Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
正路twisted pair 係為左防干擾
扁線會少左呢個功能
唔係為左 物理限制嘅話都唔建議扁線
我都試過,原來係 wifi channel 同隔離屋d router 有衝突,改 channel 避開干擾就去返 full bandwidth
我有條扁線行緊10GB,本來想買大牌子CAT7線
但以前去開博智,執咗之後唔知邊到有,求其幾十蚊買咗條
但我個問題應該唔關Wi-Fi事?
我係 hkbn+AC68u,我都唔知點解,不過我係咁樣解決左1000M只出得100M呢個問題(LAN直插 router 同 wifi 都只得100M)。不過唔敢話你個情況實得,改 wifi channel 唔係大動作,一試無妨。
1000跌去100好多時係lan頭無打好問題,可以試下換條線, cat5e已夠,我試過有一邊頭其中一條線爭左少少,即變100,夾過個頭問題solve
你modem 有4個lan port? 有冇試過插唔同lan 試?
我曾經試過幫屋企人裝ac86u 用hgc + nokia modem 會某兩個lan 行1000Mbps 某兩個lan 行100Mbps, 開頭唔知插錯以為隻router 問題。我唔知老電+支為modem 會唔會有咁既情況,純粹估下試下,如果唔係的話我覺得router 問題機會大
結果今晚都係斷咗線
目前速度1G

睇log留意到佢斷線之後拎咗兩次IP
第三次佢俾咗另一個IP
約1分鐘之內嘅事

btw我已經換過port都係咁
你個case 感覺都係hardware 機率高D (modem/lan cable/router)
屋企有無 desktop/laptop 可以直插modem去試?
其實CAT5E 都行到1000M, 落街買條 CAT5E 去試應該最快, 又唔貴
貴撚到,amazon 又撞正prime day,我都係上官網再用轉送倉送嚟香港算
我用ASUS BLUE WAVE都係成日斷 唔知係我屋企熱定點
用部舊notebook都得嘅
不過有冇啲咩software可以俾我log到佢有冇斷過線
software就唔熟,等其他師兄指點下
我諗最快幫到 isolate個問題就係試換線,自己經驗唔係CAT7就一定最好,夠用就得,所以一般家用cat5e就可以了

BTW, 你既然上左merlin, 去tools果版睇下隻router幾多度? 會唔會over temp?
2.4 GHz: 50°C - 5 GHz: 53°C - CPU: 75°C

btw而家速度係100
我唔搞佢住睇下仲會唔會斷
我印像你係1000M? 如果係既話,唔好理佢斷唔斷,行100M我個人覺得都唔可以接受。Modem去router之間段路一定有問題,亦唔相信佢會自己好返。所以睇你自己既容忍程度有幾多? 斷得有幾密? 俾1000M錢,收100M速度係咪都OK? 你接受到既話,咁可以慢慢觀察既........
你講blue cave?垃圾黎
勁撚廢blue cave 用intel chips。啱啱上網買咗eero 6 pro,希望正正常常用返幾年
似硬件問題換條線試咗先 啲扁線好多都垃圾黎 同埋cat5e cat6係屋企夠用有突
或者call pccw上黎維修叫佢換modem同轉port
入屋fiber拉得唔好啲光唔靚都會降速
有冇巴打有wifi放大器介紹?我間房長期收唔到wifi,想係router同房中間駁舊放大器
都爭幾遠下
比貴d都唔買國貨
買左行ax86u
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞