Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
最近成日無啦啦斷網,今日又斷咗次,咁我就將router同modem都熄晒佢,跟住出咗街,返屋企再開返發現router咩燈都唔著,但係modem仲用到,想問吓係咪router壞咗?
用緊1000m+netgear r7000, 但dl speed 得300~350mb, 如果換返同brand,有咩型號會有大升幅感
筆直3000內
3000內 揀最top 果部啦
即係邊部,唔係好識
rax120
rax200香港好似都未有
原來都有了 但超筆值
都係rax120啦
唔該晒
想知asus ax56u 值唔值得買? aimesh 其實o唔ok? 暫時未會用mesh住 遲啲upgrade可能會用
用左幾年R7000但係呢排個WIFI 好似成日唔穩定咁
唔知係唔係個ROUTER問題
本身一隻Router都夠cover 哂全屋
都諗緊買mx4200 定e9450好
mx4200呢d有無話prefer 人係一pair pair咁用先化算?
我都單隻咁用,
設定簡單(基本上冇乜野畀你set);
暫時用咗幾個星期都算穩定
請問 MX5300 係咪覆蓋率強過 MX4200 好多? 如果係嘅話,咁應該買1隻 MX5300 定 2隻 MX4200 行 mesh 會好d? 兩個方案價錢差不多
咩款都好2隻一定勁過單隻不過無需要就唔使格硬湊 可能反效果 或者你買埋俾親戚用lo
換左新router 全家電腦手機都連到
得我部電腦search唔到 可以點搞?
1.更新過網絡卡
2.淨係search唔到新既wifi
3.用黎連wifi隻手指好舊
router 同 手指model
係咪你隻wifi 手指得2.4G wifi, 但新router 行緊smart wifi
Smart WiFi 係咩
我2.4g 5g channnel都search唔到
大家點睇ASUS GT-AXE11000
想問係amazon買同香港行貨有咩分別?
好似只係插蘇唔同
唔肯定有冇電壓問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞