睇晒14+1本金庸小說,你問我答(2)

981 回覆
29 Like 16 Dislike
估唔到你會定到咁高
唔認同
佢一開始係單純嘅小林子
真係鍾意岳靈珊 甚至真心想成親
係為咗報仇練辟邪劍法甚至人格扭曲
仲要比岳不群攻擊
其實慕容復喺射雕三部曲大約喺丘處機俞連舟嘅層次
江湖一流高手但未突破
天龍八部嘅武林群雄平均水準最高但係頂尖層次數量差不多
我都係出返去睇第8次先
雖然你話戀愛自由 令狐沖同小師妹未拍拖
我認令狐沖蠢 唔識媾女 明明鍾意人又唔出聲
但佢哋相處咗咁多年 突然彈嗰林平之出嚟 橫刀奪愛
我都係覺得令狐沖同小師妹先至係最襯
乾坤第四層咋喎
唉屌 我都知愛情冇得勉強啦 我係無奈啫
第4層已經好癲啦
後來只有張無忌練到6層,差少少第7層
只係唔及張三豐,但冇理由唔及郭襄
你睇書好似唔係好熟…
張無忌已經練滿七層
只係第七層嘅狀態連創始人嘅內力等級都練唔到只能靠想像
張無忌就可以做到而跳過左錯嘅14句
陽頂天四層最多五絕多少少
而郭襄名滿天下雖然唔係五絕但係起碼到達次五絕
明都仲有一位鍾教主練到五層
第4層已經好癲啦
後來只有張無忌練到6層,差少少第7層
只係唔及張三豐,但冇理由唔及郭襄
你睇書好似唔係好熟…
張無忌已經練滿七層
只係第七層嘅狀態連創始人嘅內力等級都練唔到只能靠想像
張無忌就可以做到而跳過左錯嘅14句
陽頂天四層最多一半五絕多少少
而郭襄名滿天下雖然唔係五絕但係起碼到達次五絕
明都仲有一位鍾教主練到五層
真係要好有心先可以寫到一個人咁慘
令狐沖唔表白唔表示怪得邊個

岳靈珊呢?佢對令狐沖係兄妹之情
鐘意嘅始終係老豆果類穩重性格
經歷大難嘅林平之係似岳不群

林平之仗義相救化丑女嘅岳靈珊
本身係大好青年,佢係愛岳靈珊嘅
只係岳不群果一劍毀滅咗佢最後希望
師傅別有用心,連個女嘅愛都認為係假
可能佢果劍死咗佢就可以做個好人
唔認同
點會憎得落林平之呢個可憐人
一來佢無勾二嫂,
二來講心機男 邊個及得上岳不群 ? 加上佢都唔係
三來 , 除左對仇人 , 佢無傷害過其他無人
殺岳靈珊佢係不忍 , 同埋佢當時處境已經係天無路 , 地無門既絕境. 只望有一個地方收留佢 , 被迫要向左掌門表忠
連佢內心一直好羨慕又嫉妒既令狐師兄, 佢都無害過.
佢明知大師兄同小師妹係青梅竹馬 感情深厚 都仲係要趁令狐沖去咗思過崖嘅時候 用盡方式去討好小師妹 只係為咗快啲上位

1)佢一開始根本唔鍾意小師妹 為咗上位而媾女
2)佢仰慕令胡沖 但又趁人去咗思過崖去媾小師妹

如果公平競爭都冇問題㗎
我咁排

獨孤求敗 >>>>>
黃裳 > 王重陽 > 林朝英
射雕神雕
周伯通 稍勝 郭大俠 , 楊過 , 金輪 > 黃藥師 = 一燈
單講武功 李莫愁 > 朱子柳 = 達爾巴 > 霍都 > 黃蓉 = 耶律齊

倚天:
郭靖 = 張無忌 稍勝 張三豐
陽頂天 = 郭襄
成昆 > 楊逍 稍勝 謝遜 稍勝 鷹王 >> 滅絕 = 俞蓮舟 > 宋遠橋
覺得你睇得唔夠深入
岳一直當令狐係哥哥咁看待 , 無女男之情 , 令狐係單戀小師女 .
如果真係兩相相悅 , 咁易撬得走?
令狐沖點解會去思過崖面壁一年 ? 係人都知係岳不群故意調走令狐沖, 製造機會攝合林岳. 你話林為上位去媾女 , 倒不如話岳不群為左劍譜尷生推個女比林. 林同岳一齊 , 只係岳不群搶劍譜既其中一步.
林仰慕令狐師兄, 開頭係因為佢武功了得.
但除左仰慕, 到後來更多既係對令狐既妒忌同眼紅
因為令狐既遭遇比自己好, 亦有因為係福建老宅懷疑錯令狐偷走劍譜對佢產生既自卑同內疚.
令狐比師傅趕出門 , 但周圍都有人幫佢. 做左恒山掌門 , 得魔教大小姐垂青, 林少方丈傳易筋經比佢, 又有奇遇學到無上劍法.
反觀自己呢 ? 因為救個人令自己成家滅門 , 到後來發現救人果一下已經落入左岳不群既圈套. 一路上無人幫自己 , 只有無盡既陰謀. 最後要變成唔完整既男人先可以成到大業 (報仇)
Ching 講得好深入 受教了
如果有兩個人識六脈神劍,佢哋格唔格到劍,定係兩把劍會穿過對方
因為六脈神劍係有傷害嘅內力氣劍
我嘅推測會係好似T字型
強內力會壓住弱內力 而出唔到頭
想問碧血劍值唔值得花時間睇
同飛狐比如何?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞