Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
想請教吓

雖然都知道大家可能會換router 或者換條lan 線衫試吓咪知

但都係想問一問邊度有問題多啲

我而家部電腦上網會突然斷線大概4至10秒
再上返網 每兩個鐘總有3 至 4次
通常我可以去到900 MB
斷線之後嗰半個鐘多數得番90
好影響我打機

modem 公司遙距reset 過 router reboot 過
情況都冇乜改善

我試過直插Modem 但係好難試 唔知點先試到

唔知首先買router 定 買lan 試先
原本用緊rbk40 成日斷線 用個app連返要搞好耐
搞到小朋友係房zoom上唔到堂
屋企600尺到 rbk40一部廳一部房 但房耐唔時會斷咗
換mx4200x2 會唔會有改善 定換ac 3件裝會比較好
希望今個星期日搞掂 比小朋友上堂用 唔該各位高手
Lan 線 平d
試咗樣平先
3米lan 都唔係平
搬部機出去試lo
我屋企幾餅幾十米以前師傅裝個陣r返黎 不過係四芯
po floor plan
600呎應該兩部搞得掂 可能轉下擺位就ok
者係兩個channel合埋咗
btw 都係十零廿蚊姐
唔出深水埗無咁平啫

唯有捱價
AX-3000 個5G 係咪有咩特別setting......
我成日企喺router面前都上唔到網......
會有咩反效果

1放主機 2放分機
換mx4200 x2 定用ac 3舊個d比較好
太近唔識跳去連第二部機
我都係咁
勁撚煩
好似話係華為modem 廢
用用下就會降速
換咩都無用
大家會唔會耐唔耐換下個ip address?
我用linksys E9450想set 定期換ip, 但搵唔到邊到有得set scheduled reboot/ release ip, 係咪唔支援依個function?
google 唔到答案
屋企用緊ASUS Rt n12hp router, 不過近呢幾個月上網load得好慢,坐係隔離定房都係咁。都唔知係部野廢定係個network本身有問題
手動就得
你dhcp 就算冇set static 佢個routing table 都記左個MAC 配 果個ip 好似係
可能夏天過熱
正路唔會
你試下lan 線直出 證明到有跌速佢會換過部
我覺得好難試
兩個鐘可能先有一次,但係可能冇感
斷線時間太短,唔打機根本唔覺
你咩router?
唔排除係isp 問題 不過解決唔到
reset router / 更新試下
2x mx4200 for sure
搭單問埋
用香港寬頻,其實有冇辦法唔用佢部機仔?
垃圾tp link acher c5
用咗應該7 8年
一直都正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞