Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
各位巴打 想問netgear r6220
可唔可以夾ex6250 做wireless extend
想買sim card router
而家m1會否不智
ex唔係就係netgear 嘅extender咩
想請教下,本身行緊pccw 1000mb(都諗住準備轉hkbn),router係netgear唔記得咩型號(幾年前600幾蚊買)。

最近屋企加多左幾件device(大概13、14部左右),依家發現成日有斷線問題同埋某啲device一開就好易攬炒一齊斷,諗住換部新既router有無推薦,暫時budget 1000內

另外想問下,依家我5G成日會出問題斷,而2.4G就相對穩定,想知有無乜原因。其中我亦有2部laptop係唔係固定左佢ip好啲。
想請教吓
三頻AC係未會好過雙頻AX?
想問下大家router係咪有天線好過冇天線? 利伸,白痴
有無人有建議
伸一伸手先
260呎一房
有冇穩定唔好load空氣又收到既router推介?
伸手一問
如果我買mx12600 第三隻用唔晒可唔可以當一隻單頭4200咁獨立係其他地方用
mr7350
velop ac1300
有天線 多數係提供空間俾你微調
唔代表一定高增益
但係好多時都冇相關嘅資料放出嚟
所以判斷唔到同內置天線嘅分別有幾大
可以
velop 每隻都係獨當一面
係比較多人推嘅原因
你reset 一次睇下係咪有必要換先
想揀返netgear 嘅話
上佢e shop 跟筆值揀就得
暫時都冇大伏
諗住比全屋用 驚電話唔夠做
想問屋企得350尺 1000m netvigator
係咪用linksys mx4200 cp 最高 如果遲下搬換大d 都可以加多隻做mesh?
有冇人用ea9350, 用咗成年 其實入到去控制台都冇得揀160mhz, 我買咗張ax200 駁電腦都係得1.2ghz,正常食160應該係2.4ghz? 有冇人知點搞
咁我比一隻我朋友用 買左mx 12600 第三隻好多餘
巴打們
想問一問依家我廳有個AX86U
我可以買多個AX56u 擺房做mesh?
想請問吓
我依家村屋三層,modem喺地下嗰層,本身有入牆拉線,但係好弱智地二樓又冇留嗰口嚟拉線,得三樓有。搞到依家只可以地下擺個router,然後三樓放多嗰router做extender。但係問題我間房喺二樓,就算收地下定三樓嗰wifi 都好收得好差。如果咁嘅情況係咪最好換 mesh wifi?同埋如果換咗mesh wifi 我可唔可以一樓同二樓嗰兩個就無線咁connect,然後放喺三樓嗰個就好似以前extender嗰種setting用lan 線connect?
想問下 tuf ax3000 同ax3000
分別係邊
定係tuf 完就貴啲
好似一樣
不過建議你買MX4200。
利申:前AX3000 用家
想買Asus AX3000 TUF
見行貨同水貨個價差咁多
多唔多人買水貨算
新手一問
見各位ax得咁開心,我都想換ax
現用r7800
budget 2.5k

三揀一
ASUS AX82u
Linksys MR9600
Netgear RAX50

邊部好啲?
屋企唔大但長形,r7800嘅4天線勉強包哂全屋嘅
請賜教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞