Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
啱啱買咗部asus AC86U,想問下跟機果條黑色lan線係咩規格?
屋企而家係用1000M光纖,本身用緊果條係cat5e,用asus送果條係咪會再勁啲
(唔知點解asus果條冇寫佢係cat幾,淨係得啲E473734 26AWG/4P咁嘅數值
黑色lan線咁奇特?
有冇圖

我都奇怪佢點解會冇寫自己cat幾
Ac86u 定 ax3000 好
多數係cat5e
我google 有d圖有印cat5e 係線皮
咁我再自己出去買返條cat 6㗎啦
仲諗住au86u已經唔算平嘅router,會送條好啲嘅lan線添
而家我手機wifi下載淨係得200mbps咋
唔該哂你先巴打
cat5e 短距離可達10Gbps
所以得1Gbps plan 其實係夠做有餘
咁我而家wifi速度200mbps已經係佢嘅極限嚟?
咩距離 有200先
冇阻擋 勁近得200就唔正常囉
坐咗喺佢隔離1米咁近
唔正常啵咁 跟下1樓set set佢
重點問題 你用咩手機接收先
如果係單天線 2xx mbps係正常
話之你水喉有幾大
想請問下而家router喺綠色點
因為紅色點要加個門鐘cam,但係收得好差,想問下用mesh係咪比較好同埋有冇話邊款好d,預算大約千五左右唔該晒各位
係咪指一樓話set死個channel?
我啱啱試咗 好似冇咩分別

反而上傳仲快過下載
咦 呢個真係唔知邊個參數可以知道自己部機有幾多天線
用緊shamesung android機
GPS WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, 2.4GHz + 5GHz, VHT80 MIMO
係咪同呢個有關?
啱啱google咗802.11 ac個理論值
200Mbps(40MHz * 1MIMO)
433.3Mbps(80MHz * 1MIMO)
866.7Mbps(160MHz * 1MIMO)

所以80MHz個最大理論值係得433Mbps?所以我200都係合理水平
1就唔叫mimo最起碼都2*2先係mimo 不過手機最多都係2*2
兩天線就你查到個數據x2為理論值 一般黎講有一半理論速可以收貨 所以你應該aim 400+ up down
巴打講得好岩
巴打你隻RAX10有無不停自動reboot
呢兩日用冇熄過都冇reboot
不過好熱就真
宜家搵個網頂高佢諗住加多把usb風扇擺底吹
1500 買到ac mesh 2粒嘅
咩機測試
換左 Velop MX4200 極開心使用中
想問下佢有兩條5Ghz band
佢地分別個channel同channel width 點set好
有無穩定的usb WiFi 手指推

用aimesh,書房部router成日斷
usb ac68u
auto
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞