Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
啱啱試吓用OFCA, 試晒用電話同埋電腦

電話

電腦

咁樣係咪算係正常?
wifi 300幾 算正常 不過都偏低
lan 唔正常 1000mbps plan 基本上到800up
不過300幾 理論上一般上網唔會覺得慢
我lan係modem->ac2200->入牆線->ac2200->switch->主機
都唔知點解可以低過Wi-Fi
可能d 線有問題
有冇得skip左隻 switch 直入主機試
雖然好低機會係隻switch 有問題
上水報告一下
另一部PC用同款LAN線駁Router跌咗落100
應該真係衰條線

而家換咗一條暫時冇事,再fail我都唔知講咩好
想問網上買邊度可用PayPal / stripe 找數,仲送香港?
屋企有部ps4
modem有4個lan port
router又有4個lan port
插係modem又上到網
插係router又上到網
其實插係modem定係router好啲
用緊 ax86u hgc 1000m

iphone 12 pro max 行speed test 得DL 同 UL 得400Mbps 係咪正常
插modem 行到幾快?
一樣快就modem

繼續用ac86u 等wifi 6e
Linksys
modem俾你用晒咁多個port?
一個用咗係router到 一個係ps4到
一個係電視
咁用得就ok 不過你用wifi嘅機應該連唔到插其他port嘅機
除非部modem其實包埋router
mx4200似乎都無得host vpn,搵極都搵唔到
有冇人用netgear business series sxk 80 router
部ac68u 應該就打柴 ,14年頭到宜家,3x部一齊連線
屋企一千呎三房 想間間房都收得好係咪應該買mesh wifi? Asus zenwifi ax mini (3 pcs) 夠唔夠做 定係買linksys會好d
mx4200 mesh穩定D
zenwifi個aimesh技術始終未成熟
咁是咪買2部mx4200會好d
Linksys 得pptp/l2tp client, 你係想要open vpn client?
你商用?!呢隻除左多個insight portal 之外基本上同rbk852 係一鳩樣同埋如果你單機都夠用同spec 買MX5300 好過啦
MX4200 2隻行3頻一定好過xd4 ax1800 雙頻mesh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞