Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
如果你唔介意唔同subnet 咪咁樣分開直插modem, 電視如果係smart tv 就做唔到mirror cast
linksys穩定 中階mx4200夠用有餘
open VPN 共碩和netgear先有

l
搬咗出去住
心急買完隻Linksys E8450先知拉唔到光纖
$780放有冇ching接
應該冇咩人會接
有 我login 唔到入web 版
點樣先拆到2.4同5g
之前個寬頻師傅同我講一個寬頻只係比你用一個IP
即係預你只係用一個modem lan port
屋企有部ps4
modem有4個lan port
router又有4個lan port
插係modem又上到網
插係router又上到網
其實插係modem定係router好啲
modem俾你用晒咁多個port?
一個用咗係router到 一個係ps4到
一個係電視
之前個寬頻師傅同我講一個寬頻plan只係比你用一個IP
即係預你只係用一個modem lan port
電話版browser 係入唔到,一定要電腦/ipad
MX4200 2條5G 都係ax 黎
唔該巴打 我返去帶電腦 我未正式入伙
行貨?
買左幾耐?
行貨呀 豐澤買
一個星期都未有
https://www.routerloginsupport.com/question/8828/how-we-can-configure-the-linksys-velops-without-the-application/
用手機setup velop 我試過得
參考上面條拎
主要係打左linksyssmartwifi.com 之後有個block page
然後個url 最尾block改做setup.html 就有得login
或者用app
Mx4200 for sure
價錢同埋質素成正比自己格下行貨價邊款抵
呢啲全部都唔係wifi6e 同埋睇番自己有無咩特別需求
只係加多隻放wifi又唔mesh就唔一定買貴款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞