Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我要穿1個石屎 2個磚牆
又係你話TP LINK
想問下HKBN得500mb
係咪買ax3000,Ac86u左右等級既

同我買AC68U 應該無咩分別?

巴打,點會係標準啊
廳同房最遠有4m
2米中間有度75mm厚既牆
唔係主力牆
你lan 線定 wifi呀
定你想講你upload 去到900 先係標準?
咁收得清2.4G wifi 嘅
打直放嘅 真係要特登search 下先得
本身房有拉到線
諗住行wired mesh
請問rbk352好唔好
router插lan突然爆ping
但wifi 又無事
可以點搞
轉port
壞線?
佢既意思係TP Link 咁撚廢就算罷啦
係我用詞唔啱
果陣打出嚟 冇留意到可以有第2個解讀
AC86u 覆蓋好過AC68u
同埋AC86u 粒u 好好多, 如果你多device 或者會自己set router VPN 既話表現都會好D
thanks
條線換左無耐應該唔關事
睇你喜好
呢到建議linksys多
但個分別唔係話咁 critical
咁試下轉port 先囉
會唔會你pc 太舊 死死地 lan card
我以為你話屋企用無要求就TPLINK算啦
請問有咩4G LTE router 介紹?
主要係放係老人家屋企連IP cam,

想要做埋openvpn server 同 client,方便只用openvpn 去睇cam 同埋用nas 錄影。諗住用openvpn 駁番去自己屋企部nas 錄影

手機wifi
勁到
呢個應該先係80MHz下WiFi 6嘅正常速度
呢個超哂班啦 點止正常
Hkbn bb100, 用緊 AC58U
diu la sing, 輕微移動個router , 粒wifi 燈會自己熄
然後要拔wan 線等一等再插番先上到網。

如果4-5部電話同時上youtube+ps4 打機,
部 router 又好大機會死...
求救呀

另外我mac 個time machine 喺 synology NAS DS216J 入面,而家restore 緊部imac.

Ds216j ->ac58u-ethernet cable - imac

最高速都係25MB/s
請問速度正常嗎...?

如要upgrade router, 請問買邊部好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞