Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
隻NETGEAR R7000 電話有時成日LOAD唔到. 但又冇斷WIFI.
點解會咁1000MB上網
有冇咩野要SET
有無巴打知道 我有隻ASUS N12HP
我係工廈租左個房 係咪可以用ROUTER收WIFI
再分兩條LAN線駁電腦 會唔會好D 無WIFI手指 又有舊唔用ROUTER
巴打邊度買幾錢
我600實呎3房 用緊MR7350
本來尾房最入位收唔到咁濟, 斷下斷下
咪試下將其中一條天線打斜 (本身2條向上)
反而收到仲有20M
爬過下文..
本身用緊共碩AC68U咁多年都無問題, 搬出去住要買個新嘅.
老電1000M, 村屋700呎
以前用過R7000, 頭一年好地地, 第二年之後wifi斷線斷到仆街, 換咗AC68U就正正常常 (stock firmware)
依家就煩喇, 我係想買AC86U, 不過可以嘅話係唔想買共碩
Linksys, 爬咗一兩個post, 見你地velop/9450嗰啲又話成日斷線
Netgear又7有線陰影, 睇review同spec, 實測速度/接收都唔夠Linksys/共碩好
請問仲有咩可以揀? Budget 1500樓下
啱啱買咗部ax58u 用緊hkbn1000m
部MacBook 連5g WiFi得400m 正唔正常
想問下
router 放好近床頭
冇熄機訓硬係覺得訓得唔太好
你地有冇熄機訓既習慣

放遠小小囉
明白,咁即係是旦買隻都ok?
Synology?
Velop MX4200 好少講斷線,E9450 先比較多
算係 唔揀支那router 就可以了
thx, 咁望望4200先
RT2600ac? 巴打有無用緊? 可唔可以分享下易唔易線等等
同AC68U差唔多
但冇咁熱 呢排都係57-58度咁
MX4200開心使用,
之前用牙石ax3000用到怕要轉會
ax3000 唔得?
2.4G 都幾唔穩定;
我屋企有D ipcam 連咗入2.4GHz 直情上唔到網;
之後去代理換咗隻新比較好D,但都隔幾日會出現一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞