Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我買唔使1300
WHERE ?
加多隻啦,換乜都一樣
thx#good
留意下先
你舊個隻如果support aimesh
基本都係考慮返牙石
再睇你budget
唔support aimesh要考慮你隻main要插乜
選擇會多好多
冇aimesh,
睇你budget幾多
買兩隻行mesh
我自己就買amazon水貨 ax92u一對
3000budget內 wifi又強d
牙石行貨太貴
冇牙石情意結
linksys mx4200係好選擇
有冇巴打試過 velop ax4200搭 ac2200
ac 嗰邊有冇斷線之類問題 分機速度唔使快都得

宜家用緊apple time capsule 3TB
尾房成日收唔到,換ax92u 2pack 可以點放?
綠色箭嘴為現有router同線出嘅位置
br2 br3都唔係石屎牆既話,應該兩間房都放尾房先收得好
otherwise有位既話放走廊近廳
我都係差不多咁嘅情況,1000M plan 經 router 行 speedtest 只俾到90幾,要叫 hkbn reset 同 reboot router 先出返 full speed,但過一陣間又跌返 90幾,所以一直以為 hkbn 故意降低我個網速,今日試過直插 modem 又俾返 full speed,先知道應該唔關網路供應商事,聽日再換埋條 lan 線試試係線問題定 router 問題就搞清楚狀況
咁就真係三頻最好
我就做pk仔幫屋企人連晒2.4g 自己一個用5g一路暢通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞