Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
有錢先再諗,AP + PoE switch 可以放埋一齊,但係如果想加AP, 個AP 又無得mesh, 要拖條Lan 條都咪話唔麻煩
所以用住linksys 等4間出ax mesh ,希望幾年後換router 多啲牌子選擇
正常呢D 都係大屋/office
預好數目曬埋曬線, 一個area 一個AP, 好少可會加AP, 最多係原位升級

唔係咁玩法都係正正經經用返mesh router
又爆
依家入rbk20/rbk40是否不智
cisco
想請教下點樣可以set死某D device淨係用5Ghz, 某D淨係用2.4Ghz?
上網搵過都係叫分兩個SSID, 但係係Linksys個app入面又搵唔到可以set既地方, 電話電腦一跳左落2.4Ghz就唔識自己上返5Ghz....感謝各位

Router: MX4200單支
wifi訊號有2.4同5Ghz,咁電話淨係駁5Ghz,2.4就唔好入password,咁咪唔會駁到2.4
如果買兩隻Mx4200
係咪一隻連接lan線
另一隻唔使?
因為係iphone wifi果度係show 左一個basic名, 一個guest用既名, 無分到5 / 2.4。

電話link左basic名果個之後就5 / 2.4中間跳黎跳去, 所以想知道點樣將basic名果個set死淨係5Ghz, 感謝回覆
要等iPhone用家覆你
都得
主機接WAN
副機 接到lan 就係wired mesh
接收wifi 就係wireless mesh
wired 係最好
mx4200 入返 web ui
然後set wifi果頁 右下 好似有樣野叫 CA setting
咁就會見得返3條頻
再set 獨立嘅SSID
btw 你點知佢跳嚟跳去
Wired mesh姐係兩部機中間再駁一條lan線?
e9450 斷線問題有冇fix 到。原本想買但係一查google 就見到
感謝
感謝!

因為無野做入返Linksys個app睇, 隔15分鐘睇一次, 一時5Ghz, 一時2.4Ghz,
但去左2.4之後就唔識自動上返5
因為如果屋比較大 離ROUTER遠或有牆擋
佢就會去2.4, 要近返ROUTER一段時間就會去返5G

我ROUTER放廳, DESKTOP放頭房收WIFI,
我開頭都SET 2個獨立嘅SSID, 廢時部DESKTOP收左2.4G
但手機有時入到尾房就收唔到5G, 要收返2.4G SSID 有啲煩

最後我都無改用返1個SSID算

遲下有錢至買多部做MESH
我響mx4200 拆開曬3個ssid, 用2隻mesh咗
但點整都係睇唔到5ghz1 個個低頻嘅ssid
係咪即係有問題?
咁不如FortiWiFi
其實mx4200 vs e9450 應該點揀
價錢差唔多
咩都推下囉
最好就有行貨
覺得價錢差唔多嘅話就一定係mx4200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞