Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
wired mesh 先放得哂3頻
wireless 有1條會佔用左
可能就係 5G1
等用家出嚟幫手解答
想問下有冇巴打係amazon買過Linksys router, 係唔係就咁加個轉插就用得?我見2packs 裝平過香港$400
咁佢個auto整得幾差
有2400mbps個條唔揀,揀條得1200mbps嘅做backhaul ?!
邊一款?
velop 嘅話齊哂插頭
盒內你自己換的
呢個係常見做法
掉返轉一樣可以有人鬧

只係setup 要分
一開頭兩條都同樣bandwidth 上下對等就無得挑剔
後黎upgrade咗反而有咁嘅問題
邊個做法會好d 真係要仔細研究下先得
只能夠相信廠嘅設計
千五蚊預算有無meshwifi推薦
呢個應該齊哂轉插係盒
我ac 款係咁
相信ax都係
velop ac / orbi ac
有好有唔好, 無人知佢有幾智能, 可能兩個部mesh之間wireless signal非常好就留畀Node 4T4R接devices提高signal strength都會比用來做backhaul好.

我自己就全屋只接5G1, 主觀願望迫到佢用5G2做backhaul, 如果佢要白痴到5G2零connection都唔用, 走去行5G1 backhaul咁我都無野好講.
5G1 SET死行WPA2, 5G2 SET死行WPA3, 咁都焗佢唔到我無野講.
從未用過Netgear router想問下穩唔穩定?
見佢出左部新AX router好似好抵玩
想換左部幾年前既ac58u唔想用A SUS
我仲研究緊2t2r 4t4r 3頻 對backhaul有無影響
咩model
款款唔同
可能冇㗎
ax 最大分別應該係 ping 同 干擾 同 smart device wake up到
Netgear rax10
真係要自己搵最佳擺放位置。
我自己MX4200用以上setting行wireless backhaul, 兩部mesh相距6米,之間只有一道薄牆。

圖下較快既係iPhone11直接對主機距離3米無阻隔做speedtest result, 較慢既係再同child node 相隔一幅薄牆既result.

基本上全屋三間房試過晒速度唔會低過400Mbps。
揾左陣 粒u應該係bcm6755
應該ok嘅
想請教下MX4200 set up完已經係5G 可以點樣set多個2.4G? 如果我set up Guest wifi係咪已經就係2.4G?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞