佢向狄雲講最後一句已經是感情流露既極致
證明佢真係鍾意狄雲 同埋佢對狄雲嘅信心
相反
三版嘅寫法
改變左佢嘅人設好似唔信狄雲會返嚟
令到水笙好似變咗一個俾人遺棄嘅癲婆
要搵人埋單唔係就會瘋狂追住人

Btw 請推文有助更多人討論
咁你最唔鍾意邊套嘅改版?
會唔會有套你睇完 心諗點解要咁改

幫手推下啦
我問得都算多
射鵰的五絕去到 天龍八部 係咩級數?
笑傲江湖最後
本身令狐沖同任盈盈可以幸福快樂生活琴簫合奏
但係三版最後多咗一段
令狐沖一生但求逍遙自在,笑傲江湖,自與盈盈結縭,雖償了平生之願,喜樂無已,但不免受到嬌妻溫柔的管束,真要逍遙自在,無所拘束,卻做不到了。突然之間,心中響起了《笑傲江湖之曲》的曲調,忽想:“我奏這曲子,要高便高,要低便低,只有自己一個人奏琴,才可自由自在,然如和盈盈合奏,便須依照譜子奏曲,不能任意放縱,她高我也高,她低我也低,這才說得上和諧合拍。佛家講求‘涅槃’,首先得做到無欲無求,這才能無拘無束。但人生在世,要吃飯,要穿衣,要顧到別人,豈能當真無欲無求?涅槃是‘無為境界’,我們做人是‘有為境界’。在有為境界中,只要沒有不當的欲求,就不會受不當的束縛,那便是逍遙自在了。”
呢段真係敗筆

首先令狐沖起初目標係同小師妹成親做華山掌門,要成為門派掌門,咁又點會係一生但求逍遙自在呢?
破壞咗令狐沖嘅人設

然後令狐沖認為受到限制嘅自由先係真正嘅自由逍遙
明顯金庸比共產黨影響 認為人民係要俾人管

再者令狐沖本身又唔係讀佛學又點會識佛經道理
完全冇鋪墊

最後佛家嘅涅盤係指一切因果寂滅又唔係無為境界唔應該同令狐沖嘅狀態比較
引喻失義

呢一段完全破壞咗笑傲江湖嘅中心思想
五絕=蕭氏父子慕容博鳩摩智(天龍四絕)
去除虛竹段譽掃地僧呢啲外掛bug角色(超五絕)之外係當世絕頂高手
順帶一提王重陽係超五絕,但係冇虛竹段譽咁勁
五絕互相功力平衡
四絕功力都互相平衡
有人話根據武功表現好似相差好遠
但係其實天龍射雕嘅人都有遠程氣功
有冇咩武功係倪匡諗出嚟
天上地下唯我獨尊功?
哩個武功名感覺同其他武功完全唔同
蕭峰見段譽的無形劍氣越出越神妙,既感欣慰,又是欽佩,驀地里心中一酸,想起了阿朱
:「那朱那日所以甘願代她父親而死,實因怕我殺她父親之後,大理段氏必定找我復仇,
深恐我抵敵不住他們的六脈神劍。三弟劍法如此神奇,我若和慕容復易地而處,確也難以
抵敵。
阿朱以她救我一死,我……我契丹一介武夫,怎配消受她如此深情厚恩?」
倪匡兄代寫那一段是一
個獨立的情節,內容是慕容復與丁春秋在客店中大戰,雖然精彩紛呈,但和全書並無
必要聯系,這次改寫修正,征得倪匡兄的同意而刪去了,只保留了丁春秋弄盲阿紫一
節,
那是不能刪的。
有人考據,倪匡代寫的部份是從八十九回至九十五回(六萬字)。
而萬仙大會喺97回開始所以童姥返老還童嘅情節同功夫應該金庸自己創
天山童姥同掃地僧比如何
佢夠唔夠未死嘅無崖子?
但我覺得天龍4絕 可以 打贏 五絕

我見同阿紫盲個到差唔多章節
而且個武功名同其他武功完全唔同風格
所以以為係倪匡作

btw天上地下唯我獨尊功係咪最長嘅武功名
童姥和李秋水功力相若,各受重傷之後,仍然半斤八兩,難分高下。兩人內力相觸,
便即僵持,都停在虛竹身上,誰也不能攻及敵人。這麼一來,可就苦了虛竹。幸好他
曾蒙無崖子以七十餘年的功力相授,三個同門的內力以無崖子為最高,他受左右夾攻
之厄,倒也沒在夾擊下送了性命。
我認為逍遙三老同四絕同級,因為佢哋冇吸功嘅跡象
掃地僧一下打死兩個四絕,比四絕高幾班
請舉例說明 呢個post歡迎任何討論
天上地下唯我獨尊功(九字)
百變千幻衡山雲霧十三式(十一字)
如果林平之都計主角
咁仲有游坦之 楊康 華箏 小昭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞