Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
應該係行貨掛

正常情況下LAN係唔係應該點都快過WIFI?
正話試左試兩部電腦都得100MB左右或 以下, 反而WIFI 有3百幾
條線有問題多
我諗應該唔會咁啱兩條線一齊有事掛
同一牌子?
有時用得耐都會咁
thanks巴打,係唔係三隻都有2.4G/5G雙頻? 我考慮下E8450先

另外如果我比多少少揀$1000左右既,$1000+: AC86U / AX56U / RAX20 / MR7350 / e9450

著重穿牆力又有冇話邊隻好啲?
岩岩買左AX3000
wifi 有600MBPS
lan 得90mbps
唔同牌子架 但係正話屎忽痕去Check下見自己部機得3x-9x
開頭都諗係自己條線有事, 但係check 埋另一部機都係咁
應該唔會咁好彩一齊都事掛

ASUS AX3000
HKBN bb500
黠解上到 700mbps
今日setup完,發覺wifi速度同之前一樣,都係上限都係得250~270Mb。去到最遠嘅房以前得20~30Mb,依家就上到200Mb。
我屋企本身光纖入屋,點解我Wifi上極都只係270Mb,係咪我setup有問題?
我今日setup完個新router MX5300,第一次行lan去電腦,speedtest得70幾,check返電腦個網絡,佢話100Mb連線,我reboot部電腦同再reconnect條線(同一條cable),我check返個網絡變返1000Mb,speedtest去返700幾。
單位問題?全部都係Mbps or MBps?
想請教下 重係用緊100M
尾房5G易斷但速度可接受
2.4G穩定地load空氣
係咪上1000M可以解決問題 唔使行mesh
打錯
全部都係Mbps
另一個可能係部router 個lan switch出事
試下fix 死wifi channel
呢間野好多都好平
唔好意思,點fix死?
我同你一樣,最後換左隻EA7500就解決左
你可以直上Wifi 6 router, 應該唔關寛頻速度
linksys?

正常啦
佢個邏輯好弱智,
多設備連同一隻NODE->唔會比某一個設備行得快(300MB+)
剛連上的設備唔比你行得快(300MB+)
會移動的設備唔比你行得快(300MB+)
所以.......ER..............
咁大獲

有無得set 返?
用web ui -> 右下角ca -> wifi setting
我長期廿個device 都未試過有你咁講,你點試出黎
師兄,我最近入手咗 MX5300 x 2,小小報告

都係有類似問題,首先我 2.4G 係用 SSID:A
5G 兩條 SSID 用同一個名 : B

因為因其好多電器用 2.4G 所以主力用來連啲濕鳩appliances
問題來了,安裝完第二日,房入面隻 velop 著黃燈!
然後用iphone 試speed test, 得返100M 左右 (前一日同一位置有 400M)

心諗,咁on9嘅?最大問題係我唔知黃燈代表咩,個app 又無寫
咁我google 啦
https://www.linksys.com/us/support-article?articleNum=217443

原來代表接收唔好
但明明早一晚安裝好係藍燈!

咁我把心一橫將 5G-1 ssid 改返做 B-1, WPA2/3 MIX
然後 5G-2 SSid 改做 B-2,WPA2 (冇device 連)

好出奇地暫時過咗一晚,依然係藍燈
速度亦上返去 400M

過兩日再報告,同埋我會買多隻 mx5300 行三隻 mesh (later)

之前AC6600真係點SET都唔得
用埋LAN線MESH都係咁

已經換左, 之後用LAN線MESH都係買雙頻低階算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞