Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
mx5300 而家都要2499
網上搶?
得果3部 quota,邊夠人搶?
原來得咁少
師兄,你解決到未??? 我現在都同你個情況一樣,我都係用MR7350,今日剛剛升左1000M,我SPEED TEST 都係同你差不多,但用佢個APP TEST就9百幾,係咪SETTING有問題 ?? 謝謝你幫忙。
點解隻tuf ax3000
要入isp account
想問吓村屋三層,想每層擺一個 mesh wifi, 應該買 mx4200好定係買rbk 753好
700呎 1000M budget: <800
有冇wifi 6 router 推介
thxxxxx
你唔係pppoe skip 就可以
3隻MX4200 啦,萬一3隻唔夠加多隻都方便啲又平好多
800蚊樓下既wifi6 router 應該覆蓋唔晒700呎
本身用緊r7000 一隻 刷完merlin 幾夠用
但係唔知係咪就壞 呢期耐唔耐斷線
想轉linksys 4200
但係唔知會唔會大材小用左
如果4200低一級會係邊隻?
Netvigator?
用緊1000mb/ google wifi
平時房果隻google wifi會插線比電腦用lan上網
但通常都係唔過100mb

最近想轉router
轉做linksys ax4200嘅話 佢插線比電腦用lan上網個水準掂唔掂??
各位大大,本人現有以下問題,唔知應該買乜都點駁。
屋企近門口有個櫃,係光纖入口位,依家放咗個modem,而個櫃入面亦都有全屋嘅Lan入口箱,即經過呢啲Lan口就可以實線入到個廳同每一間房。

個問題係如果響個櫃到放Router,咁就可以分線駁Lan去個Lan箱入面,而全屋每個牆位都可以駁實線上網。但因為個Router響門口櫃入面,Wifi就去唔到全屋。

想問下我應該買乜同點setup先可以又駁到實線同wifi上網呢?我稔過響櫃入面放一個router分線入Lan,再響廳用廳同條分出嚟嘅Lan分線駁另一個router出wifi,但怕IP會撞。

請問有冇其他更好方法呢?
唔該ching
仲有想問啲白痴問題,我依家屋企用緊部router都仲係雙頻,分咗有兩個ssid,一個係5g 一個係2.4g, 當我用手機連2.4g嗰個嘅時候 用speedtest check最多先得一百幾 但係用5g嘅時候可以去到五百幾,咁樣算唔算係正常?
2.4ghz係慢啲嘅,正常
用mesh,主機放櫃入面,分出嚟嘅lan插副機
linksys嘅AX4200如何?有冇清用緊
其他router開ap mode/閂dhcp就唔會派ip 不過連wifi嘅機唔識好似mesh咁自動轉
建議除咗三頻mesh系列 可以買返asus支援aimish嘅model/linksys mr系列 呢啲款port位多啲in case你多房 都可以用到mesh功能
有實線連嘅話都幾穩定 唔一定要上貴mesh
師兄,有冇邊隻mesh router介紹,主router最好有5個Lan Ports,第二router我會放廳駁Lan出Wifi,第三個放中間房都係駁Lan出wifi。錢只要3000以下都可以。
Ipad同mac成日無啦啦斷wifi,但係用Windows機又無野究竟係乜嘢問題
好正返唔到轉頭 用緊兩隻做mesh
想問巴打mx4200 火牛條線有幾長?

我驚唔夠位要拖線
Mesh router 好少有多lan, 如果3機mesh 又要多lan 得MR7350 *3, 每隻1wan 4lan, 可能主機要加多隻switch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞