Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
咁多情況都有事明顯係隻game問題啦
咁會唔會係game server network 問題?
電訊商既IP 連佢就少啲疾
ISP 既IP 連佢就多啲疾
我或者要搵個穩定啲既VPN 先試到

另外有冇人用wifi 玩電腦版LOL 會疾一疾 (ping 會過千)
係咪開咗VPN block 廣告?
mx4200, tuf3000, e8450

邊一款好啲

e8450 1000M 有冇咩鑊

爬過下文e9450好伏就不了
不建議 e8450 7450
e9450 都有人話中伏
e9450 伏嘅話
理論上e8450 一樣伏
冇呀
router用緊AC68u
最近上網由100M 升級左上去1000M
咁我用Lan線test 下
由modern 去到PC 就有600M到
如果轉from router to PC
Lan 線得~150M到
用wifi 都係差唔多...

係咪有咩setting要係個router到set?
上網睇人話要閂左QoS 但係我閂左都係快左少少...
換lan cable
條cable有8芯
換過條都唔得..
如果直隊正常既話即係router 問題

逐個setting 試不如reset 算
你個pc度睇下網路連線係1g定100m
測個速 驗證下係連緊主 定 副機
有可能房果粒 係廚房收到咩
app 唔太準
補充:
見到人地用電腦如果用wifi 都會間唔中疾一疾
最後,點解要用Lan線,我自己試過用Wi-Fi打左幾個鐘,其實都幾順,不過間唔時會疾一下,之後試左用Lan線打多個半鐘,期間完全無疾過

https://lihkg.com/thread/2322360/page/1

有冇人知呢種wifi 疾有冇得解決?
N 5G 都可以做到 1xx mb
試下 disable client steering
就係換wifi card 好快手
ac有八百好堅 2天線嘅話接近理論速
未見過有5g n router應該好小款有?
直頭放係部router 隔籬先有呢個速度

wifi card 換左ax210 啦

我以為你講要換laptop anttena, 太麻唔識搞
點解岩岩由300m升左1000m 下載會咁慢
已經起隔離5G頻
用緊Linksys MR7350

想問一問MA4200用家,
如果單隻使用, 又分開2.4g & 5g ssid,
三頻router就會有3個獨立ssid
但router既速度係咁 係咪setting 有問題

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞