Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
reset 睇下有冇好轉
冇就買過部
上網會hang 已經壞得好徹底
要全屋收得靚一定要2部
得1部 d角位全部都會收唔清
咁大間屋 有冇lan port入房?
用緊ac58u,爬完文本來想換mx4200,但發現太大部
如果變成ax3000會唔會好大分別?
無野了,我決定為左mx4200改裝電腦檯
香港邊到有得買eero 6 pro?
扁身已經唔會高質
price.com
都有鋪頭入eero
reset router, re-setup router
第一日已經俾佢降速,可能冇乜幫助
只係平時我再插過就由佢

restart modem
做咗好幾次

DNS 改用google
本身用緊OpenDNS同Cloudflare,唔關事掛

仲出事就更新fw / 揾個唔出事嘅fw
更新咗都係咁,陣間方便時間先刷個梅林

另外係咩情況令到你走去測速發現跌到100?
覺得上網慢咗嘅時候
最近嘅契機係有晚玩Switch同人連機lag
login去個router就見到速度跌返落100

上個禮拜我set咗隔一日凌晨restart router
睇嚟都冇咩改善
而家有啲懷疑係咪我用緊1000會搞到佢斷我線
話唔埋係我呢排成日mun lan線變相令佢成日斷線
但我好難知佢斷線之前係咪1000或者幾時跌到100

lan 線有冇其他 cat5e cat6 試?
應該冇
同埋再鋪過啲線會有啲煩
app 內測速 跌落100?
modem 去 router 條lan 線可能有問題
你依家嘅connection 係點?
就咁睇似係 硬件 多過software 問題
因為共碩

呢度寫100
啱啱restart咗(刷咗梅林)所以係1Gbps,目前仲係…

駁法就係Router直接插落部華為Modem…普通到好似冇咩好講
Modem有插住第二條線但已經冇用
有冇WiFi 卡推介
Pce ax58bt o唔ok
用緊ausu ac58u
打錯 係ax 58u
呢到跌得應該就係 lan線出事
isp 一死直程斷線啦
咁如果再出事 試下換 modem 去 router 條線
就係唔止降速仲有斷線
佢斷線嗰陣好似係寫「未插入」
睇router log佢有時斷完線係俾另一個IP我

呢兩個鐘未出過事
暫時唯有定期測速同check log先
睇下降速同斷線係咪有關

btw cat7都可以咁唔穩定?
會唔會買錯 假野
cat 7未普及 可能混水摸魚
個構造同cat 5 /6 好似有結構同物料上嘅分別
唔肯定行返cat 5/6 個Hz 會唔會有d咩問題
裝機師傅俾嘅,我都唔知
順帶一提我modem另一條線都係同款,之前就係插Switch玩出事
不過我第一時間都係懷疑係modem問題多過條lan
再出事我就換線試下
有時間影下 線身d mark 上嚟研究下
modem出事可以打去isp 扭計博佢換
買返牙石咪呢張,平既話好似msi 都有張 不過小左面頭散熱片
咁大工程將佢打平放唔得咩?

真係唔掂都會叫佢換嘅
其實我寧願自行解決多過搵師傅搞
平日我又唔喺屋企
我相信關條線事
對扁線有偏見
所以換線都係唔好用扁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞