Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
係咪即3係Linksys MR7350 Intelligent Mesh AX1800 WiFi 6 Router? 點解我見好似話雙頻唔係三頻?
用緊無投訴
屋企700尺3房 一隻放尾房 一隻放廳
成間屋收到
火牛線約1m
補充 尾房插lan做主機 7xx Mbps download speed
廳 都有4xx-5xx Mbps
MR7350 係雙頻,3k 內budget 得雙頻mesh 3件選擇,如用lan 做backhaul 雙頻其實都夠玩
thx
平身用緊tp link ac1750
老豆屎忽痕係HKT個月租咗部linksys e9350
哇 wifi 6 又大包圍又含定拎咁
快係快咗 但係唔撚穩定呢
打場機可以打打下斷線5分鐘disconnect
都係死死地氣用住舊router算

有冇咩router好推介
垃圾公屋細單位
1000m光纖寛頻
想換咗個tp link佢 都用咗好多年
我意思係每隻3000,有冇三頻選擇?
成皮野買乜都得啦
咁買MX5300 *3
NETGEAR Nighthawk RAX20
Linksys MAX-STREAM Mesh WiFi 6 路由器 MR7350
Linksys 雙頻 AX1800 WiFi 6 路由器 E7350
入門wifi 6嚟講邊隻好啲,定係仲有其他推介?
thx
係呀,謝謝。
想問下屋企約3000尺村屋,用緊netvigator 30mb 個plan, 想轉 mesh wifi rbk 753,係咪好浪費?
3000尺應該用商用product
商用會唔會貴好多?
Quot價搵SI做, 拉線/config全包, 幾皮搞得掂啦
咁算啦幾皮唔太掂
咁隻rbk753掂唔掂?
冇用過唔知, 但3隻應該唔夠cover 3000尺
咁我再睇下先啦,唔該
謝謝各位,今日落單買,等送貨。
希望setup完有大進步。我依家剩係靠跟plan隻 ASUS RT-AC2600
Setup完同大家分享結果
上星期買左隻linksys e7350試過2次無啦啦自己reboot 使唔使送保養

利申夜晚有熄左router 先訓
想請教大家, 如果想部Nas行2.5Gbe, 應該點去connect佢地呢? 要買USB 2.5Gbe及switch嗎? 謝謝

Smartone 1000mb
PC Asus X570 E-Gaming with 2.5 Gbps and Intel Gigabit LAN
Nas Synology 218+ with 1GbE RJ-45
Netgear RX120 with 1 x 5Gbps Multi-Gig and 5 x GbE LAN
on9 買左隻ax3000
今朝睇睇下連登停左
以為斷線 出廳望 power 燈都冇埋
災情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞