Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
total 30 左右
你應該用咗2.4G
要分開set SSID, 連佢個 5G wifi

師兄,我之前已按你教導用不同的名了,但都是一樣得270Mb
我5G1 係用 wpa2/3 mix, 迫佢用 5G2 (wpa2)做mesh
同埋你係咪連5G1??
本身有條cat6線行得足1000mb
裝修比個師傅穿入牆到房
最近先發現佢剪咗個頭再打過得返100mb
自己重新打咗幾次都係得返幾十mb
明明跟足排列都攪唔掂 點解咁難打架
想請教下各位巴打

屋企大約350呎。好少device.
。只有一部電話 iphone 12,一部laptop 同一部電視會用上網。

laptop 由於係cheap 機,仲係用緊Wifi 5 (AC?)。上網睇ip12 好似係支持ax wifi6. 電視就用cable 直插。

平時唔點打機,都係上網睇youtube netflix 為主。

係咪平平地買部wifi 5 嘅router 就得? $300-500 有冇選擇
mesh 我連實線,5G 1同2分別都試過都係270Mb
有冇試過兩邊都重新打?
冇重新打 但對過兩邊排列冇錯
唔通個水晶頭太cheap唔得
巴打都係搞唔掂
我用緊部手提電腦上YouTube上其他網都冇問題 但係一開啲game個網就用唔到 開gta直接跳去story mode 開FIFA連唔到去EA 仲要如果開住隻game 之後再開Google或者YouTube 連呢啲網都上唔到 但係一熄返隻game就冇事
唔駛諗

實係一邊頭其中一條線接觸唔到,你有一邊已打過,咁你信果邊無問題就打另一邊
你連實線要用靚cable
你可以用router裏面本身個speedTest睇吓你條寬頻係咪真係用到咁高速
幫朋友買多兩對,再share 佢一隻

有冇用力隊都尾插得唔夠入會壓唔實接觸唔好
淨係電腦唔得?係就睇下係咪firewall block咗定無開port
如果係成個network都唔得就reset router我都唔熟orbi唔知有無咩古靈精怪功能唔俾人打機
耐冇睇,呢家冇拉線用緊rbk40
呢家衛星機speedtest都有400M
如果想升ax,有冇邊隻主機同衛星係用AX 160hz黎mesh
換左應該夠行1000M?
係呀淨係電腦唔得 我試過上網搵吓資料發現之前有個巴打同我嘅情況一模一樣
但係未搵到解決方法個post已經沉咗
Router test speed 有800Mb,響router拉條線入電腦 test speed都 700幾,係wifi得200幾。
想問大家ac86u 個 dual wan 係咪唔會提升個速度?
兩條1gb 獨立嘅connection係咪唔會加速?

佢個網咁寫:
Note: The system will separate Internet sessions based on the load between the Primary WAN and Secondary WAN, instead of the overall bandwidth or overall data rate.
係咁買5300
宜家隻Linksys成日斷wifi,上某D網又會load到hang機,大家對 Netgear XR1000 RAX50 有乜評價?
應該冇
限死160mhz 去接收 隨時仲差左
要有link aggregation 功能嘅router 先可以多合1 WAN
咁明顯係device 問題啦,用過第二部電話試
麻煩晒咁多位巴打 更新一下
我依家終於搵到個問題係乜嘢 應該係我部手提電腦支援唔到5GHz 今日搞咗成個下晝 最後試吓去Orbi嗰個router setting網熄咗個5GHz 之後終於可以打返機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞