Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
賣到咁貴個spec 仲廢過自己隻rax80
netgear 永不錄用
問一問 你wifi 係咩device?
160MHz 做mesh 等wifi6e 啦
用緊咩model? 會唔會係dns server 問題?
希望到時有
但有6條天線會唔會接收得好啲?
想用mx4200 ,係咪都要兩部,一部廳一部主人房
要手動連另一個wifi 好似好麻煩咁
留意返
2.4GHz 2x2 574Mbps
5GHz1 2x2 1201Mbps
5GHz2 4x4 4804Mbps
Tri-band 1組4天線+2組2天線 加埋8天線唔等於1條band 有8天線,單一band 最大都只係4天線,同rax80 5GHz 係一樣bandwidth
同ssid 唔洗
用過4部電話同兩部電話試都一樣
linksys mx5300
而家先知
你setting 有問題
試下reset 全部野再一部node 咁試
2xxmb 係 2.4G 速度
啱啱重新reset過, 即按底部reset, 結果都係一樣, 之前聽有話可能係部router嘅setup問題限咗wifi最高速度, 有冇大大可以幫手睇下點樣解決?
EA7500 dns係 8.8.8.8 8.8.4.4
唔知應唔應該喺度問,唔得我就另外開post

問題係PCCW+AC68U成日斷線,另外經常由1Gbps跌去100Mbps
睇log就話ISP's DHCP did not function properly.
Google咗應該係老問題,不過冇咩具體結論
再講呢個到底係PCCW定係ASUS問題好似都冇人答到

試過用部老任Switch插lan adapter去modem都會成日斷線
插router就唔會斷(除咗router斷線)
但我都唔知叫佢換過部modem係咪真係根本性解決到問題
I mean如果呢個係PCCW死症咁佢點換都一樣,唯有說服屋企人轉台
如果換過部Router可以解決問題咁我都會考慮下
總之就係想問下建議

可能冇咩用不過姑且一提:
Modem相信已經block咗去唔到setting (自從取消咗佢自帶個Wi-Fi)
Router冇裝Merlin,冇較過啲咩特別功能
Lan線應該都唔會關事,裝機嗰陣俾咗條Cat7

log有需要先再post
如果冇用mesh 就試行梅林firmware 啦
有保養就返去換啦
我上網睇話可能關於qos設定,但我又搵唔到邊度set qos。
師兄好奇點解唔用ax3000 因為mx4200好啲?
Priority by device 就係= qos
呢啲多餘功能 熄哂佢有機會快d
reset router
restart modem
re-setup router
DNS 改用google
仲出事就更新fw / 揾個唔出事嘅fw
估計係fw問題
另外係咩情況令到你走去測速發現跌到100?
lan 線有冇其他 cat5e cat6 試?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞