Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
功能要全面 asus 就做得好d
Linksys白色巨塔就靚仔好多
咁rax 40 掉左
呢D野撞手神,
我之前隻牙石ax3000 個2.4ghz壞,
收爆都係上唔到網, 又係要去保養換機
咁唯有拎隻e8450 去保養
得1格太唔正常
小弟想請教下各位巴打
想問下如果我已有一部舊 ROUTER
MESH 既話可唔可以單買一個接落舊ROUTER?
定係MESH要ROUTER 本身都有先行到?
我睇佢話ROUTER 同END NOTE 都會互相溝通,
睇落似係要換埋ROUTER
如果呢個問題太on9 細力少少
你router 放電視後面?
首先你舊router 要係mesh router, 跟住要買返同牌子又要係mesh 既router 先有機會可以mesh,例如linksys 就 velop + velop/MR
唔該晒巴打
個上網成日用用下就得返94mbps
正常係有900mbps 左右
有無得搞?
你點知用用下得咁慢?
壞lan 線?
我仲用緊iPhone X 只支援到ac 但如果我換個支援到ax router 係咪對速度黎講都唔會太有幫助嫁 ?
你可以照用當ap set埋同一個名都得 不過無mesh效果 問題多多
強迫症
成日CHECK 速度
ROUTER 個APP 有得直接CHECK 個LAN線速度 (唔係ROUTER 速度)
有時見唔對路就CHECK 下, SPEEDTEST 上極都係得94~95
跟住CHECK 返個LAN線速度得返94.....成日要REBOOT 個MODEM 先正常返
咁可能有一忽lan 線壞壞地
試下放出啲,電視輻射係對wifi 有少少影響
行貨貴水貨太多.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞