Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
想問E8450個穿透力得唔得?
三房單位用, 600幾呎, 預一部router放走廊位置, 想所以device 行 5G
5G同2.4G 係合埋左
理解上自己會切換
如果有需要就入web ui
ca setting 自己較返出嚟
ac轉ax 升級感係比較細 除非你一屋都係ax device
天線數有增加嘅 覆蓋可能會靚左囉
如果你有device 係3天線 應該會快左嘅
明白,岩岩裝完MX4200 開心使用中
求救
買左個RAX20 不停斷線,隔一陣又自己連返,點搞
用緊iphone 同mac book
無得救
點解唔好用160mhz嘅?
想學下野
而家用緊1000mb, laptop 行ac
下載平均3x mb 左右

咁樣升ax 個分別大唔大?
如果差唔多就等wifi6e 先算
30?我部wifi4都有咁嘅速度wo
寫得唔清楚
應該係300-400mbps 左右
干擾問題 個channel橫跨晒咁多個低頻channel
6e就會放多五個channel出黎 解決依家個問題
首先 部laptop都要換天線先享受到升級
你預可以多二三百左右 理想嘅唔少人用新機+新router上到八百幾 不過測速打飛機only
一般用減少延遲 塞車呢啲量度唔到 如果本身好地地無問題可能真係唔覺有升級
收唔到ax 個分別好細 可能極限係快100mbps 左右
如果而家部laptop 攞出廳用,放得近部router 都有800 幾既

我主要係想提升係房用時既速度

laptop 要拆機換內置天線?

我見wifi card 都係得個天線port
thx

諗緊遲d 用消費卷買
Homeplug 好弱雞
所以咪有mesh router
依家全屋5G WiFi 好快
呢啲一買用到下個制式出來都唔壞 好抵
MX4200有冇咩特別鑊氣, 可能要換router
有冇人用wifi 玩手機game e.g. Wild Rift 會幾分鐘疾一疾 (ping 當時會過千)
用iPhone Xs, 11, 12 5GHz WiFi 連Asus, Apple router 都係咁

用流量都會但出現情況少好多, 可能幾場先會疾一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞