Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
買一隻先,之後再買?
買左隻RAX50

係咪無VPN Client功能搵極都無
睇漏左依點,有啲後悔添
求其執隻 dlink
或者比多少少揀 netgear / linksys velop ac1300
多數得asus 有
重點係冇分主副機
easy extendable 呢點贏其他mesh router
雖然大部份都係1隻起 2隻止
如果唔需要mesh, 淨係1部機就夠
咁mx4200定ax3000好
利申:2隻都用過
同推.
用過無外置天線以後唔會再買返幾支香既設計.
講真部router向上發展好過打橫發展
柱體又真係幾好, 由裝置變成罷設.
想問你依家再測是幾多?
我裝完pccw 1000m 光籤入屋第1, 2日都一樣有943/943
不過依家check變左759/765, 上唔返943
我用MX4200
Thx
我想應該是不同時間測都有不同, 我夜晚測也回到943以上
那不理它了. thxe
想問下係房收唔到Wifi
因為部router係廳 本身有拉Lan線入房
如果買呢種小型router得唔得🙇🏻‍♂️

GL-iNet GL-AR750S-Ext (Slate) Mini VPN Dual Band Gigabit Router
實得㗎
點解買portable router 咁得意
想問下 MX 4200
係唔係指呢部?
有乜野優點呢?缺點呢?

想平平地有Mesh MK62買唔買得過
而家1000mb plan
Budget 1000蚊樓下係咪仲係推r7000同ac68u呢個級數我見呢2隻都好多年歷史
用過r7000
係幾好用
但係如果一屋人用可能買新d model 好dd
唔介意共石 ax56u都算係咁
VPN client依d基本野
應該隻隻都有
岩岩新換左隻RAX120, 唔知點解個laptop connect 5G Wifi會爆晒ping勁慢
試過disable埋AX 都一樣係咁, 但iPhone 就無事好快
有冇人都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞