Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
今日行街聽SALES好快會出隻新版既 4G AC68U?
Linksys MR7350
請問點樣改Wifi channel?
入左去setting界面唔見有

Switch搵唔到個5Ghz個Wifi
其他device用緊無問題
是但一部 ac router啦
web ui ca setting 好似先會見到
mesh default 自己管channel 好似係
到時2000蚊一部都唔知點買
搵到了 唔該晒
有排啦
個上網plan 咪又係1Gbps
server side 好多時都唔會俾咁多bandwidth 你下載
未係時候追求6e
同時6Ghz 嘅體驗要觀望下先
想問下最近R7000同RAX20都做緊同樣價錢既話係咪可以諗都唔洗諗簡後者

同埋想問下AC1900同AX1800相差個100Mbps其實個差別係咪睇唔出
3天線同2天線 都有d分別嘅
你有ax device 當然就ax router 會好d
如果我用緊部電話唔支援wifi6既話照用AX Router有冇問題

因為我仲係用緊8plus
求指教,屋企5百呎,買左個netgear r7000放響廳,但發覺房收得好差,懷疑應該隔咗兩個牆。如果唔想買個新嘅,有咩方法可以改善?
享受唔到個升級姐
有floor plan 先傾到落去喎

藍色係router位置
黃色人係間房
綠色係電制位
因為舊樓 所以得手畫floor plan
轉去上面個綠點就搞掂
但唔想拉條lan線橫跨個廳
咁放唔放到 梳化果邊牆?
唔得 都係要拉線過去
即係位置要固定?
有冇得放高d?
本身有幾多野係附近擋住 主要係金屬物
咁最簡單都係用mesh
btw 題外話點解lan 線會響果面牆出, 本身係咪經天花走?
就咁睇正常應該係梳化或者上面出
位置暫時都係得呢到有位,啲線位都係上手裝到咁,我哋盡量都唔想郁佢啲位。
其實就係電視櫃上面,附近都係電視嗰啲電器。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞