Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
想問一問如果會拉線插電腦,咁係咪唔使買個太勁嘅router都唔會影響上網速度?
有咩4g LTE router 可以做埋openvpn server/client?
Auto就得
諗住買netgear router,想穿透力強買wifi 6定wifi 6E好D?
Linksys Velop 係咪冇得Set Schedule Reboot
成年冇熄過
Reboot做乜
牙石果啲就要reboot
村屋撚 30M上網
想3層都收到WIFI 想問下係咪最好都係用MESH WIFI?
有冇咩牌子/型號推薦? Netgear Nighthawk OK嗎?
或者有冇其他建議
wifi6 / 6e 都冇加強功率 冇助穿透
30M咁慘
等5G router
nighthawk行唔到mesh
Orbi or Velop
屋企而家用緊netgear r6350,但近呢半年每日都最少有3-4次no internet connection,但係係有連緊wifi個logo。屋企平時大約有12個device連住個wifi,想問下會唔會係因為太多device同時連接,導致有斷線問題?
想問下如果買個wifi6 router,屋企人部電話唔支援嘅話,係咪會用唔到個WiFi
唔係
WiFi制式向下支援
牙石都無reboot 過 (update firmware 除外)
琴日隻用左應該10年既router壞左
爬左陣文睇都係prefer WIFI6既router較好
但我剩係for手提電話同電視用(電腦直插),其實有無需要買WIFI6?
因為我用舊個個渣既router用左咁多年都唔覺得有問題
利申用緊HKBN 100m

如果唔需要既話係咪是旦買隻都ok
WIFI6既話入門見都係推個幾隻,所以應該唔駛問
THX
100m 買ac router 好過啦
有冇過熱?
reset 1次睇下有冇好轉
本身用緊AC68U
但好似就黎壞咁,有時突然會LOAD空氣
想問下E家係唔係MX4200最抵玩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞