睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
冇錯佢係機械神
一個完全冇鋪墊過嘅角色 一出來解決所有問題
如果呢個角色出現喺其他小說,一定係一個失敗嘅情節

但係天龍八部唔同 天龍八部嘅情節都係由巧合來推動
例如段譽咁啱學到北冥/咁啱所有鍾意嘅女性都係佢個妹/咁啱段譽同喬峰喺度飲酒
咁啱虛竹就捉棋救左段延興/咁啱兩人嘅功力就冰封去咗虛竹到/咁啱去跳崖遇到慕容復唔死

所以其實天龍八部每一個情節都係巧合而冇經過任何鋪墊
其實係犯咗寫小說嘅大忌。但係掃地僧就係一連串巧合嘅產物

天龍八部嘅主旨係講命運,主角點樣喺貪嗔痴嘅陷阱入面同命運作對。所以一切嘅情節其實係經過命運既計算
掃地僧出嚟嘅目的就係為咗救喬峰喺少林寺必死嘅局 解開兩代世仇 協助蕭峰衝破命運。但係都解決唔到蕭峰拯救蒼生自殺嘅命運
最後點出主題:命運唔可以強行扭轉(掃地僧),一切嘅結局都係取決於自己(蕭峰)嘅決定

可以參考評論家陳世驤:

「書中的人物情節,可謂無人不冤,有情皆孽,要寫到盡致非把常人常
情都寫成離奇不可;書中的世界是朗朗世界到處藏著魍魎和鬼蜮,隨時
予以驚奇的揭發與諷刺,要供出這樣一個可憐芸芸眾生的世界,如何能
不教結構鬆散?這樣的人物情節和世界,背後籠罩著佛法的無邊大超脫
,時而透露出來。而在每逢動人處,我們會感到希臘悲劇理論中所謂恐
怖與憐憫,再說句更陳腐的話,所謂『離奇與鬆散』,大概可叫做『形
式與內容的統一』罷。」

樓主參考左台灣網友嘅意見:
https://www.ptt.cc/bbs/JinYong/M.1272384358.A.747.html
一燈係天龍寺出嚟仲要係登峰造極應該已經達到一品
三版刪去了
黃衫女子係楊過後人佢同楊逍冇交集
所以應該係單純同姓 但係有機會係程英傳落嚟嘅彈指神通
好少睇改編電視劇
香港播嘅樓主未出世
大陸播嘅樓主唔鍾意睇
葵花寶典係全金庸最強武學,你認唔認同?
東方不敗就唔使講,連偽君子同林平之練得一陣都已經武功大進
仲要辟邪劍法同東方不敗既葵花寶典本身係殘本黎
有兩個可能性
第一:18掌有傳落去所以耶律齊同郭芙應該去咗丐幫
第二:滅絕冇提郭芙有機會係戰死
但係絕對冇可能出賣屋企
否則郭襄一定會以峨眉派追殺
書劍好raw,陵角位都明顯,但我覺得作為第一本,都好有欣賞價值,尤其是感受下金庸點編排故事 (碧血劍其實都差唔多)

書劍嘅戲劇感好重,好似睇電影咁,無論故事鋪排同埋場景都好著跡「由小入大」
主線:
由營救文泰來 到 帶出 皇帝 再喺天山溝女 遊走,到最後殺入皇宮,第一次睇都覺得環環相扣好精彩:
陸菲青玩金針/被追殺/12當家出現/周仲英隻抽/帶出陳家洛/火燒周家莊/追尋文泰來/幾次都差少少救唔成功/帶出回族人/杭州線/皇帝身世....

同埋佢描述真係做到好似活現眼前,人物特色明顯 e.g. 蔣四根 講廣東話,無塵 單手,豪邁靚女駱冰(黃蓉 雛形) etc,武功/武器都有心思 e.g. 陳家洛 個盾牌,韓家嘅琵琶,余魚同嘅玉簫,關外六魔嘅武器

場景方面,夜救文泰來/六和塔 / 天山/迷宮 都好豐富
葵花寶典係練速度
練成常人眼睛完全追唔到嘅速度
所以連當世高手圍攻都睇唔見東方不敗
打敗葵花寶典嘅方法有兩種
一係俾佢更快 但係葵花寶典已經係金庸最快武功
二係以更高深嘅內力抵擋攻擊
例如有掃地僧嘅無形氣場 石破天嘅飛天內力
虛竹段譽嘅二百年功力
先有機會抵擋

葵花寶典唔一定可以速成 因為華山抄錄嘅葵花寶典兩冊內容互不重複應該需要大量時間參透
但係辟邪劍法就係精華版可以速成 因為係將華山葵花加上林遠圖精華寫成

兩本都係原版太監版嘅殘本
面對六脈,喬峰都自愧不如 (覺得阿朱犧牲就係唔想佢送死),照咁睇的話降龍十八掌確不如六脈神劍

反而我好奇,火焰刀其實會唔會被忽視/低估咗?鳩摩智用得嚟憾六脈神劍,天龍寺能夠遏制成班大師-當佢贏嘅係內力,即係招式冇輸啦?
火焰刀其實堅勁
可惜鳩摩智係外地人
金庸大中華膠 一定有影響
樓主覺得楊過最愛係邊個女人 ?
佢對各個女人分別係點樣既感情 ?
一直都覺得火焰刀先可以同六脈神劍打 兩個都係激光刀劍黎 但火焰刀係名氣上就好似無六脈咁出名
門派第一係少林
幫會第一係丐幫
教會第一係明教

咁鏢局同山寨第一分別係咩?
問過降龍十八掌未?
掌風打到十五六丈外(50米左右)
天龍八部 四十一 燕雲十八飛騎 奔騰如虎風煙舉
蕭峰心下既痛惜,又憤怒,大步邁出,右手呼的一掌,便向丁春秋擊去,正是降龍廿
八掌中的一招「見龍在田」,他出掌之時,與丁春秋相距尚有十五六丈,但說到便到
力自掌生之際,兩人相距已不過七八丈。

天下武術之中,任你掌力再強,也決無一掌可擊到五丈以外的。丁春秋素聞「北喬峰
,南慕容」的大名,對他決無半點小覷之心,然見他在十五六丈之外出掌,萬料不到
此掌是針對自己而發。殊不料蕭峰掌力甫出,身子已搶到離他三四丈外,又是一招「
見龍在田」,
後掌推前掌,雙掌力道並在一起,排山倒海地壓將過來。
火焰刀同18掌同級
因為鳩都要搶易筋經同埋六脈神劍
而佢用火焰刀硬拼蕭峰
最愛嘅一定係小龍女搵咗16年
其他可以睇呢句:
他自思少年風流孽緣太多,累得公孫綠萼為己喪命,程英和陸無雙一生傷心,因此經常戴著黃藥師所制的那張人皮面具
佢知道自己太靚仔令人鍾意
但係都係冇愛情
有無一個女主角係醜?
個個都芳華絕代咁
女主角都醜果陣邊有人睇
程靈素
那村女抬起頭來,向著胡斐一瞧,一雙眼睛明亮之極,眼珠黑得像漆,這麼一抬頭,登時精光四射。容貌卻是平平,肌膚枯黃,臉有菜色,似乎終年吃不飽飯似的,頭髮也是又黃又稀,雙肩如削,身材瘦小,顯是窮村貧女,自幼便少了滋養。她相貌似乎已有十六七歲,身形卻如是個十四五歲的幼女。
男主角好似得楊過係靚仔
令狐冲好似都無話佢特別靚仔
但女就個個都靚
勁 覆得咁快
認唔認為佢對小龍女係 感恩
對郭芙先係男女之愛 ?
白馬嘯西風 李文秀未必好靚,起碼差過阿曼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞